Коронавирус: Само една трета от хората твърдят, че заплатите им не са засегнати

Тревогата на българите спряла да расте в последните седмици
Обновена: 22 апр 2020 17:14 | 22 апр 2020 16:25, Петя Славова
86
Коронавирус: Само една трета от хората твърдят, че заплатите им не са засегнати
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Българското общество е на платото на тревогата". Това каза пред БНР социологът Първан Симеонов. Той коментира българския акцент от международно проучване, проведено в 17 държави от "Галъп Интернешънъл", което мери отношението на хората към мерките и действията на институциите по отношение на пандемията от Covid-19. Това е второ изследване след началото на пандемията.

По думите му тревогата в последните седмици в страната ни е спряла да расте: "Надявам се да не сме се успокоили преждевременно, защото това би означавало и преждевременно намаляване на мобилизацията и съответно проблем по отношение на разпространение на заразата. Надявам се заразата от коронавируса да не се разпространява, защото тогава и тревогата може да започне да расте".

Още по темата

Симеонов коментира, че данните от проучването показват, че колкото по-успешни са мерките, толкова по-ненужни изглеждат те на хората: "Около празничните дни имаше и доказателство на тези социологически данни и това беше по-спокойното празнично движение на хората".

Във връзка с посоченото от една пета от анкетираните, че демокрацията не е ефективна по време на криза, той посочи, че същият процент хора вероятно и при други обстоятелства биха "изскърцали със зъби" срещу демократичните механизми и акцентира, че все пак мнозинството - 78% не смятат демокрацията за неефективна:

"Бих предпочел да смятам, че чашата е 78% пълна, а не 22% празна", каза Симеонов.

По думите му хубав симптом в България е, че се запазва демократичният рефлекс, що се отнася до собствените права на конкретния човек: "Направихме няколко вълни (на изследването - бел.ред.) и те показват плавен спад на готовността да се жертват граждански права. ... Предпочитам да го анализирам като демократичен рефлекс. Много са все пак тези проценти - бяха 83, станаха 78, сега са 73% тези, които казват, че са готови да се разделят с част от правата си. Много са, но не вървят нагоре". Симеонов уточни, че в света този процент укрепва, защото там тревогата расте.

Проучването показва, че вече 9% от хората казват, че са загубили работа, в глобален мащаб 15% заявяват това. Само една трета са хората, които твърдят, че засега джобът не им е засегнат:

"Все още притесненията в България са подредени така: заразата, работното място, демокрацията".

Социологът уточни, че подкрепата за мерките остава непроменена - над 70% от хората продължават да оценяват действията на правителството като добри: "Струва ми се, че Оперативният щаб се мисли като някаква надстройка на правителството в обществените очи. Причините са прости. Първо - той изглежда по-непартиен и съответно хората го харесват повече. Второ - предстоятелят на щаба е едновременно лекар и човек с униформа, а обществото ни обича хората с униформа. Армията е една от институциите с най-високо доверие в България".

Първан Симеонов посочи още, че ситуационната оценка на премиера Бойко Борисов е 68%, която през останалото време е двойно по-ниска. Той уточни, че това е световна тенденция за подкрепа на властта и България не е изключение, а напротив - тя е представителна за света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
2
 
! Отговори
seira преди 4 години
"ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ" = ПАРАВАН ЗА УЗАКОНЯВАНЕТО НА ФАШИСТКА ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ!!!НАРОДЕ!!!!
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СТИГА С ТАЗИ КАРАНТИНА!
80
0
 
0
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!За съжаление си прав.
79
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е грип. По кофти грип, но си е грип!Хората умират в 90% от случаите от неправилно лечение.А проблема при по здравите е при свръх-реакция на имунната система.Това е. Ще се оправим, пийте си ракията
78
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моята е засегната, март месец ми влезе в сила годишното преизчисление и се вдигна с поредните 10%. На висока позиция съм и вече няма как да искам сериозни 20,30 или повече проценти, вече от години съм над максималня рейндж за тази позиция в компанията. При квалифицирания труд е така. Петцифрени заплати и кеф. Е, има и засегнати, никой не е застрахован, но имаме за години спестявания и огромни обезщетения при съкращение. Ще починем година по екзотични дестинации после пак квалифициран труд.
77
0
 
5
 
! Отговори
1/3 преди 4 години
Колко са 2 000 000 българи. Само 1/3, кво ги мислиш.
76
3
 
0
 
! Отговори
До 77 преди 4 години
Няма ништо колега. Ти на кои ресторант работеше?
75
3
 
0
 
! Отговори
до 71 "до 69&qu преди 4 години
сори колега
74
3
 
0
 
! Отговори
до 72 Хмм преди 4 години
Брат, ти не може да си истински!Работил бил в софията за 610 и неговите осигуровки и досега плащат на програмистите от международните фирми.
73
4
 
0
 
! Отговори
До 72 преди 4 години
Виждам штото си пише талон аман от неграмотници ама аз след един месец пак ште ви цакам на сметките до като вие си работите хомофис по офисите е ште зъбирам готини пилета.
72
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само 1/3, аре ве? По-скоро 3/100
71
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гответе сопите, трите прасета и еничерите им плачат за бой.
70
2
 
2
 
! Отговори
Хмм преди 4 години
До Един от вас,Не че аз съм еталон за правопис, но като гледам твоя мисля, че трябва да работиш просто на някоя нива и да копаш. Сметките и правописа не са ти силата!
69
5
 
0
 
! Отговори
До 69 преди 4 години
И мен са ме осигорявали на 610 лв и то много години назад аз работих на софията на ресторант. Маи пак аз сам ти плаштал заплатата, мммммм?
68
6
 
3
 
! Отговори
Адс преди 4 години
Преди време вместо да се занимавам с глупости, отидох в чужбина и си направих свой си бизнес, в момента клиентите са ми само чужди и парите си идват. Междувременно започнах и да уча ИТ, за резерва. Този който е останал и се е занимавал с работа в българия, да му мисли. Ние хрантутим системата тук, като внасяме пари (и то доста) отвънка. Така че, да си гледат работата многознайковците, на които не им стига акъла ми някой друг им е виновен
67
4
 
5
 
! Отговори
65 преди 4 години
Последо: Аз се осигурвам на МАКС за 12 месеца!А теб са те осигурявали на 500 лв за три месеца сезон... И чао! Кой на кого плаща, мммм?
66
0
 
4
 
! Отговори
65 преди 4 години
Ми излез от Ахтопол бе ахмак!Игнор!
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимното преди 4 години
Когато не бъркаш в собствения си джоб, само тогава не е засегнат!
64
3
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
С тия *** вместо журналисти и тия платени социолози, очаквам скоро да прочета колко съм щастлив за това, че ме оставиха без работа, без доходи и ме затвориха вкъщи.Също така да ми кажат как ми се пълнят джоба и хладилника при положение, че парите ми свършват.На подобна пропаганда и промвиване на мозъци може да завиди и Гьобелс !Ако пък наистина този народ твърди, че е доволен от домашния си затвор и от растящата безработица, значи този народ е тотално чалнат и не заслужава по-добра съдба
63
5
 
1
 
! Отговори
До 63 преди 4 години
Маи ти си идеота нали ви плаштам от заплатата осигоровки да плаштат на фирми като вашта по морето *** не обслужвах штото стои на цаца и бира.