В плен на страха от COVID-19, за 45% светът няма да е същият

Австрийци, германци и японци са най-малко засегнати от кризата
52
В плен на страха от COVID-19, за 45% светът няма да е същият
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Глобалните тревоги за разпространението на коронавируса растат. В допълнение към тях, задълбочават се и притесненията за икономическа и социална криза. Мнозинствата по света продължават да подкрепят правителствата си в борбата със заразата и дори са готови да жертват определени права. Това са някои от изводите от втория експресен сондаж по света, проведен от водещата глобална изследователска мрежа – световната Асоциация „Галъп интернешънъл“. Проучването е проведено в 17 страни по целия свят, включително Германия, Индия, Италия, Русия, САЩ и т.н. и свърши буквално преди дни.

През последните няколко седмици страхът от зараза с коронавирус расте сред обществата в почти всички изследвани държави. Например, с разпространението на вируса в САЩ, с 25 процентни пункта спрямо предишната вълна на изследване расте делът на тези, които малко или много се притесняват, че те или член на тяхното семейство може всъщност да се заразят. Повече хора се страхуват сега и в Тайланд, Швейцария, Аржентина, Австрия и Япония.

От друга страна, оказва се, че населението в Италия постепенно се е адаптирало към ситуацията, тъй като сега делът на тези, които по-скоро се страхуват или много се страхуват от заразяване, е намалял с 9 пункта. Изглежда, че италианското общество е преминало и пиковите стойности на страх.

Хората в Индия (с 91% в различна степен съгласни, че тяхното правителство се справя добре със ситуацията), Малайзия (от 77% одобряващи действията на правителството си преди седмици – на 91% сега), Австрия (86% сега), Пакистан (82% сега) и Филипините (от 70% преди на 80% сега) изглежда са силно удовлетворени от начина, по който техните правителства се справят с кризата. В други държави също се наблюдава значително повишаване на одобрението за наложените мерки – в Германия има 75% по-скоро съгласни и съвсем съгласни с твърдението, че тяхното правителство се справя със ситуацията добре срещу 47% преди няколко седмици. В България делът на одобрението е 77% сега срещу 60% през март.

Най-високият дял на неудовлетворение по отношение на работата на властите във връзка с Ковид-19 отново е регистриран в Тайланд  – 81% не са съгласни или дори никак не са съгласни, че правителството им се справя добре в настоящата ситуация. Негативното отношение се е повишило с 5 пункта за няколко седмици. Второто място що се отнася до неодобрение на правителствените мерки остава за Япония – 69% не са съгласни, че властите се справят добре със ситуацията (повишение от 7 пункта). Общественото мнение в САЩ пък е по-скоро разделено.

Почти две трети (от 59% преди седмици на 63% сега) от анкетираните не намират, или дори никак не намират, заплахата от коронавирус за преувеличена. Една трета (намалява от 38% през март) обаче все още вярва в обратното. 4% не могат да преценят. С глобалното разпространение на вируса и съответните мерки, предприети от правителствата по света, хората вече повече и повече приемат заплахата за истинска.

Очаквано, в САЩ убедеността, че заплахата е истинска, се е удвоила спрямо март – общо 72% в момента срещу 36% преди няколко седмици. Същото се отнася в една или друга степен и за Тайланд (70% не са съгласни, че опасността е преувеличена сега, при 55% преди), Швейцария (69% сега, 41% през март), Република Корея (83% сега, 66% преди), Япония (79% сега, 54% преди), Индия (71% сега, 43% преди) и т.н.

Повишеното усещане за заплаха е затвърдило и готовността да се жертват някои човешки права, ако това ще помогне за предотвратяване на разпространението на заразата. През март 75% от всички запитани изразиха своята готовност в различна степен да жертват някои от правата си, докато кризата с Ковид-19 премине. Този дял сега се равнява на 80%.

Най-големите нива на готовност за отказ от човешки права са регистрирани в Пакистан (92% съгласни или твърдо съгласни), Индия (91%), Тайланд (91%), но също и в Австрия (86%), Германия (89%), Италия (85%) и Швейцария (86%).

Все пак, в Италия, Австрия и България делът на готовите да се откажат от някои от своите права се е понижил в последните седмици. В Италия и Австрия вероятно работи анонсът за преминаване на пиковите моменти на криза, а в България вероятно влияние започват да оказват и сравнително ниските на европейския фон отчетени параметри на заразата – което може би кара някои хора да се отпуснат след първоначална уплаха.
Какво следва след кризата?

Общественото мнение по въпроса все още не е ясно. 41% от запитаните очакват светът да се върне повече или по-малко към своето състояние преди кризата. 45% обаче мислят, че ще има съществени промени и почти изцяло нов свят след края на кризата с коронавируса. 14% не могат да дадат отговор.

Половината от населението в изследваните страни очаква след кризата световните сили да станат по-кооперативни в отношенията си. 28% са на обратното мнение и смятат, че отношенията ще са повече конфронтационни. Останалите 22% не са сигурни.

Настоящата криза вече оказва и силно въздействие върху икономическия живот. В момента 36% твърдят, че да загубили сериозна част от доходите си (особено в Аржентина, Индонезия и Тайланд), 28% казват, че временно са спрели да работят (най-вече в Индия, Малайзия и Филипините), 15% в световен мащаб твърдят, че са загубили работата си (Пакистан, Филипините и Малайзия) и 12% казват, че сега работят с намалено работно време.
Една трета от всички запитани, обаче казват, че кризата не се отразила на живота им досега – що се отнася до работа и доход. Най-големите дялове на подобни отговори са отчетени в Австрия, Германия и Япония.

А каква е ролята на демокрацията в кризата? 17% споделят, че демокрацията не е ефективна в настоящата криза. Най-високите дялове на одобрение за това провокативно твърдение са регистрирани в Пакистан (49%), Малайзия (43%) и Русия (32%). Все пак, дори и в тези държави повечето запитани не се съгласяват с подобно мнение. В държави като Австрия, Аржентина, Германия, Казахстан, Швейцария и Индия пък повече от 90% от респондентите не се съгласяват. Демократичните принципи показват знаци на издръжливост дори и в кризисни и трудни времена.


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 месеца
Евреите вече са обидени, че при такъв голям гешефт, тях все едно че ги няма?!
45
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 11 месеца
Първата световна война-войната ,която ще сложи край на всички войни.

Смях в залата.
44
0
 
1
 
! Отговори
Кифладжията преди 11 месеца
Като имаш стотици хиляди или милиони и кво? Стана безсмъртен ли? Хъхъхъ... Пред дулото всички сте равни... проснати на земята, по очи или по гръб. Ти си избери.
43
2
 
8
 
! Отговори
Двойкаджията от СМУ преди 11 месеца
45 починали от 5 000 000 са точно -0.0009%
Някой знае ли колко са си заминали за последният месец от инфаркт,инсулт,катастрофи и задавяне с кюфтета? Вие кой правите на амсалаци ве?
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да, светът много ще се промени ! Ще има много държави с диктаторски режими , водени от генерали- хунтаджии , и ще потъпкват правата и свободите на хората , уж водейки борба с някакъв най страшен вирус познат на човечеството.....
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Все пак, в Италия, Австрия и България делът на готовите да се откажат от някои от своите права се е понижил в последните седмици

НЕ МИ Е МИНАВАЛО ПРЕЗ АКЪЛА ДА СЕ ОТКАЗВАМ ОТ ПРАВА, ДАЖЕ ИСКАМ ОЩЕ

КРАТУНАТА В ЗАТВОРА
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В плен на страха от COVID-19, за 45% светът няма да е същият

ЗА МЕСТНИТЕ ХУМАНОИДИ ПРОЦЕНТИТЕ СА 95....
39
2
 
2
 
! Отговори
северозапад преди 11 месеца
какъв ще бъде света можеше да го каже само баба Ванга
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Има забава в коментарите- някакъв човечец, спечелил 40к от акции за месец (добра сума за аматьор- евала) след очеизвадно правилна инвестиция го нападат как и защо пишел под новините да се хвали с лъжи някакви играчи, за които 40к били пари за семки. Еми, смешничко е. Единият вложил на сляпо според форумните съвети в акции направил 40к без капка усилия, а другият денонощно следи борсите по огромните си екрани и не може да мръдне на такава чиста печалба за месеци. Абе, има какво да се прочете.
37
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Изследвали са дали промиването на мозъците е резултатно.
36
1
 
8
 
! Отговори
do 31 преди 11 месеца
Празните ти приказки тип всезнайко ми напомнят на един *** "финансов консултант", който как ли не се опитваше да ме прикотка за клиент. Накрая си му го казах в очите защо е на заплата, а не е милионер като толкова разбира материала. Не знаеше как да отговори, подви опашката. Хората си опекоха отдавна работата и с Тесла, и с криптовалутите. Погледни изтеклите данни от НАП има няколко души, декларирали милиони от криптовалути. И те бяха балон, ама умните спечелиха.
35
3
 
4
 
! Отговори
Fin преди 11 месеца
А аз мислех, че са 80%.
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
в България парите не са признак за качества, а по-скоро за правилна партийна принадлежност.
33
4
 
4
 
! Отговори
Тръмп преди 11 месеца
Спокойно деее!Утрепах COVID-19!Спрях парите за *** от СЗО,сега и карантината ще махна!Мирно ибрикчии,махайте карантината,цирка свърши и ще метат арената.
32
3
 
9
 
! Отговори
до 31 преди 11 месеца
Ясен си. Следващото унесесарче отличник, моля! Слушам хора само с над 7 цифри в данъчната си декларация. Моята все още е с 6 цифри, но се надявам да достигне 7 скоро. У нас такива хора са не много и ти не си от тях. Айде марш.
31
4
 
4
 
! Отговори
Ром'с преди 11 месеца
Зависи кога ще "излезем" , ако Е през май, то след месяц-два ще си Е същото,но ако 1-2 години, то да, ще се измени света.
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Според мен трябва на всички богаташи да се конфискуват парите и всичко и да се разпределят по равно в държавата, защото едва ли имат и един лев честно спечелен
29
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 23
Тесла не е БИЛА балон, тя Е балон който бива надуван от глупендери като теб и евтините пари на ФЕД но това ще свърши точно СЕГА.
Да купуаш компании които НИКОГА не са били на печалва и няма да бъдат го могат само такива наивитети като теб.
Въпрос на време е да ви дойде КоВидов ден и тогава .......о-ле-ле.
Enjoy !!
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много държави вече няма да бъдат демокрации, видя се свободното движение на хора, ценностите и свободията до къде докараха целия свят.
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какви са тия ,,мисирки,, на всеки втори пост?
Голям животновъд пише тук
Явно е на заплата.
Не дава нощни смени обаче.
Знае си ,,цената,,