Тестват всички в Спешна помощ в Смолян за коронавирус

Тестване ще се направи в социалните и за върастни домове
Обновена: 5 май 2020 14:17 | 5 май 2020 14:04, Ния Христова
3
Тестват всички в Спешна помощ в Смолян за коронавирус
Снимка: БГНЕС
Предстои всички служители от Спешна помощ в Смолян да бъдат тествани за коронавирус. За целта са необходими над 200 бързи теста, предаде bTV.
 
Вече половината персонал на болницата е тестван. Прави се организация да започне и тестване на служителите на Спешна помощ в областта. Ще бъде направено тестване в Социалните домове, като най-напред тествани ще бъдат жителите на Дома за възрастни хора във Фатово, където има настанени 80 лица. Между тях има и лежащо болни. 
 
Установените случаи на коронавирус в област Смолян са 37. Излекувани са 22 от тях, петима са в болница, а останалите са на домашно лечение. 198 души, които са били поставени под карантина, са се върнали в чужбина. 
 
"Ще бъдат изследвани персоналът и домуващите в Дома за стари хора във Фатово с бързи тестове, чиято доставка очакваме с лабораторията на РЗИ. По предварителни разчети това ще бъдат над 500 теста", заяви д-р мими Кубатева, директор на РЗИ - Смолян. 
 
Трима от пътниците на полета от Амстердам, с който се прибраха българи заразени с COVID-19, са жители на Смолян. Те са поставени под 14-дневна карантина. Взети им са проби за PCR и са дали отрицателни проби. 
 
"В инфекциозното отделение се лекуват 5 пациенти с коронавирус, които са в добро общо състояние. Нямат имат и втора отрицателна проба и предстои да бъдат изписани. Съгласно новите изисквания на Щаба, върви тествуване на таргетни групи. Както знаете, това са хора със симптоми, които тествуваме, но сега се набляга тествуване на персонала. Тествуваме и хора без симптоми. До този момент сме изследвали хора от персонала на Инфекциозно отделение, ОАИЛ, АГ отделение, говоря за PCR тестове, Неонатология и т.н. Правени са бързи тестове в Хирургията. Това, което сме открили са два случая - хора, които са пряко свързани с лечение на такива пациенти, нямат никакви симптоми, за щастие и са карантирани в дома. Изследването на персонала ще продължи, на този етап сме изследвали персонала на почти половината болница", коментира Д-р Марин Даракчиев, диретор на МБАЛ "Д-р Братан Шукеров"-Смолян. 
 

3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
“всЕчки” мисирки, как кои...
2
0
 
0
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 месеца
"социалните и за върастни домове"
"всечки"
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кои са тези “всЕчки”?