Мутафчийски отчете радостна тенденция, но предупреди да сме нащрек

Готови сме със здравна декларация за пътуване със съседни страни
352
Мутафчийски отчете радостна тенденция, но предупреди да сме нащрек
Снимка: БГНЕС, архив

За първи път имаме повече оздравели от коронавируса, отколкото заразени и това е много радостна тенденция. Това коментира шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който участва в брифинга за отварянето на детските градини.

Още по темата
Каквито и да има охлабвания на мерки, трябва да се спазва физическата дистанция и определени правила как да се живее в тези нови условия, защото изхождаме от презумпцията, че този вирус съществува, че има такава епидемия и тя е смъртоносна, каза той.

Нарушаването на физическата дистанция, събирането на големи групи от хора, може да доведе до възникване на взривове от заболели и затова трябва всички здравни служби да бъдат нащрек, подчерта Мутафчийски.

Той каза още, че ключовата дума при охлабване на мерките е рисковете да се преценяват внимателно и по тази причина това се случва постепенно.

По думите му в този дух е получената днес нота от НАТО да се подготвят военните здравни формирования за "следващ удар" на епидемията.

С нея ни задължават да осигурим определен капацитет за лечение на военнослужещи както от Българската армия, така и ако се наложи - от други страни, посочи здравният министър Кирил Ананиев.

Според него правилният път е да има "чисти" болници, в които хората да могат да се лекуват без страх от зараза, но и без да се намалява капацитетът на леглата за болни от коронавирус.

Ананиев информира, че огромното желание е да се стимулират туризмът и бизнес връзките с Румъния, Гърция и Сърбия. Готови сме с декларация, която ще попълва всеки гражданин, който влиза и излиза от страната, каза министърът. Какви облекчения ще има, ще стане ясно днес след видеоконферентна лидерска връзка, инициирана от премиера Бойко Борисов.

Ананиев заяви, че случайните превози не са спирани със забрана и не знае каква е целта на протеста. Според него те са ограничени от липсата на желаещи да пътуват, не от държавата. Взето е решение от кабинета за покупка на 6 нови апарата за хемодиализа за болницата в Севлиево.

Подготовката за матурите върви нормално, ще има достатъчно квестори, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Според него в последните година оценките от матурите са се утвърдили като надеждни и затова висшите училища ги приемат за вход. Някои университети ги допускат обаче тази година по изключение, като в специалност "Право" на СУ. До четвъртък зрелостниците ще могат да подават заявление, за да се явят на трета матура.

На брифинга стана ясно, че засега не се препоръчва и предвижда отварянето на клубовете по танци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
2
 
21
 
! Отговори
Плешив пъпеш преди 3 години
Затвор за теб с твоята паника и всяване на страх
265
1
 
18
 
! Отговори
6 преди 3 години
Фатмашка истерия в генералски пагони ! За какво беше всичко това ?Разбиха се и последните остатъци от икономика унас заради *** като този коремджия !
264
11
 
5
 
! Отговори
Да преди 3 години
Гледайте смъртните случаи, защото те се покачват. Ако преди бяха по 1, 2 случая на ден, сега са м/у 2 и 4.
263
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите са древен и много *** народ. Чета коментарите и не мога да осмисля колко прости хора има. Ще се мре и то яко.
262
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига лъжи,много лекари казват че няма вирос а обикновен гриб
261
5
 
18
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
"Коремния хирург" продължава да изказва "компетентно" си мнение не теми като вирусология и епидимология и да "демагогства" чрез манипулативните си псевдо внушения!!!!!Като видя кои са в щаба и се забавлявам искрено,знаейки "експертното" им мнение,колко е правилно и актуално!!!ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ БЕ ШОУ.......добре че не присъствам......
260
3
 
20
 
! Отговори
От Минск с усмивка преди 3 години
Според това, което Мутафчийски говори вече трети месец, след два дни в Беларус трябва да почнат, както той обича да казва, "яко да измират". Наистина, тогава ще станат точно две седмици от военния парад в Минск. Журналистите обичат да описват такива неща, но сега ще забравят за Минск. Не защото "добрата новина не е новина", а защото наистина няма новина. Мутафчийски обаче повече от журналистите би искал хората да забравят Минск, защото вече не може да излъже никого, че са го измамили.
259
6
 
25
 
! Отговори
Теоретично?! преди 3 години
Би трябвало на този да му се повдигне обвинение за насаждане на паника !!!! И без тва се вижда, че доста хора са със слаба психика!!!
258
3
 
35
 
! Отговори
Жалко генералче! преди 3 години
Едва ли не си мисли, че той е спасил българите!? Просто грипчето си отмина както всяка година, но тези селски тарикати си изиграха играта. Боко има с какво да се хвали и се прави велик. Точно заради тази им простотия трябва да ги съдят и в затвора да се правят на велики. Ненужно се гавриха с народа, най вече с децата!
257
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много лъжоркате бре.
256
1
 
25
 
! Отговори
хах преди 3 години
Като не можа да напълни чувалите с трупове, генералчето ще запее одата на радостта. Ама нищо чудно до сезон есен-зима нещата пак да се обърнат, щото както я подкараха...
255
1
 
25
 
! Отговори
Таня преди 3 години
Радостната новина дойде по нареждане на слънцето в подходящото време - след моловете ще отваряме и вътрешните помещения на ресторантите. Нема пари, требе да се бачка. Иначе един умен човек от доста време казваше, че данните за броя излекувани и броя болни е абсурден. За който може да мисли и смята.
254
1
 
20
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Откъде извира този позитивизъм?Намериха откъде да купят чували за трупове?
253
3
 
20
 
! Отговори
Прокурор преди 3 години
Няма ли прокурор за този измис ен джнерал! Сее само страх! Хората психясаха! Страх ги е да ходят на прегледи, страх ги е да контактуват по между си, страх ги е да ходят на работа, страх ги е да се срещат със себеподобни, страх ги е да пускат децата си д си играят! Ограничават се в контактте си. Да не стане така заразата да си замине, а да се появят асоциални хора. Просто с всяко нещо, с което се прекалява, ефектът е обратен. Прекалиха! Но ако след месец две се окаже, че нещата не са изглеждали
252
1
 
18
 
! Отговори
холи вуд преди 3 години
анимационното филмче на уърнар брос си изигра своята роля и сега е към края си ...яко към края си ам има още малко
251
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодаря му всеки ден,че ми запази близките живи до сега.-------------------------------------------------------------------------------Прекаляваш с употребата на дезинфектанти, брат. Намали ги, вредни са за физическото и менталното здраве. Факт.
250
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази "мекица" няма ли да я разкарате от публичното пространство? Колко ли още може да пропадне Мутафчийски. Продал се е - това е ясно, скоро ще стане ясно какво му е обещал Главан
249
3
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
До Как така?!"Защо го пускат още по медиите като вече е компрометиран и с отрицателна популярност?"---Поради същата причина, заради която пускат и ББ-да радва окото, ухото и мокрите сънища на попрехвърлилите недоуважени дами, а останалите от стадото да блеят възторжено какъв добър овчар ги води към кланницата, че и с меден кавал свири, от време на време.
248
3
 
19
 
! Отговори
Марин преди 3 години
Аре бе плешив 3 месеца чакам апокалипсиса дето описваш и нищо.........
247
11
 
2
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
Като не искаш "мащеха България" върви в Сибир - там ще ти е най-добре.