Мутафчийски отчете радостна тенденция, но предупреди да сме нащрек

Готови сме със здравна декларация за пътуване със съседни страни
352
Мутафчийски отчете радостна тенденция, но предупреди да сме нащрек
Снимка: БГНЕС, архив

За първи път имаме повече оздравели от коронавируса, отколкото заразени и това е много радостна тенденция. Това коментира шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който участва в брифинга за отварянето на детските градини.

Още по темата
Каквито и да има охлабвания на мерки, трябва да се спазва физическата дистанция и определени правила как да се живее в тези нови условия, защото изхождаме от презумпцията, че този вирус съществува, че има такава епидемия и тя е смъртоносна, каза той.

Нарушаването на физическата дистанция, събирането на големи групи от хора, може да доведе до възникване на взривове от заболели и затова трябва всички здравни служби да бъдат нащрек, подчерта Мутафчийски.

Той каза още, че ключовата дума при охлабване на мерките е рисковете да се преценяват внимателно и по тази причина това се случва постепенно.

По думите му в този дух е получената днес нота от НАТО да се подготвят военните здравни формирования за "следващ удар" на епидемията.

С нея ни задължават да осигурим определен капацитет за лечение на военнослужещи както от Българската армия, така и ако се наложи - от други страни, посочи здравният министър Кирил Ананиев.

Според него правилният път е да има "чисти" болници, в които хората да могат да се лекуват без страх от зараза, но и без да се намалява капацитетът на леглата за болни от коронавирус.

Ананиев информира, че огромното желание е да се стимулират туризмът и бизнес връзките с Румъния, Гърция и Сърбия. Готови сме с декларация, която ще попълва всеки гражданин, който влиза и излиза от страната, каза министърът. Какви облекчения ще има, ще стане ясно днес след видеоконферентна лидерска връзка, инициирана от премиера Бойко Борисов.

Ананиев заяви, че случайните превози не са спирани със забрана и не знае каква е целта на протеста. Според него те са ограничени от липсата на желаещи да пътуват, не от държавата. Взето е решение от кабинета за покупка на 6 нови апарата за хемодиализа за болницата в Севлиево.

Подготовката за матурите върви нормално, ще има достатъчно квестори, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Според него в последните година оценките от матурите са се утвърдили като надеждни и затова висшите училища ги приемат за вход. Някои университети ги допускат обаче тази година по изключение, като в специалност "Право" на СУ. До четвъртък зрелостниците ще могат да подават заявление, за да се явят на трета матура.

На брифинга стана ясно, че засега не се препоръчва и предвижда отварянето на клубовете по танци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберасти това са най- некадърните управляващи и крадящи недоразумения !!!
245
2
 
21
 
! Отговори
Как така?! преди 3 години
Защо го пускат още по медиите като вече е компрометиран и с отрицателна популярност?
244
2
 
21
 
! Отговори
Друго преди 3 години
До като ние стояхме по домовете си тези от щаба барабар с Барба Ганьос обикаляха страната преди Великден да си пълнят колите с агнешко. Една Беларус произвежда тестове, а уж сме страна с мощна икономика по думите на бб. Никой нищо не е направи да минем през тази здравна криза по-безболезнено. Хората и да са болни вече се страхуват да посещават здравни заведения. Насадиха такъв страх у населението, какъвто не е имал и през най-мрачните дни на Студената война. Имя вир,с, но може би не е толкова
243
3
 
16
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До сега няма реални резултати за броя на реално заразените у нас и колко от населението има анатитела. Никой не пита годжи има ли представа за реалното състояние на зразата у нас, защото това, което ни се поднася е тенденционзно и е една лъжлива представа. От близо 900 тста за вчера 500 поне са за полицаи и медицински персонал, оаколо 200-300 за плитици и някои наши хора, остават малко за гнездата. Ако това е реалната картина, то тези господа да си подават оставката. Лъжат и манипулират всички н
242
5
 
13
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
До totoТова е силно заразен вирус, кре*тен такъв! Ако си заразен и си зад мен в метрото, аз ще се заразя дори и при 50 градуса навън! Особено, когато всички са леко облечени и потни. Вирусът си върлува в момента и хората масово ще го изкарат - кой на крак, кой по-тежко. Никой обаче няма да ги обяви! Защото никой няма да ги изследва! Ситуацията не е по-различна от преди седмица! Защо обаче се съсипа икономиката, това е въпросът! Защо се затвори цял град за 3-***, а сега в хотелите може и с болни
241
2
 
18
 
! Отговори
За огромно преди 3 години
съжаление от съобщението на Мутафчийски за радостната тенденция не става ясно той кога казва истината.Когато съвсем наскоро твърдеше при Бенатова,че " яко ще умират" много хора или сега?Никак не е лесно да говориш под чужда заповед!!! Винаги олекваш много,много,а и ставаш за смях!!!
240
18
 
3
 
! Отговори
6669 преди 3 години
***, вслушвайте се внимателно в каквото говорят и за каквото предупреждават експертите, спрете да знаете много и стискайте силно палци до зимата да имаме ваксина ! Не може от всички здравни организации да предупреждават за едно и също, а хитроумни интелектуалци като 248 с огромната си начетеност да констатират простотии като "ракия с яки мезета пий зелева чорба,и нема та гони нищо"! Това е наистина опасен вирус за по-слабите хора сред нас и за да не се получава геноцид, мерките са за всички!
239
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ Желая Грижите на Мащеха бЪлгария .....и със грижите и без грижите ..Тоягта ми е еднакво Просешка ..ни по - малко ни повече ....!
238
18
 
4
 
! Отговори
Гришо преди 3 години
Видях коментар за Мангъров, нали знаете с коя партия е гъст той. Една стара партия ;)
237
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодаря му всеки ден,че ми запази близките живи до сега.
236
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз пък си го харесвам.само се чудя как можа да приеме корумпираната и продажна Бенатова да го изкара извън нерви .
235
3
 
8
 
! Отговори
да гу знаите преди 3 години
Вироси е имало преди нас,ще има и след нас,ракия с яки мезета пий зелева чорба,и нема та гони нищо
234
15
 
1
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Догодина Мутафчийски Vs Радев на президентските или мислите, че втория ще си направи партия?
233
4
 
3
 
! Отговори
toto преди 3 години
До ПижоПиженце, не знам дали разбираш какви глупости си написал, ама да ти кажа, все пак. Нищо лично, с малоyмните трябва да се отнасяме като с нормални. Та... короната си я има и си е световна заплаха, нищо, че за тебе няма такава. Разпространението на вируса, тип грипоподобен намалява със затоплянето на времето. Ясно ли е, Пиженце? И нали не мислиш, че целият свят, барабар със САЩ и Русия са се наговорили, че да сговнясат ежедневието на Пижо БГ????
232
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кога ще е пика?
231
0
 
3
 
! Отговори
РотниякъмСтаршинката преди 3 години
Старшинката,старшинката хееей,холидей.повтаря се
230
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали отложиха и плановите операции дори на онкоболните?! Защото дори да се оперира злокачествен тумор операцията се води планова, а не спешна! Колко от тези болни оцеляха - какво става с рака за 2-3 месеца имате ли представа?! Ракът може да премине в следващ стадий и да метастазира само за един месец.
229
2
 
19
 
! Отговори
До Пижо преди 3 години
За да си поиграе цар Тиква на Спасител. А и другарите му от ДС са се радвали на КПП-тата и другите извращения.
228
3
 
18
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Беше пределно ясно, че ще спрат изследванията или поне няма да се изследват хората със симптоми, защото няма да има как да обяснят премахването на всички мерки. Само, че аз, вероятно и много други хора питаме - след като в момента няма проблем да си живеем, както сме си живяли, с пъплещ вирус между нас, защо беше нужно съсипването на икономиката и хиляди човешки съдби?! Само да не ми обяснява тоя, как било пълно с вирус, докато сме в карантина по къщите, и как бил отлетял на юг като птичка!
227
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не бе левче за мнение за герберастите - само копи пейст правят, тука са доброволци.