Мутафчийски отчете радостна тенденция, но предупреди да сме нащрек

Готови сме със здравна декларация за пътуване със съседни страни
352
Мутафчийски отчете радостна тенденция, но предупреди да сме нащрек
Снимка: БГНЕС, архив

За първи път имаме повече оздравели от коронавируса, отколкото заразени и това е много радостна тенденция. Това коментира шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който участва в брифинга за отварянето на детските градини.

Още по темата
Каквито и да има охлабвания на мерки, трябва да се спазва физическата дистанция и определени правила как да се живее в тези нови условия, защото изхождаме от презумпцията, че този вирус съществува, че има такава епидемия и тя е смъртоносна, каза той.

Нарушаването на физическата дистанция, събирането на големи групи от хора, може да доведе до възникване на взривове от заболели и затова трябва всички здравни служби да бъдат нащрек, подчерта Мутафчийски.

Той каза още, че ключовата дума при охлабване на мерките е рисковете да се преценяват внимателно и по тази причина това се случва постепенно.

По думите му в този дух е получената днес нота от НАТО да се подготвят военните здравни формирования за "следващ удар" на епидемията.

С нея ни задължават да осигурим определен капацитет за лечение на военнослужещи както от Българската армия, така и ако се наложи - от други страни, посочи здравният министър Кирил Ананиев.

Според него правилният път е да има "чисти" болници, в които хората да могат да се лекуват без страх от зараза, но и без да се намалява капацитетът на леглата за болни от коронавирус.

Ананиев информира, че огромното желание е да се стимулират туризмът и бизнес връзките с Румъния, Гърция и Сърбия. Готови сме с декларация, която ще попълва всеки гражданин, който влиза и излиза от страната, каза министърът. Какви облекчения ще има, ще стане ясно днес след видеоконферентна лидерска връзка, инициирана от премиера Бойко Борисов.

Ананиев заяви, че случайните превози не са спирани със забрана и не знае каква е целта на протеста. Според него те са ограничени от липсата на желаещи да пътуват, не от държавата. Взето е решение от кабинета за покупка на 6 нови апарата за хемодиализа за болницата в Севлиево.

Подготовката за матурите върви нормално, ще има достатъчно квестори, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Според него в последните година оценките от матурите са се утвърдили като надеждни и затова висшите училища ги приемат за вход. Някои университети ги допускат обаче тази година по изключение, като в специалност "Право" на СУ. До четвъртък зрелостниците ще могат да подават заявление, за да се явят на трета матура.

На брифинга стана ясно, че засега не се препоръчва и предвижда отварянето на клубовете по танци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с Бенатова не беше интервю.Държеше се както и на брифингите не може и въпрос да зададеш.
165
13
 
19
 
! Отговори
Котки преди 4 години
Абе и да плюем и да не плюем, толкова са ни ресурсите и шаба избутва що годе положението. И аз не съм доволен от много неща, които направиха и не направиха, ама на фона на това колко по-зле можеше да бъде се справят що годе компетентно. А за какво казал, ами... тъпо е. Ама пък на тия брифинги някои от въпросите бяга толкова малoyмни, че аз нямаше да мога да се сдържа и щях да напсувам някой, а той запазваше направо спокойствие на будистки монах, хаха...
164
19
 
35
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
убедих се,че тоя психар е с комплекси за малоценност..За това се държи "тежко" пред аудиторията,но ако сте гледали оня клип,когато е редом до бориссофф,то беше хилене,мазно подлагане на Тиквата....Па и друго:-Оня ден тоя същия КРЕСНА в интервюто на..Бенатова май беше,че щяли "да измрат много,много",а сега запя друга песен....Кукундел,ДЕФИНИРАН..
163
12
 
18
 
! Отговори
А? преди 4 години
др. хирург Майтапчийски здраво се изгъбарка с нацията!
162
12
 
14
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
До Калеко АлекотоЕй земи се събуди, и си изтрити очите! Този е за къшмер, а не за президент. На кой му требва статист, и то за пет години
161
11
 
8
 
! Отговори
тука трябва преди 4 години
някой нов да спечели следващите избори и да ги запраска по домова книга ама стотинка по стотинка ,как са взимани решения как са раздавани пари ,,от джипа,, карантини ,мараннтини ,лупинги ,днеска така утре иначе,страшни приказки по телевизията ,чували,камиони и изведнъж конферентна среща с евро министрите и на другия ден пълна свобода --супер лупинг ! всеки ги вижда тези ано алии ,гледа и тъпее и нищо не може да разбере ,,щото всички сме сигурни ,че и самия щаб не вярваше че ще минем метър ..
160
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тестове правете какво му се радва 20 лаборатории 1500 тест разделиги по 75 е то много преборихме вируса.
159
13
 
5
 
! Отговори
Barba Ganios преди 4 години
...prav se okaza I d-r Paskov kato reche ,che kato posegnaha varhu dobitaka na horata I go izbiha ,kakto posegnaha na divecha (divite svine ) I pashtaha ha lovcite da gi izbivat masovo ...taka I shte posegna I na nas horata !!! Okaza se absoliutno prav !!!Okaza se ,che pochti vsichki pravitelstva po sveta sa marionetni ...I se podchiniavat na svetovnite kuklovodi ,napravliavashti finansovite potoci kakto im iznasia !!! Domata "suverenitet " otdavna e zagubila znachenieto si !!!
158
12
 
11
 
! Отговори
сънлив преди 4 години
абе боко да не е паднал от власт, успях да прочета няколко коментара
157
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На щрек съм генерала да не ми изскочи от някой храст със череп в ръка и да си разлея бирата, докато я пия.
156
21
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Ето го човека, който ще приземи льотчика на следващите президентски избори и ще заеме мястото му на "Дондуков 2". Президентския пост е за високо оброзован човек с чувство за отговорност пред нацията, човек който ще бъде истински обединител на българите, а не само на тези от Бузлуджа и яз.Копринка ... Човек който ще уважава българските институции и по време на пандемии и карантина няма да води русофилите на Шипка, а ще е загрижен за българските граждани ... !!!
155
2
 
4
 
! Отговори
Бойково иго преди 4 години
Офф не знам.аман аман
154
18
 
19
 
! Отговори
Бъдещия Президент преди 4 години
Мутафчийски...
153
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А с ЯКОТО УМИРГАНЕ кво се случи? За кога е отложено този път?
152
1
 
6
 
! Отговори
Barba Ganios преди 4 години
...izleze ,che za vsichko do sega docent Mangarov izleze absoliutno prav !!! Tei hora nikoga niama da si go priznaiat !!! Istinata obaache vinagi namira nachi da izpluva ...rano ili kasno !!!
151
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 4 години
***, цял живот ще ви мине в надежда, че нещо ще е по-добре.
150
1
 
5
 
! Отговори
кой подпомогна преди 4 години
началника наистина в кризата--реално на човек наистина даде пари само на полицаите ! другите кои имал осигуровки, кой нямал ,кои колко дена бил платена ,па кой бил самоосигурен за медиците уж на първа линия ,па имало за всички ,па нямало ,па шеисет на незнам си колко ,кои взел кои кандидатствал па парите още ги нямало вятър работа--транспортния сектор е пълна разруха ,ама не бил виновен Ананиев те хората не се возили ??? тука всичкии милиарди трябваше да се внесат в ,,бедствие и аварии ,
149
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В болниците в провинцията-първо,че няма предпазни облекла,второ-няма истинска дезинфекция,трето-никой от персонала не е тестван...Като свършат всичко това-тогава можем да кажем,че там е безопасно да се ходи...
148
0
 
6
 
! Отговори
Barba Ganios преди 4 години
...Tozi chovek dosta se izloji ...a I prodaljava da se izlaga !!!
147
2
 
16
 
! Отговори
Харабейшио преди 4 години
Последният шанс на тези да спечелят поне малко уважение е да признаят, че всичко е било пресилено, да се извинят, да поискат прошка, и да се оправдаят, затова че са го правили за здравето на обществото. Те обаче, продължават да копаят дъното - "да сте ни благодарни, че ви управляваме", "благодарение на нас не измряха хиляди" и тнт.