Мутафчийски отчете радостна тенденция, но предупреди да сме нащрек

Готови сме със здравна декларация за пътуване със съседни страни
352
Мутафчийски отчете радостна тенденция, но предупреди да сме нащрек
Снимка: БГНЕС, архив

За първи път имаме повече оздравели от коронавируса, отколкото заразени и това е много радостна тенденция. Това коментира шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който участва в брифинга за отварянето на детските градини.

Още по темата
Каквито и да има охлабвания на мерки, трябва да се спазва физическата дистанция и определени правила как да се живее в тези нови условия, защото изхождаме от презумпцията, че този вирус съществува, че има такава епидемия и тя е смъртоносна, каза той.

Нарушаването на физическата дистанция, събирането на големи групи от хора, може да доведе до възникване на взривове от заболели и затова трябва всички здравни служби да бъдат нащрек, подчерта Мутафчийски.

Той каза още, че ключовата дума при охлабване на мерките е рисковете да се преценяват внимателно и по тази причина това се случва постепенно.

По думите му в този дух е получената днес нота от НАТО да се подготвят военните здравни формирования за "следващ удар" на епидемията.

С нея ни задължават да осигурим определен капацитет за лечение на военнослужещи както от Българската армия, така и ако се наложи - от други страни, посочи здравният министър Кирил Ананиев.

Според него правилният път е да има "чисти" болници, в които хората да могат да се лекуват без страх от зараза, но и без да се намалява капацитетът на леглата за болни от коронавирус.

Ананиев информира, че огромното желание е да се стимулират туризмът и бизнес връзките с Румъния, Гърция и Сърбия. Готови сме с декларация, която ще попълва всеки гражданин, който влиза и излиза от страната, каза министърът. Какви облекчения ще има, ще стане ясно днес след видеоконферентна лидерска връзка, инициирана от премиера Бойко Борисов.

Ананиев заяви, че случайните превози не са спирани със забрана и не знае каква е целта на протеста. Според него те са ограничени от липсата на желаещи да пътуват, не от държавата. Взето е решение от кабинета за покупка на 6 нови апарата за хемодиализа за болницата в Севлиево.

Подготовката за матурите върви нормално, ще има достатъчно квестори, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Според него в последните година оценките от матурите са се утвърдили като надеждни и затова висшите училища ги приемат за вход. Някои университети ги допускат обаче тази година по изключение, като в специалност "Право" на СУ. До четвъртък зрелостниците ще могат да подават заявление, за да се явят на трета матура.

На брифинга стана ясно, че засега не се препоръчва и предвижда отварянето на клубовете по танци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
5
 
22
 
! Отговори
ясно преди 3 години
То не било вирус, а било "презумция".
185
4
 
24
 
! Отговори
наблюдаващ преди 3 години
Много хубаво. Само че не може да отчетеш някакви данни "за първи път" и да говориш за това като "тенденция". Не се научихте.
184
5
 
11
 
! Отговори
мислещ преди 3 години
Да-а-а интересно се заформя. Американците изтеглят своите граждани от България, НАТО пуска нота, остава Мъск да си включи сателитите и ето ви обещаното от военния.
183
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко какво каза днес ... за генерала само едно "Благодаря!", не заслужавал нищо повече!Сега разбирам защо е толкова нервен, според мен поне на една звезда се е надявал
182
3
 
11
 
! Отговори
гала преди 3 години
До барбатавируса де уплаши от Дженералите ,много са у нас
181
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ам Гъл да прати някой да ми изчисти хладилника от трупове,едно кисело мляко не мога да сложа пък?Извини се бе!
180
3
 
23
 
! Отговори
Smurf преди 3 години
Сега вече яко ще ум...ем
179
3
 
14
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 180"Ананиев информира, че огромното желание е да се стимулират туризмът и бизнес връзките с Румъния, Гърция и Сърбия. Готови сме с декларация, която ще попълва всеки гражданин, който влиза и излиза от страната, каза министърът"Има ли я тая декларации някъде? Така да прочетем !Представям си - декларирам, че не съм болен и не съм контактувал с болен!Ами ако без да зная съм : това като предумишлен опит за убийство ли ще ме таксуват или непредумишлен!Искам да знам! Не се заяждам!
178
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чао вирус - Здрасти безработица ! ...
177
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов е най-големият наркодилър в България. Справка уикилийкс кореспонденцията на Джеймс Пардю с Вашингтон 2006 г
176
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Измират яко!
175
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извини се на нацията и си подай оставката ако имаш поне малко срам бе *** ако!------------Ква нация, бе????Сбир---щина от неан--дерталци!Идеално се вписвате в филмите на ужаси, дори грим не ви е нужен!-)))))))))
174
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Появи се пак Алекото с алтернативния анонимен профил и почна пак сам да си слага плюсчета на коментарите възхваляващи ГЕРБ и този каруцар на снимката. Това всеки път става.
173
8
 
3
 
! Отговори
w_bro преди 3 години
До Калеко Алеко"Ето го човека, който ще приземи льотчика на следващите президентски избори и ще заеме мястото му на "Дондуков 2". Президентския пост ... "Аз не видях Борисов да присъства. Да не би да беше на брифинга?
172
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се оздравява! Яко ще се оздравява!!!
171
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извини се на нацията и си подай оставката ако имаш поне малко срам бе *** ако!То чували за трупове ли не бяха, яко измиране и тем подобни позорни изцепки!
170
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ще декларираме в тези декларации?
169
19
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Мани вируса, а си изберете пак военен за президент! А вие ще виете още 5 години, като чакали.
168
10
 
20
 
! Отговори
барбата преди 3 години
даже не можа да разбере какво стана и сега се чуди ккъде отиде вируса ,изчезва ли ? крие ли се ? ще изкочи ли от някъде ? и за всички варианти е подготвен със реч тип ,,аз спасителят,,
167
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Току-що по "Франс интернасионал" съобщиха, че само за няколко дни от момента в който откриха училищата са се разболели около 140 деца от болеста на "Кавазаки" (не от Хонда или Сузуки - черен хумор).Тъй, че ноистина трябва да сме нащрек!!!Бъдете здрави и пазете децата и себе си!!!