Безработицата в Банско ударила 18%, кметът иска помощ

Надява се на 2 милиона лева от хазната
31
 Безработицата в Банско ударила 18%, кметът иска помощ
Снимка: БГНЕС

Кметът на Банско Иван Кадев поиска от държавата 2 млн. лв. помощ от държавата заради последствията за ски курорта от COVID-19, съобщава БГНЕС.

По думите му безработицата е достигнала 18 на сто. Съкращения е имало и в Общинската администрация, но били минимални, увери градоначалникът.

Още по темата

„Общината е в трудно финансово положение. Има дълг от 8 млн. лв., което означава вноска от 100 000 лв. на месец“, каза той и допълни, че Общината е поискала от Фонд „ФЛАГ“ отлагане на плащанията на част от вноските.
Кметът обясни, че от 30.04. приходите от данъци са с 13% по-малко, в сравнение с миналата година.

„Разчитаме на правителството както и на стимулите на ЕС. Това трябва да се случи бързо, защото градът се задъхва икономически. Не трябва общината да спира да изпълнява задълженията си”, каза Кадев.
 
Той обясни, че Общината има ограничения за директен финансов ресурс за подпомагане на бизнеса, затова се търсят индиректни методи.

Кадев посочи, че  най-сериозното изпитание е било поставено пред социалните работници, които в продължение на 14 дни са работили без почивка. Кметът оповести резултатите от тестовете – в града са направени 2010 теста, от които 111 са показали наличие на антитела – тоест 5.57%. В цялата община са направени 2050 теста, които показали наличие на 115 резултата с антитела или 11%.

„Това доказа, че мерките трябва да продължат. Отварянето на града няма да отмени мерките, но пандемията се отразява тежко на бизнеса“, заяви Кадев. Той допълни, че са предприети редица мерки за бизнеса като отпадането временно на таксата за синята зона, както и отпадането на таксата за тротоарно право и общински наеми, включително и отпадането на таксата за детските градини.

Той припомни, че медиците на първа линия ще получат безплатен уикенд в Банско през следващия зимен сезон, който включва хотел, ски училище и екипировка, както и безплатно посещение на културните институти. „Очакваме подкрепа от правителството, защото само със спазване на мерки не става“, каза Кадев.

Зам.-кметът Сашка Въчкова каза, че се увеличава тежестта върху общината, защото има хора, които не са подпомагани от мерките на държавата, и така приходите на общината се увеличават. По думите ѝ поисканата от държавата сума е скромна.  Според разчети на Общината все още никой не е получил помощи по мярката „60/40“, а всеки ден в Бюрото на труда се регистрират около 20-30 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Вержи преди 3 години
До Пада ви сеАбе цените не са толкова високи за тоя вид услуга, щото в чуждите курорти е два пъти повече. Тук на фона на там е евтино. Това, че българинът е с ниски доходи е друга тема.
26
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
При тези ...скромни надценки,имате достатъчно печалба,стига ревахте.
25
3
 
7
 
! Отговори
Абе... преди 3 години
Жираедели ли ?Цеко ли..Цецо ли....Някой от тия да дадеБоко също..Егати , втората най богата община да е борчлияА снежинка стотинка? А чай по 4 лв , чебабче по 5 ??А колко имоти има в общината..само данък сгради и смет колко е ???
24
1
 
11
 
! Отговори
мхм преди 3 години
откраднаха милиарди, искат още. наглеци! дано изгорят
23
0
 
4
 
! Отговори
izh преди 3 години
И аз се надявам някой да ми даде безвъзмездно пари, че да отида в Банско на почивка. Тогава спортягите и банкерите, собственици на хотели ще струват двойно на бюджета, а бюджета го пълня аз. Е?
22
2
 
10
 
! Отговори
Бат Жоро преди 3 години
Алчници сте банскалии.. Само на вас е трудно
21
2
 
24
 
! Отговори
Отвратителни хора преди 3 години
Нанесаха ужасни щети на природата , изсекоха запалиха и бетонираха всичко там, а сега и да им платят всички останали нормални хора? Защо???
20
2
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
няма да пипате моите пари от бюджета искахте лифтове хотели концесионерихаиде сега или фалирате или продавате имущество и си помагате вашата алчностняма краи новоизлюпени капиталисти
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бедни хотелиери ... живи да ги оплачеш, все едно живеят за едната заплата и са ги уволнили. Да са развивали други дейности освен туризма, кой им е пречил?
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С по няколко хотела и апартамента пари искат?Проверявайте на кой давате
17
3
 
11
 
! Отговори
Пада ви се преди 3 години
Така е, щом вдигнахте безумно ски картите. Не мислихте за българските скиори и ударихте на камък. Тази зима помислете колко пари да направите картата. Ама като знам какви сте ***, вие ще в вдигнете още, за да избиете загубите.
16
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ега си парадокса в държавата!Най богатите искат от бедните?!Борисоф спрете да раздавате пари!Кресливите и обръчите ще вземат ,а другите ще духат супата!
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като футболни отбори получават държавна помощ, ще иска и той.Не са видели лошо , затова .
14
0
 
32
 
! Отговори
Един Pk преди 3 години
Да паркираш в Банско е смърт.А за съботите че се плаща е написано с много дребни букви и приходящите не ги виждат.Следват глоби.Кръчмите - прости и лакоми келнери.Сега общинта немала пари. Ами каокво да кажат другите общини като тази във Видин.Ами дребни средни фирми които произвеждат и сега освобождават хора по борсите и никой не им помага.
13
0
 
13
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 години
Хахаха.Да бе - посред лято. Онези от морето се припотяват по 8 пъти на ден той - помощ за Банско :)хаха :) това беше добро
12
2
 
10
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Първо да си оправят тоалетните в хотелите. Щях да се пребия като ходих по нужда. Сложили уж луксозни а няма място къде да стъпиш отгоре. Във външна тоалетна с часове мога да си стоя на двете тухли.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа е безработен и гладен но министрите си строят палати за милиони и живеят под наем в имотите на другите назначени за милиадери всички ще емигрират само тук един *** пожарникар дето дори не е и пожарникар бил го назначили за охрана на предишния диктатор и той се мисли за следващия диктатор и иска да живее все така на власт и тия около него дето никва работа не са свършили а искат народа да работи за 600 лв и да им гласува е няма кой да ви гласува
10
1
 
34
 
! Отговори
Хихи преди 3 години
Кмет-наглец! Какво ви е пречил вирусът бе, другарче. Ски сезонът почти беше приключил, когато дойде кризата. Щом и Банско, на който завижда цяла България, е на загуба, значи цялата община начело със злополучния кмет да си ходи. Оставка!
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тая държжава някой живеят царски живот милионери милиардери а други безработни гладни или ако някой ги наеме на няква работа за 600 лв затова всичи емигрират
8
0
 
14
 
! Отговори
Надявам се... преди 3 години
...хората, които четат статията, да правят разлика между процент безработни и окончателно загубили интерес да търсят работа. Последните статистиката въобще не ги отчита и измерва. Въпросът тук е колко процента от общото цяло трудоспособно население, на територията на страната, с постоянна адресна регистрация, в последните шест месеца, не работи? Цифрата съм сигурен ще стресне и най-богатият евреин, който не е пипал работа цял живот! Мдаааам, много лошо...