Пациенти умират от Covid, а не от придружаващи заболявания, обясни лекар

Вирусът уврежда сериозно и здрави организми, обясни доц. Попов
Обновена: 31 май 2020 13:01 | 31 май 2020 13:00, Петя Славова
207
Пациенти умират от Covid, а не от придружаващи заболявания, обясни лекар
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В епидемичния процес се наблюдава умора и наближаваме опашката на епидемията". Това каза пред БНР доц. Георги Попов, началник на Инфекциозната клиника във ВМА и член на Националния оперативен щаб.

По думите му ще се появяват единични случаи - някой ден повече, някой ден по-малко, но "стабилно отиваме към епидемичната опашка", категоричен беше той. "Здравната система на България се справи благодарение на това, че ударът не беше толкова силен като в Италия и имахме опита на Западна Европа и Китай", посочи той.

Доц. Попов разказа за посещението на група български лекари за обмяна на опит в изследователския център на болницата в град Павия, Италия:

Още по темата

"Над 5000 пациенти с Covid-19 са минали през тази болница и имат доста голям опит, публикации и в световно известни списания, така че може да се вярва на научните им постижения. Това, което най-много ни впечатли, е лечението с плазма. Изработили са методи за оценка на плазмата на донорите със скала на антителата. Тези донори, които са били с ниво на антитела в плазмата си 1 към 160 са хиперимунни, хиперимунна плазма, която са прилагали при своите 48 пациента". Доц. Попов посочи, че методът, който се прилага в България е дори по-добър, защото плазмата не се замразява.

Наблюденията върху изградения имунитет в преболедувалите коронавирусната инфекция са, че след около 3 месеца той се изчерпва, акцентира доц. Георги Попов, като уточни, че това са констатации на италиански учени. Той отново напомни, че вирусът е много вирулентен и опасен, което трябва да напомня необходимостта от стриктно спазване на хигиенните и предпазни мерки и дистанция.

"Съчетанието на неподготвеността в началото, вирулентния вирус, концентрацията при изпълнение на служебните си задължения и възможността човек да се зарази извън работното си място - това смятам за фактори за заразяване на голям брой медицински специалисти", коментира той.

Според доц. Попов вече е разбит митът, че пациентите умират от придружаващите заболявания, а не от Covid-19 и добави, че вирусът уврежда сериозно дори и здрави организми.

Лекарят изказа съмнение скоро да бъде създадена ваксина срещу коронавируса в кратко време, но изказа оптимизъм, че може и да няма нужда от тази ваксина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
2
 
21
 
! Отговори
АМАН ОТ ЛЪЖИ !!! преди 3 години
то не бяха глобални затопляния,то не бяха бежански кризи,то не бяха пандемии ...АМАН ОТ ЛЪЖИТЕ ВИ ЮДО-МАСОНСКИ ТВАРРИ ГЛОБАЛИСТКИ !!!!!!!!
168
2
 
8
 
! Отговори
язе преди 3 години
и на мен да ми отпуснат пари от европа - милиардии аз ще ви кажА, ЧЕ ЯКО ЩЕ МРЕТЕязе съм от софия
167
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верваме му!
166
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами!!? Отивам да се крия!
165
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще умират от глад, заради това, че са съкратени !!!
164
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До seiraКазваш, да прочистим малко стадото от болните животни а?
163
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Пациенти умират от придружаващи заболявания, утежнени от коронавируса."Е, и?
162
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пян ГъМоже би аутопсии не се правят защото е опасно? Безмислено? Не знам.Ако искаш да видиш някъде заговор - ще го видиш, дори и в едно копче за балтон.
161
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пян ГъЗащо считаш, че е много важно дали смъртта е "ОТ" или "СЪС" :)
160
2
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 3 години
До 150 НямаА забраната за аутопсии е на СЗО,смятайте за какво става дума!Не е от грижа за човека,мислете!Няма и конспирация,напънете се малко!
159
8
 
9
 
! Отговори
Сърп и чук преди 3 години
Аллоуууу! Не разбрахте ли, че водевила приключи! Тук борбата с вироса се *** в политическо перчене и неадекватни бръщолевения, претенциозно наречени - брифинг! Казаха Ви учтиво, че ще *** масово, взеха ви акъла, който и без това липсва или е много увреден и започнаха ударно да ви ,,спасяват" и трупат рейтинги! А оня Мангър каза, че няма да има ужасии и го нападнахте. В Библията е записано - Вземи им акъла и прави с тях каквото пожелаеш! Бок ще те възнагради пребогато за гаврата с планктона!
158
3
 
7
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Айдеееее,и тоя започна да говори като политик!!!Не съм челастатията,само заглавието,нямам време за губене,живея си живота!
157
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай ***-Вирусолога знаете ли го?*** ,който по цял ден слуша чалга в компанията на половинка домашна ракия и една тава салата...
156
4
 
5
 
! Отговори
Pe4o преди 3 години
ABe stiga ste pla6ili horata be! Eiiiii tototo ne be ne be
155
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези осем аутопсии направени в България са за прокуратурата. В България няма оборудвани по правилата зали за такива аутопсии, изискващи специални мерки за сигурност.
154
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...вирусът уврежда сериозно дори и здрави организми.+Да де, ама я го обясни на онези 80%, голяма част от които са убедени, че това е една голяма измама. Другата част от онези 80% са убедени, че вируса е опасен само за хора на над 80 години и които имат съпътстващи заболявания.
153
1
 
14
 
! Отговори
Адлер преди 3 години
Няма здрав човек. Здравият човек е абстракция, подобно на нормалния човек в психиатрията. Нормалността не е нищо друго освен приемлива степен на психично отклонение.
152
14
 
8
 
! Отговори
Добре преди 3 години
Много Мангъровци се навъдихте. Видно е от повечето коментари. Да вземете да си регистрирате една партия? Все пак избори предстоят......
151
9
 
13
 
! Отговори
Дарвин преди 3 години
Стадните животни сляпо вярват в стадния имунитет.
150
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на колко починали е правен PCR тест? Колко души са си отишли, без да се знае, че са преболедували коронавирус... В България тестове не правят на живите, камо ли на умрелите.