Черешова задушница е - да си спомним за близките, които не са с нас

Отбелязва се в съботния ден преди Петдесетница
Обновена: 6 юни 2020 07:53 | 6 юни 2020 07:45, Петя Славова
15
Черешова задушница е - да си спомним за близките, които не са с нас
Снимка: БГНЕС

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Тази събота е ден, в памет на всички починали православни християни, наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

За една календарна година обикновено задушниците са преди Месни Заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден, съобщава "Дарик".

На тези поминални дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".

Православната църква е установила на Задушница в храмовете да се правят заупокойни литургии в памет на починалите християни.

Днес чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници. В тяхна памет, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност.

Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво правим с баба и дедо като умрат, а ние последните 3 месеца не сме ги виждали заради карантината на другаря Борисов? И последното, което сме чули от тях, е едно измъчено "благодаря", когато сме им пъхали палачинки под вратата..,. Те като щастливи хора ли са умрели ?
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На колко скъпи хора пропуснахме да кажемОБИЧАМ ТЕ! Преди да е прекалено късно! ?
12
4
 
6
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
до БауНе знам за каква зараза говориш.След като влязох в Пирогов с 38 градуса температура, без никой да ме спре, седях си в коридора цял час и не докараха нито един коронавирусен през това време, никой не може да ме убеди, че е имало епидемия и зараза.
11
5
 
4
 
! Отговори
До Бау преди 3 години
Разумни неща казваш, само за едно от тях нямаш информация. Ако поговориш със свещеници те ще ти кажат, че оставянето на храна и напитки на земята около надгробните паметници е езически обичай, който църквата е била принудена да търпи.Наистина би трябвало да се предприемат решителни мерки, за да не се замърсяват по този начин гробищните паркове. Оставената храна привлича там кучета, те се размножават и създават проблеми.Който иска "да раздава" в памет на починалите, да прави скромни дарения.
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светла им памет.Дано да са в някое по-добро измерение на Вселената и някой ден отново да се срещнем с тях там.
9
2
 
12
 
! Отговори
поп бг преди 3 години
Бедняка не е мил на бпц че нема пари и за свещичка
8
10
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
По време на зараза не се раздава нищо! Дори и в нормално време не е редно да се раздава и приема храна от други хора! Контролните органи да не спят и да си влязат в ролята! Ако някоя бабка продава череши и чесън на тротоара ще я глобят, а на гробищата - не!? Това са стари работи от гладните години и алчни попища! Сега Премиерът се грижи за всички!
7
7
 
1
 
! Отговори
русофил преди 3 години
Бг църква и без божествения огън верва
6
8
 
3
 
! Отговори
джендър преди 3 години
Даите на попа да е доволен защото ще запее молитви против вас
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бабо марО/маймумата.......типични представитЕлЕ на стрина пена.....80 % и ***. 2 в едно.
4
4
 
10
 
! Отговори
Ламята спаска преди 3 години
Петдесетница - 50 кинта за попа, благотворително, без касова бележка и без данъци. За успокоение на умрелите и Горанов у данъчните да умрат от яд.
3
4
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
ние всеки ден си говорим с тях да ни чакат ние идваме защото тука на земятавече е ад
2
11
 
23
 
! Отговори
х преди 3 години
Починалите близки си ги помним и почитаме без някакви измислени религийки да ми напомнят за това. Свят без религии би бил нещо прекрасно.
1
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог да прости починалите, мир на душите им!!!