Цели хотелски комплекси остават затворени, няма да приемат туристи

Нямало как да им излезе сметката при сезон от два месеца
181
Цели хотелски комплекси остават затворени, няма да приемат туристи
Снимка: Pixabay

Цели хотелски комплекси ще останат затворени през лятото и няма да посрещат туристи. Това обясниха пред “Труд” туроператори, които осигуряват почивки на чужденци в Бългаприя.

Вече е ясно, че през това лято гости няма да приемат хотелите от групата на Слънчев ден. Причината, която посочват от ръководството на комплекса, е основно грижата за здравето на техните клиенти. Както и факта, че хотелите им работят основно по схемата “ол инклузив”, а този продукт, заради ограниченията, наложени от COVID-19, няма да бъде пълноценен за гостите им.

Още по темата

Според туроператори през това лято затворени за посетители ще останат и хотелите от друг северночерноморски комплекс - Ривиера. Справка в резервационната система на най-предпочитания курорт за семеен отдих у нас - Албена, също показва, че в средата на юли отворени ще бъдат 21 хотела, основно в близост до плажа, но гости, поне засега, няма да приемат около 30 на сто от базите в комплекса, за които в момента няма оферти.

Хотелиери в двата най-големи морски курорта Слънчев бряг и Златни пясъци с 4- и 5-звездни хотели, които традиционно предлагат “ол инклузив” пакети и наемат много служители за сезона, също ще ги оставят затворени през това лято. Подобна е ситуацията и в Поморие и Несебър.

Според представители на бизнеса няма как да им излезе сметката при сезон от два месеца, тъй като наетият персонал дори трябва да е повече от обикновено, за да покрият постоянно изменящите се изисквания към местата за настаняване във връзка с епидемията от COVID-19. Министерство на туризма вече публикува трета версия на своите указания, като за хотелиерите все още не е ясно каква част от вписаните в тях изисквания са задължителни и каква - препоръчителни. Неяснота има и относно кои пазари ще изпълнят заявените преди епидемията чартъри и каква част от гостите ще са готови да отидат на ваканция с редица ограничения, породени от стремежа да не се разпространява болестта.

Самите туристи изпитват притеснения, както да пътуват далеч от дома, особено зад граница, така и да отсядат в големи хотели, обясниха туроператори. Затова за първа година от много време насам най-търсени и у нас и зад граница са не нощувките в големи луксозни комплекси, а настаняване в самостоятелни апартаменти или къщи за гости, в които можеш да отседнеш само със семейството си или близки приятели, обясниха от бранша.

Търсени остават и хотелите на първа линия, които предлагат добър продукт и клиентите ги познават от години, допълниха от бизнеса. Според представители на туристическия сектор в резултата на епидемията туристите ще станат по-взискателни към продукта, който получават.

В Слънчев бряг в момента работят само четири хотела. Очакваме, че след 1 юли ще отворят 50-60% от хотелите в комплекса, каза Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и собственик в курорта. В Бургас всички хотели работят, с изключение на Интерхотела, който още се ремонтира и реконструира основно.

“Прогноза за това какъв ще бъде летният сезон ще можем да направим около 20-25 юни. Засега няма никаква информация”, обясни пред “Труд” Иван Иванов, шеф на туристическата камара в Бургас.

Според справката, направена от туристическата камара в Бургас, през май, през летището в морския град са преминали едва 904 души, идващи от чужбина. За сравнение, през миналия май, те са били в пъти повече. Четирима от пристигналите 904 пасажери са били руснаци, а останалите - основно българи, работили във Великобритания. Концесионери и туроператори коментират, че това лято ще разчитат основно на българските туристи.

Междувременно от 1 юни Бургаският плаж вече е отворен. Има водно спасяване, медицински персонал, плажът е дезинфекциран. Някои от заведенията вече са отворени.

Голяма част от близо 70-те хотела на Златни пясъци са в готовност да отворят в периода от 15 юни до 1 юли.

“Точен брой не можем да съобщим, тъй като ситуацията е много динамична. Все още има неясноти, свързани с входящия туризъм и с тълкуването на така наречените меки мерки - препоръките за отваряне на местата за настаняване, които ще важат у нас след средата на юни”, каза пред “Труд” председателят на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Георги Щерев.

Според него това лято няма да работят хотелите, които са разчитали само на руския пазар. Други се колебаели кога да открият сезона заради нестабилната политическа ситуация в Румъния и липсата до момента на обявен план за полетите от Германия. “Заради искането на ТУИ за 2 месеца отсрочка в плащанията някои колеги през последните дни промениха графиците си и вместо през юни, ще отворят в началото на юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 123Познавам повече западняци, които са морални и духовни, отколкото българи. Всъщност, голяма част от смеха на българина му идва от това, че е неморален, и може да се подиграва и с най-ужасяващите неща. Приказките ти показват, че със западняци си си имал работа ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РЯДКО.
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 118Аз просто Ви помолих да ми дадете източника на информацията която споделяте, а не да се пените и да се плюнчите и да ми разказвате приказки за някой ваш познат какво ви казал и какви са температурите в различните географии. Ако нямате данни може просто да кажете, че нямата такива данни. Желая Ви приятен ден.
112
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Аз съм бил и много по-отчаян"Сигурен съм в това. В България нещата доста се подобриха, дори и най-неграмотните сте намазали от това, въпреки че ревете как е "по-зле":))))))
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 119Не можеш да четеш и данни. Там има нещо което е сложено в скоби (за индексиране на стойността към 2011 година). Горките.:)))))))
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 116Може, аз съм бил и много по-отчаян, благодаря за вниманието и че се интересуваш от моята скромна личност. А иначе като оставим настрана моята личност, линк към достоверни данни можеш ли да ми предоставиш, пардон, можете ли ми предоставите.
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БВП на Гърция 1970: 13.4 милиардаБВП на България 1970: 9 милиардаИзточници: Световна банка, Уърлдикономи---------Спред графиката на посочение източник и линка по долу, България през 70г е имала БВП 40-50 милиардам тоест пет пъти повече от Гърция.
108
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 114 Мога.Първо погледни на картата къде на майка си у ***, се намира Коми. После си представи как се работи навън при -40 градуса денонощно, в мизерията отпреди 40-50 години.Имам познат работил там, който ми е казвал само две неща за престоя си. "Двигателите на камионите се палеха в началото на септември и се гасяха в края на май, за да отидат за ремонт." и "Оживяхме само защото бяхме постоянно пияни."
107
0
 
11
 
! Отговори
11 преди 3 години
Аз пари за почивка нямам. Така ,че все тая.
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 113Кой може да гарантира данните от Световната банка?Може ли да си по-отчаян от това?Иначе, разбира се, ЦРУ издава всяка година "книга" с такива данни. Отиваш и търсиш по години, хехе. МВФ държи такива данни от 1990 година, по обясними причини. Направи твърдение, опровергах го с данни. Поиска източници, дадох ти източници. Дотук е 2 на нула. Ако добавим към това, че още не си дал сравнение на "стандарта", резултата е 3-0 или както се казва на футболен жаргон "класика".:))
105
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същите които и СССР ни изплащаше за това, че българи ходеха да работят в Коми.в далеч по-лоши условия от тези в сегашна германия и на запад.А ти от къде знаеш, че българите в коми са работели при по лоши условия от българите черноработници днес в Гернания? Ножеш ли да дадеш източник и интернет линк?
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 108Същите които и СССР ни изплащаше за това, че българи ходеха да работят в Коми. В далеч по-лоши условия от тези в сегашна германия и на запад.
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе знаех, че Германия изплащала репарации на Гърция, като приемала евтинини черноработници от Гърция. А какви репарации изплаща сега Германия на България, защото 2 милиона български гастарбайтери вършат черната работа в Германия и на Запад.Явно доста неща не знаеш. Що се отнася до останалото, явно, че не знаеш и какво означава думичката "репарации", както и това, че изказването ти няма смисъл, тъй като само една част (по-малката) всъщност работи в Германия.
102
0
 
8
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Не бих си причинила такава почивка,ако и напълно безплатна да е!
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 106Мдаааа. Ама откъде да знаят платените и неплатени тролчета, че опорките, които някой им спуска услужливо, са яко лабави?
100
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гастарбайтерите в германия бяха като част от репарациите които германия трябваше да изплати на гърците заради ВСВ.---Не знаех, че Германия изплащала репарации на Гърция, като приемала евтинини черноработници от Гърция. А какви репарации изплаща сега Германия на България, защото 2 милиона български гастарбайтери вършат черната работа в Германия и на Запад.
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 104Да. Тъст ми който е родом от някакво кюстендилско село дето се намира на майка му у дивия, в планината, след като получи софийско гражданство, защото работеше в Кремиковци, трябваше да си вади открит лист за да ходи да види родителите си, защото селото им попадаше в граничната зона.
98
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А днес трябва ли специално разрешение за да отишеш при нашите атлантически партньори в САЩ? Или може свободно да се пътува при нашите атлантически партньори в САЩ на които ръсихме предварително милиарди за осем нови 50 годишни самолети, които едва ли ще бъдат доставени някога?
97
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 100А той откъде да знае, когато единствената информация по въпроса идва от опорките които му спускат по разни Фейсбук групи и рушки вечеринки?Той не знае и за гражданството, за това че по едно време трябваше специално разрешително за да отидеш някъде и т.н.
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз вече го показах, а също дадох и източниците, за насрещна проверка.--А можеш ли да дадеш линк към източниците, или си ги си ги измислил?
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТова беше ваше твърдение, тъй че аз попитах с какво е подкрепено то?А вашето, пардон, изинявам се, исках да кажа Вашето опровержение, с какво е подкрепено то?