Всяка пета фирма у нас с ръст на приходите от продажби

Работодатели вече не съкращават служители
26 юни 2020 09:22, Петя Славова
14
Всяка пета фирма у нас с ръст на приходите от продажби
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всяка пета фирма у нас през миналия месец отчита увеличение на приходите си от продажба спрямо април. Това на практика е двоен ръст в дела им, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за състоянието на компаниите в условията на извънредното положение.

Най-големи са приходите от продажби в търговията, транспорта и ресторантьорството, а също и в сектора на индустрията (над 20%). Средно приходите от продажба на фирмите в България намаляват с 42.8% спрямо април, като от въвеждането на извънредното положение за първи път месечният спад е под 50%.

Културата, спортът и развлеченията очаквано остават в най-тежко положение, след като дейността им бе замразена със заповеди на здравния министър.

Все повече компании обаче вярват, че ще продължат настоящата си дейност, а все по-малко – че ще я прекратят временно. Делът на фирмите, които очакват да престанат да съществуват, обаче се запазва без промяна спрямо април - 1.6%.

След масовото пускане в платен и неплатен отпуск и съкращенията из цялата страна през месец май наемането на нов персонал вече расте съществено. Освен това служителите на все по-малко предприятия са пуснати в платен и неплатен отпуск, но все още нивото на тези, които започват работа на непълно работно време, е почти колкото това през март и април.

Съкращаването на персонал е все по-избягвана мярка от предприятията в сравнение с март и април, а статистиката показва, че през май най-много фирми са се възползвали от държавната мярка за заетост „60/40“ - 10.1%.

Делът на фирмите, които намаляват възнагражденията на персонала, също се понижава и достига 6% спрямо 8.2% месец по-рано.

Частта на нефинансовите предприятия, които въвеждат дистанционна форма на работа през май, също намалява, след като повечето компании установиха тази мярка още през март и април.

В краткосрочен план - 1 месец напред - мнозинството от анкетираните от НСИ фирми (83%) прогнозират, че ще запазят нивото на персонала си, а 11% очакват да го намалят. Спрямо месец по-рано има повод за оптимизъм, тъй като очакванията за още съкращения намаляват, а все повече предприятия обмислят увеличение на персонала си, сочат данните на националната статистика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
счетоводител преди 3 години
При нас приходите за месец май 2020 г. са с 55 % по-ниски от приходите за месец април 2020 г. и с 40 % по-ниски от май 2019 г.Хранително предприятие сме.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно време да увеличим данъците!***, толупи кога да увеличим данъците или вие доброволно ще давате повече! Аре , че работим за малко! ПоздравБат ви Бойко
11
0
 
4
 
! Отговори
Това ни чака преди 3 години
Вижте само цените на храните как скочиха драстично! Сега от 1 юли скача пак токът, значи идва нов скок на цените! Наесен изтича кредитната ваканция, топят се последните спестявания, задава се отоплителен сезон, обедняването и ocкoтявaнeтo ще са жестоки!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно тия от НСИ живеят в някаква паралелна България.
9
0
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Правилно НЕ СЪКРАЩАВАТ а освобождават по взаймно съгласие ,за да не ги уволнят дисциплинарно след това и назначават нови на половин заплата .
8
0
 
9
 
! Отговори
Той преди 3 години
Предполагам всички фирми, станали обект на изследването са от София. В провинцията 80% от фирмите едва свързват двата края!
7
0
 
7
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
Цъфтим и вържем...
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резко забогатехме!
5
1
 
19
 
! Отговори
Писва от лъжи !!! преди 3 години
Добре , ама защо давате лъжлива информация ?!?!?!?! Под нас затвориха март редица магазини...кафенета ...и закусвални . Някои още не могат да отворят , други се мъчат да си върнат клиентите...и работят на загуба . Познавам съседи които останаха без работа с кредити, банките ги тормозят , дават ги на ЧСИ -та , други търсят заеми защото са останали без ток , хора живееем в 21 век да нямаш ток и работа !!! Нашето правителство е единственото което не помогна на народа си срам и позор за хубавата Страна
4
1
 
13
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Има хора,които затвориха още февруари...Къде ги вадите тия статистики,не знам.Гьобелс ще ви завиди...
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ръст с двадесет процента, спрямо април, когато всичко беше затворено. Това писание е поръчано от Банкянския еднокнижник, а сътворено и публикувано от някоя видна мисирка.
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да питам защо лъжете. Ясно е. Пред очите ми двама мои приятели Фалираха. Сега продават, каквото е останало и Терминал 2.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А др 4 със спад 80%