Математикът от БАН: Коронавирусът у нас е в хаотичен режим

Според проф. Николай Витанов: Във вторичен пик сме
Обновена: 30 юни 2020 10:48 | 30 юни 2020 10:45, Ния Христова
157

Рязко скочи броят на установените случаи на COVID-19 у нас за по-малко от месец. Само в началото на юни отчитахме по около 5 нови случая на денонощие. През последните седмици достигнахме рекордни числа от около 150 регистрирани за 24 часа. 
 
България се намира в най-лошия вариант на разпространение на COVID-19, според изчисленията на математика от БАН проф. Николай Витанов. Той каза в ефира на Bulgaria ON AIR, че точно два пъти сме изпуснали добрия вариант на развитието на вируса у нас.
 
"По Великден Гърция затвори границите си, ние не го направихме. В началото на юни, когато имахме по 5-6 случая, отново изпуснахме добрия сценарий. Бяхме изчислили, че лошият сценарий у нас ще бъде около 18 юни да имаме над 4000 регистрирани случая на коронавирус. Сбъдна се. Днес случаите са 4831", посочи математикът.
 
Проф. Витанов изтъкна, че в момента се намираме във вторичен пик на първата вълна на заразата. Причината за това са разпуснатите мерки.
 
"Лошият сценарий очертава над шестцифрено число на общия брой заразени. Добрият сценарий вещае намаляване на броя на заразените и леко затихване на епидемията през лятото. Пък есента ще видим", обясни ученият.
 
Коронавирусът се разпространява по хаотичен вариант, отбеляза още проф. Витанов.
 
"При нас мерките бяха хлабави и излязохме по друг сценарий - вместо да сме в регулярен вариант, сме в хаотичен. Намираме се на една стълба. Броят на случаите  - това са стъпалата. Бавно вървяхме надолу, но обърнахме и тръгнахме нагоре. Сега сме в хаотичен режим и доста ще поседим в него. След него е турбулентният. Той е четирицифрено число и представлява тичане нагоре по стълбите. Ситуацията се контролира засега, но има вероятност да го стигнем, ако мерките не се спазват", разясни гостът.
 
Той смята, че София представлява вулкан по отношение на разпространението на коронавируса у нас.
 
"Софиянци трябва да внимават. Ако столицата изригне, ще стигнем 1000 заразени на ден. Този вирус се развива най-устойчиво в големите градове", предупреди математикът от БАН.
 
Проф. Витанов отбеляза, че лятно време хората по-лесно биха изкарали вируса, тъй като имат повече съпротивителни сили срещу него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
13
 
13
 
! Отговори
Златена преди 3 години
По коментарите си личи ще в България има много дебилни безсъвестни безотговорни безчовечни българи които се интересуват само от себе си и от своето благополучие за живота на другите Българи въобще не им пука заради такива дебелокожи егоистични българи дебилни страдаме ние нормалните Българи
68
13
 
2
 
! Отговори
Златена преди 3 години
По коментарите си личи ще в България има много дебилни безсъвестни безотговорни безчовечни българи които се интересуват само от себе си и от своето благополучие за живота на другите Българи въобще не им пука такива дебелокожи егоистични българи дебилни страдаме ние нормалните Българи
67
1
 
9
 
! Отговори
ххх преди 3 години
Този елемент защо го питате по тези неща?Човека не е лекар.
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато математика се опита да замести медицината тогава само хаус ще е в главите ви
65
1
 
9
 
! Отговори
aaa преди 3 години
Брато, няма измъкване. Виж Хърватска, бяха стигнали до под 5 нови болни за цяла седмица, а сега са над 100. Вълка сит и агнето цяло рядко се случва, сметни го по формулата да видиш.
64
3
 
11
 
! Отговори
От БАН значи ... преди 3 години
Научил този математик един-два професионални израза (докато е следвал), уредил се в БАН, (което не става без връзки), взел професорска степен, (което става само със стабилни протекции) и решил по някакъв начин да оправдае паричките, които бюджетът му снася всеки месец под формата на заплатКа.Но ние не ядем доматите заедно с колците.От БАН не разбраха ли, че извън тяхната институция има стотици хиляди български висшисти, дипломите на част от които нито са купени, нито са взети с връзки?
63
3
 
15
 
! Отговори
Каракочев преди 3 години
И на корона вирус не случихме. А бе, Витанов, що не си изядеш дипломата?
62
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и мерките са в хаотичен режим. Министъра на здравеопазването няма медицинско образование, а някакъв комплексиран от малкия си пакет коремен хирург оглавява антивирусния щаб.
61
1
 
25
 
! Отговори
маркиз Дьо ла Панкур преди 3 години
Тя, държавата ( доколкото я има), е в хаотичен режим , тоя уж математик се загрижил за коронавируса !И накрая пак българска класика : верен сбор от неверни данни !
60
1
 
13
 
! Отговори
Тия преди 3 години
които дават данните им се плаща от банка чекмеже.Не се бойте и по зле сме били.
59
1
 
12
 
! Отговори
Не преди 3 години
Вируса си е перфектно организиран. Няма нищо хаотично.
58
3
 
17
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Вземете думата на този платен математик, дето се прави на вирусолог. Истерията е дирижирана от вън. А тук се помпат цифри, не безплатно разбира се.
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв математик е този, ката говори само в бройки на ден, а не в % спрямо извършените тестове. В началото нямаше достатъчно тестове и лаборатории и тестваха по 100 човека на ден. Сега по 4000 изследват. А положителните не са 40 пъти повече от тогава !!!
56
2
 
14
 
! Отговори
А бе преди 3 години
Може би са разочаровани,че епидемията не върви по плана на Вожда?Че няма камиони с трупове,та чекмеджетата да не са интересни?
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отвориха чекмеджето на Боко и все едно са отворили кутията на Пандора - следва само хаос, апокалипсис и ужаси.
54
4
 
8
 
! Отговори
Юли ще е по зле преди 3 години
Народа ходи на работа икономиката трябва да върви... Резултатите ще са потресаващи зимата.
53
6
 
16
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Тиквата не му пука за нас - от отворените нощни барове и дискотеки прави пари от наркотици, алкохол, проституция и ги слага в джоба си. А нас ни лекува с парите от нашите данъци, нали!
52
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в тоя щаб са ги събрали от кол и въже, до един мошеници. И са толкова жалки, че даже един кьорав вирусолог не можаха да издирят да го закачат за лъжливата им дружинка, за някаква достоверност поне. Те ми пуснали математик да разправя врели некипели, на всичкото отгоре всичките мязат на алкохолици след тежък запой. който иска да им вярва
51
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В хаотичен режим е, щото нашите лъжат нескопосано и на парче. И хората виждат белите конци, с които е съшита лъжата им.
50
3
 
19
 
! Отговори
Питанката преди 3 години
Този математик от БАН досега даде десетки интервюта и в тях нямаше и грам математика, камо ли прогноза - само шарани, стълби и всякакви глуости. Това ли е нивото на математиката в БАН и на нея ли се опира плана на НОЩ?