АЕЦ "Белене" може да започне работа най-рано през 2032 година

Валентин Николов категоричен, че бъдещето на енергетиката е в ядрена енергия
28 юли 2020 14:30, Красимир Ангелов
90
АЕЦ "Белене" може да започне работа най-рано през 2032 година
Снимка: Областна администрация - Плевен

При най-добрия прогнозен вариант бъдещата АЕЦ "Белене" може да започне работа през 2032 година.

"Това може да се случи, когато в следващото Народно събрание има достатъчно мнозинство, което е проенергийно и проядрено ориентирано”, обяви председателят на Комисията по енергетика в парламента Валентин Николов, който бе в Плевен за информационна среща с медиите на тема "Как ще се промени Северна България с АЕЦ "Белене".

Още по темата
Домакин на срещата бе областният управител на област Плевен Мирослав Петров с участието на кмета на град Белене Милен Дулев, съобщават от пресцентъра на областната управа.

Валентин Николов бе категоричен, че бъдещето на енергетиката е в ядрена енергия, възобновяеми източници и газови централи, които да ги балансират.

"Обективно погледнато, подпише ли се обвързващият договор, рискът за това да не бъде изпълнен един ядрен проект пада изключително много”, каза председателят на енергийната комисия. Той очерта  предстоящите етапи за реализация на проекта АЕЦ „Белене” така - ако до края на годината участниците се запознаят с документацията, има 4 месеца за получаване на обвързващите оферти.

Следва преговорен процес, който ще завърши с подписване на обвързващ договор във връзка със структурирането и строителството на обекта. Инвеститорът трябва да обяви какво ще промени от съществуващия проект, но това няма да повлияе върху общото лиценизиране, което касае технологията воден реактор. С нотификация новият собственик трябва да уведоми ЕК по договора за Евроатом. Така в обозримо бъдеще до 2023 година може да започне строителството на АЕЦ "Белене", каза Валентин Николов.

Според него близо 50 000 души ще бъдат ангажираните с проекта работни места в различни сектори.

"Още със стартиране на строителството на Първи енергоблок пряко на площадката на АЕЦ "Белене" ще бъдат заети над 1 000 инженери и между 3 500 и 5 000 работници", подчерта областният управител на област Плевен Мирослав Петров. В изказването си той обърна внимание на преките ползи от изграждането на АЕЦ "Белене" в сферата на икономиката, инфраструктурата и образованието.

Петров прогнозира, че АЕЦ "Белене" ще засили интереса към атомната индустрия във висшите учебни заведения в цялата страна като посочи, че тази положителна тенденция пряко ще се отрази върху три големи ВУЗ-а, от които се очаква да осигуряват кадри за проекта АЕЦ "Белене" – ТУ-София, СУ "Свети Климент Охридски" и Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Нов, по-добър стандарт на живот, подем в регионалната заетост, по-добри доходи, насърчаване на предприемаческите инициативи, положителна тенденция в демографските показатели – това са само част от очакваните промени, които ще донесе изграждането на АЕЦ Белене за Белене и региона по думите на кмета на крайдунавския град Милен Дулев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно е да управляваш овци, а друго АЕЦ.
87
0
 
3
 
! Отговори
До № 87 преди 3 години
До АнонименИмаш ли поне десети клас. Учил ли си физика за средния курс? Защото глупостта, която си написал не говори много да си учил.
86
1
 
8
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
ТОДОР ЖИВКОВ: Първа копка през 1970 г, първо включване в паралел и подаване на енергия през юли 1974 г. Наследство от Живков - АЕЦ ,,Белене", на 70-80 % построена към 1989 г. и след това на 31-та година-през 2020 г- отново на кота нула. Пак сравнявайте прогресивната организация на соц.управлението и ефективната икономика на соца със смешната вакханалия на неолибералния модел. Тодор Живков и след 1000 години не могат да го стигнат ***-демократи.
85
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя проект е тотална измама, няма никаква икономическа логика, България има ресурс са сериозно развитие на ВЕИ, на там е тръгнал и светът. За тецовете плащаме половин милиард на година за въглеродни емисии, тецовете трябва да минат на газ.
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как ще се промени северна България, то там вече има един АЕЦ, пък като гледам, пак са най-бедния регион в Европа. Тоя проект е някой да лапне едни големи пари, от наще джобчета.
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, бе , оланкоолу, до десет години въглищните електроцентрали отиват на кино и ще бъдат затворени, нали трябва с нещо да ги замениш и то с базови мощности. Хайде, много ни омръзна с твоите бабини деветини
82
2
 
3
 
! Отговори
Колко ще струва? преди 3 години
До До 78: Ти, като се представяш за много учен (което ти показва само п'ростотията) можеш ли да кажеш, в цената на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй" включени ли са тези "бъдещи разходи". Не е тайна, че в микса токът от АЕЦ е най-евтин.
81
7
 
2
 
! Отговори
Колко ще струва? преди 3 години
До До 77: А радиоактивния фон, който създават рудата и хранилище на отпадъци (примерно на същата дълбочина) могат ли да се сравняват? Какво казва пАсолството?Много сте плоски. Какво става с отработеното гориво от АЕЦ Козлодуй. Изкупува ли го Русия или не?
80
1
 
0
 
! Отговори
До 78 преди 3 години
Искаш да кажеш до 78. Не само си платен ***, но си неук платен ***. Никакво значение няма кой плаща, държавата или частника. Въпросът е, че тези разходи не са калкулирани в цената на тока, а са отложени за бъдещето, което е спекулация.
79
8
 
3
 
! Отговори
Руски реактор=БОКЛУК преди 3 години
родени с деформации са изключително високи. Повече от половината СССР е трайно замърсена с радиоактивни отпaдъци в резултат на аварии, радиоактивни отпaдъци, хвърлени директно в природата или несъхвранени както трябва, експерименти с оръжия и т.н.
78
3
 
5
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
Имам сериозно предложение към пАсолството да ви събере и да ви подготви малко по темата, след като ви и ангажирало да се хвърляте на амбразурата. Явно в училище не сте внимавали. Концентрацията на радиооктивни субстанции в рудата и в ядреното гориво не може да се сравнява.
77
7
 
3
 
! Отговори
Руски реактор=БОКЛУК преди 3 години
Ако ще използват руски реактор, по-добре изобщо да не се захващат. Нищо руско не искам, благодаря. В Русия ядрените аварии са нищо необичайно. Освен Чернобил, друга голяма авария се случва в Маяк през 1957. Пък за радиоактивния oтпaдък, хвърлен директно в езера и реки, заради незнанието на руските "гении" да не говорим. Цели реки и езера са замърсени, даже едното езеро после го покриват с цимент, заради прекалено многото замърсяване. Във всички бивши съветски републики случаите на рак и деца,
76
3
 
3
 
! Отговори
Колко ще струва? преди 3 години
До До 73: А само плиткоумник като теб няма да разбере, че държавата няма грижата да съхранява *** от частна АЕЦ (независимо каква е). За това давам пример с ТЕЦ Варна (която е собственост на Доган). Сега стана ли ти ясно? Ако някой от двама ни е платен ***, това не съм аз.
75
1
 
8
 
! Отговори
Колко ще струва? преди 3 години
До Канцероген номер 1: Г'лупости са това. 50000 години! Половината територия на Русия вече била замърсена. А ние имаме уранови мини. В тях урана изчезнал ли е, след като са затворени. Как си го представяш това? Г'лупости на търкалета.А на Орлов мост в София радиоактивният фон е поне два пъти по-голям от този в Козлодуй.
74
2
 
4
 
! Отговори
До 73 преди 3 години
Само платен *** или много бос в темата може да сравнява разходите по отпадъците на една ТЕЦ и една АЕЦ.
73
3
 
2
 
! Отговори
Русонефил преди 3 години
Странно много желаещи за софрата на руските проекти и никакви за един далеч по-перспективен български проект. За добиване на електроенергия от сероводорода в Черно море. Там може да се добива с по-малко инвестиции от АЕЦ екологично и евтино и за стотици години напред. Освен това с произведения евтин ток може да се произвежда и водород. Технологиите са вече създадени и са в процес на изпитания Нещо много перспективно собено сега, когато ЕС обяви програма до 2050 за преминаване към водородно горив
72
5
 
4
 
! Отговори
Канцероген номер 1 преди 3 години
Ядрената енергия е евтина само докато АЕЦ-а работи, а след неговото затваряне, едни 50 000 години някой ще трябва да пази радиоактивния oтпaдък, който трябва да бъде заровен достатъчно дълбоко под земята, където няма да може да припари до водата, което означава много повече разходи и проблеми. А ако не се направи това, случаите на рак скачат само едни няколко хиляди процента. В САЩ и Русия такива случаи бол. Специално на Русия повече от половината и територия е замърсена с радиоактивни отпадъци.
71
3
 
5
 
! Отговори
Колко ще струва? преди 3 години
До Митко: И защо държавата да продава отработено гориво от частна (пък дори и с държавно участие) АЕЦ? Ще си го продава собственика на централата. Държавата ли плаща за съхраняването на отпадъците от ТЕЦ Варна, собственост на Ахмед Доган например?
70
5
 
4
 
! Отговори
Канцероген номер 1 преди 3 години
Ядрената енергия е евтина само докато АЕЦ-а работи, а след неговото затваряне, едни 50 000 години някой ще трябва да пази радиоактивния отпaдък, който трябва да бъде заровен достатъчно дълбоко под земята, където няма да може да припари до водата, което означава много повече разходи и проблеми. А ако не се направи това, случаите на рак скачат само едни няколко хиляди процента. В САЩ и Русия такива случаи бол. Специално на Русия повече от половината и територия е замърсена с радиоактивни отпадъци.
69
4
 
1
 
! Отговори
До 67 преди 3 години
А тъй значи. Ние да не мислим, а Европейският съюз да дава пари на руснаците и лакеите им тук да ги прибират. Ти вярваш ли го, че туй ще стане? Беше какво беше. За Путин няма вечи екстри от ЕС. Трябва най-после да го проумеете. Няма да има АЕЦ Белене.