АЕЦ "Белене" може да започне работа най-рано през 2032 година

Валентин Николов категоричен, че бъдещето на енергетиката е в ядрена енергия
28 юли 2020 14:30, Красимир Ангелов
90
АЕЦ "Белене" може да започне работа най-рано през 2032 година
Снимка: Областна администрация - Плевен

При най-добрия прогнозен вариант бъдещата АЕЦ "Белене" може да започне работа през 2032 година.

"Това може да се случи, когато в следващото Народно събрание има достатъчно мнозинство, което е проенергийно и проядрено ориентирано”, обяви председателят на Комисията по енергетика в парламента Валентин Николов, който бе в Плевен за информационна среща с медиите на тема "Как ще се промени Северна България с АЕЦ "Белене".

Още по темата
Домакин на срещата бе областният управител на област Плевен Мирослав Петров с участието на кмета на град Белене Милен Дулев, съобщават от пресцентъра на областната управа.

Валентин Николов бе категоричен, че бъдещето на енергетиката е в ядрена енергия, възобновяеми източници и газови централи, които да ги балансират.

"Обективно погледнато, подпише ли се обвързващият договор, рискът за това да не бъде изпълнен един ядрен проект пада изключително много”, каза председателят на енергийната комисия. Той очерта  предстоящите етапи за реализация на проекта АЕЦ „Белене” така - ако до края на годината участниците се запознаят с документацията, има 4 месеца за получаване на обвързващите оферти.

Следва преговорен процес, който ще завърши с подписване на обвързващ договор във връзка със структурирането и строителството на обекта. Инвеститорът трябва да обяви какво ще промени от съществуващия проект, но това няма да повлияе върху общото лиценизиране, което касае технологията воден реактор. С нотификация новият собственик трябва да уведоми ЕК по договора за Евроатом. Така в обозримо бъдеще до 2023 година може да започне строителството на АЕЦ "Белене", каза Валентин Николов.

Според него близо 50 000 души ще бъдат ангажираните с проекта работни места в различни сектори.

"Още със стартиране на строителството на Първи енергоблок пряко на площадката на АЕЦ "Белене" ще бъдат заети над 1 000 инженери и между 3 500 и 5 000 работници", подчерта областният управител на област Плевен Мирослав Петров. В изказването си той обърна внимание на преките ползи от изграждането на АЕЦ "Белене" в сферата на икономиката, инфраструктурата и образованието.

Петров прогнозира, че АЕЦ "Белене" ще засили интереса към атомната индустрия във висшите учебни заведения в цялата страна като посочи, че тази положителна тенденция пряко ще се отрази върху три големи ВУЗ-а, от които се очаква да осигуряват кадри за проекта АЕЦ "Белене" – ТУ-София, СУ "Свети Климент Охридски" и Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Нов, по-добър стандарт на живот, подем в регионалната заетост, по-добри доходи, насърчаване на предприемаческите инициативи, положителна тенденция в демографските показатели – това са само част от очакваните промени, които ще донесе изграждането на АЕЦ Белене за Белене и региона по думите на кмета на крайдунавския град Милен Дулев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 1Водородни автомобили имат японците, корейците, рено, а мерцедес спря техния проект. Явно ПАК немците се провалиха в новите технологии.До 4А защо ес дава 57 милиона до 2027ма за затварянето на аец Козлодуй?
27
3
 
4
 
! Отговори
Kiril преди 3 години
И аз мисля , че проекта е неизгоден ,ама българинът иска нещо "държавно" , а не гледа че ще се набутаме
26
1
 
6
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До еххНай-голямото набутване идва от спиране, започване пак, спиране, пак започване! Това идва не само от наши вътрешни неща, но и отвън! Спомни си как дойдоха тримата американски сенатори, набиха каската на Орешарски и "Южен поток" - лош защото заобикаля американските газови тръби в Украйна отиде в кошчето! Сега влезе през Турция! Същото е и с Белене! Ние - България плащаме обаче!
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тебе не ти трябва, но на България й трябва. Превърнахте България в държава от африкански тип. АЕЦ Белене трябваше досега да е построена. Тука пък един говори за водородно гориво, ама не знае колко е скъпо. В Русия се предвижда в бъдеще да се произвеждат 50 млн т водродно гориво, но ще се използва енергия от руските атомни електроцентрали за производството му, за да е по-евтино това водородно гориво
24
1
 
1
 
! Отговори
Колко ще струва? преди 3 години
До Kiril: Да ти каже някой колко ще струва АЕЦ Белене и колко ще струва тока от нея?С тези въпроси толкова години Мартинчо Димитров и кой ли не още доказваха, че няма смисъл да се строи АЕЦ Белене.А отговорът е ясен: До момента АЕЦ Белене струва на България примерно два милиарда лева, а токът от нея не струва нищо, просто защото ток няма.Оттук нататък ако изобщо се строи, разходите са за сметка на инвеститора, а не на държавния бюджет. Чак през 2032г. ще се харчат пари за нейното включване.
23
3
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
АЕЦ-Белене през 1989година беше готов за реализиране българско-чешки проект! Всичко беше готово, но дойде "демокрацията" и държавата беше умишлено фалирана за пореден път! Дойде Лукановата зима! Дойде времето на : "За бога братя, не купувайте"! Сега чешките реактори са в Калининград и работят! На цената на метален скрап!Сега пак имаме реактори обаче руски и т.н. на площадката на Белене! И какво следва?! Да ги продадем и тях!? Или да строим?!
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обещавайте,ядрени централи ,газопроводи,самолети F16 и т.н..Важното е да се обещава,дали ще се изпълни няма никакво значение.Важното е Путин и Тръмп да са доволни и да чакат.
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До KirilБез АЕЦ няма да има ток или цената на тока ако го има ще скочи 10 пъти внос от Турция или Румъния.
20
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До KirilЦената е 10 милиарда долара, което ще се изплати за 5-10 години.
19
0
 
6
 
! Отговори
Kiril преди 3 години
Кажете колко ще струва АЕЦ-а и на каква цена ще се продава тока за да се избие "инвестицията".
18
0
 
2
 
! Отговори
баце преди 3 години
Това значи да почне строеж най-късно през 2027-***. А от 2020 до 2027 какво правим - ручаме банички и се надяваме инвеститорите да не дигнат ръце от българско. Мноооого мъдро!
17
3
 
6
 
! Отговори
AZ22 преди 3 години
Ядрената енергия хич не е толкова евтина и безопасна. От райско кътче се опитвате да превърнете България в боклучийска яма.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя не е уред, не ни трябва нов ядрен самовар !
15
1
 
3
 
! Отговори
Отровното Трио преди 3 години
Ние ще впрегнем енергията на протеста!
14
1
 
11
 
! Отговори
ехх преди 3 години
От 20 години само говорят за това Белене. Или го стройте или го хвърляйте тоя реактор в морето и да се свърши с тая драма, че вече не мога да слушам все някакви "експерти" да си казват "експертното" мнение. Няма инженер/физик/математик на планетата дето да не може да ви каже, че ядрената енергия е най-безопасната, чиста и евтина форма на енергия. Няма какво да се мисли повече. Или го правете щото е хубаво, или кажете че нямаме пари и да се прилючи тоя разговор ЧЕ ВЕЧЕ СТАВА МНОГО ДРАЗНЕЩО!
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна изненада е председателят на борда на директорите на АЕЦ Козлодуй да каже, че бъдещето на енергетиката е в ядрената енергия. :-) Да не би да очаквате директорът на Кока Кола да каже, че от Кока Кола се затлъстява и е вредна за зъбите. :-)П.С. Не че съм против ядрената енергия. Просто е поредната журналистическа скука.
12
1
 
5
 
! Отговори
Шиши преди 3 години
Мойте фирми ще ви я строят.А после ще я ремонтират forever
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да не станем отново бананова държава като до 1944 година?Народът да не е развален от социални придобивки като ток, вода, образование.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро не го бяхме виждали тоя... Известен като ядрената калинка на ГЕРБ. От доставчик на пюренца и кашички за децата в детските градини в София стана експерт по енергетика, шеф на АЕЦ Козлодуй...Гледаме обаче, че бая е зачервил бузките. Явно сладкия живот, суджуците и пъстърмата не му се отразяват добре. Време е да мине в опозиция малко, а от там като намалеят парите ще не ще ще мине и на диета
9
4
 
9
 
! Отговори
Вече щеше да работи преди 3 години
АЕЦ Белене отдавна можеше да работи и вече щеше да си изплаща вложените в него два милиарда. Бойко имаше почти цял първи мандат от три години и половина. Какво направи тогава? Провали строителството на АЕЦ "Белене" още преди да състави правителството, като назначи Дянков, който вече беше казал, че няма да даде нито лев, и след това естествено германският инвеститор се отказа.А въглеродните емисии все поскъпват и ТЕЦ-овете ще закъсат.А до 1: За производство на водород е нужно електричество.