Замърсяването на водите на р. Марица е причинено от "Неохим" АД

Това беше обявено от МОСВ
30 юли 2020 07:45, Ния Христова
18
Замърсяването на водите на р. Марица е причинено от "Неохим" АД
Снимка: БГНЕС
Вчера бяха взети проби "В точката на заустване на Северния колектор на "Неохим" АД в река Марица и бяха установени значителни превишения на Индивидуалните емисионни ограничения по Комплексно разрешително № 8- Н1/2015 г.
 
Превишенията по показателите са: азот нитритен - около 358 пъти, азот нитратен - около 10 пъти, амониев азот - около 2 пъти и електропроводимост - около 2 пъти, отчетено е и превишение на показателя Химично потребление на кислород - около 2,2 пъти.
 
В пункта "Река Марица преди заустване на Северен колектор на Неохим АД" е установено незначително превишаване на нормата за добро състояние по показател ортофосфати-превишение 1,2 пъти.
Още по темата
 
В пункта "Река Марица след заустване на Северен колектор на Неохим АД" са установени превишавания на норматите за добро състояние по няколко показателя: азот нитратен - с около 1,17 пъти, азот нитритен - с около 24 пъти, общ азот с около 1,5 пъти, ортофосфати - около 1,13 пъти и общ фосфор като фосфор с около 1,12 пъти.
 
Измерените стойности в река Марица след заустване на Северния колектор на "Неохим" АД вече са значително по-ниски от тези в точката на заустване на Северния колектор, което е следствие на разреждане на водата.
 
В пункт "Река Марица гр. Симеоновград, мост за град Стара Загора" се е констатирало и превишаване на нормите за добро състояние по азот нитритен с 10 пъти и за ортофосфати превишението е около 1,32 пъти.
 
Басейнова дирекция Източно беломорски район ще продължи да взима проби и да прави анализи по поречието на река Марица, като резултатите от тях ще бъдат оповестени на сайта на БД ИБР.

18
Още от Страната
Зам. шефът на БТПП не видя логика в протестите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-вероятно собствениците са свързани с мафията около СДС и люспите му, вкл. ДСБ.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До бай Миле 2
"И защо е толкова трудно да се спомене името на неохим?"
Заводът е основан през 1951 г., но около 1989 г. собствеността му се губи из разнородни Луканкови куфарчета, през 1999 г. Костовистчетата уж "разпродават" акциите, но пак "тайнствената" комунистическа фирма Евроферт "печели" мажоритарния дял и още от самото начало начело са подставени лица, счетоводството им е двойно, но никой за нищо не може да ги хване - очевидно октоподът там работи майсторски и Гюбре заводът е "сълза".
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Публика!
Екшън веднага, разстрел на виновните..За да е законно, да присъстват най главните прокурор, президент, министър председател, че и господ Бог. И сичко това с развръзка до след обяд, щото купуваме пуканки и се превключваме на другото шоу, протеста. Там също искаме... искаме....... продължаваме да искаме..
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Предприемач 1

Защо сте скрили името на собственика на фирмата-убиец? Каква е тази тоталитарна цензура? Не ви стиска ли? Или по-удобно е да публикувате глупостите на Плевнелиев?
13
0
 
8
 
! Отговори
оле преди 1 седмица
До Анонимен

Всички се правят на умрели лисици ,водата е от колектора на Неохим,няма кой с кофи да носи отрови вдерето.Всички ги е страх от парите и адвокатите на клана Димитрови.А те са само бошони-големите клечки са в София.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едва ли водата изведнъж е надвишила нормата 350 пъти, с други думи, отровното мляко и отровното месо са били на пазара от години

Глупости. Излял се е резервоар при ремонтни работи, в резултат на което внезапно е увеличена концентрацията на отровата във водата в колектора.
Инак кравите щяха да измират една по една през годините в зависимост колко отрова се натрупва в организма.
11
1
 
8
 
! Отговори
Бонзо преди 1 седмица
Едва ли водата изведнъж е надвишила нормата 350 пъти, с други думи, отровното мляко и отровното месо са били на пазара от години. Това че едва сега са умряли кравите, не означава, че дотогава водата е била чиста.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още не схващат че такова съвдинение като амониев азот НЯМА.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До бай Миле

Щото собствениците на НЕОХИМА са от "НАШИТЕ" РЕБЯТА!!!
БОГОИЗБРАНИТЕ!
НЕДОСЕГАЕМИТЕ!

Ама и те ще просе рат кръв - СКОРО!
8
1
 
11
 
! Отговори
Да беше само Марица преди 1 седмица
А защо няма "закони",задължаващи предприятията и заводите да съхраняват отпaдъка си вместо да го хвърлят,където им се падне?А иначе знаят да праскат космически глоби за незначителни неща,къде са законите и глобите за продължителното отравяне на хората с химикали,които след няколко години ще се проявяват като ракови образувания?И това да беше единичен случай,в Б-я повечето реки са замърсени с химикали, същите сме като бившите съветски републики, чиито реки и почви са замърсени с радиоактивни в-ва
7
1
 
11
 
! Отговори
Дзивко преди 1 седмица
Трябва да платят на човека и пропуснати ползи, тва телета, тва мляко, колкото и да платят все е малко, той пак в фермата ще ги вкара тия пари, няма да ходи на почивка с тях, такива хора всичко инвестират...
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каскетът не е развял прокурорски байряк на покрива на завода, крещейки за мъст за онеправданите. Защо така? Объркан съм, толкова му вярвах.
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Азотният нитрит, който предприятието изпуска в Марица, е азотна киселина- много по- силна и отровна от сярната. А на хората са платили по 1000лв на крава. Една обикновена крава струва 1500- 2000лв. А селектирани, каквито са били умрелите животни, струват над 2500лв. Страхотна помощ! Кои са бандитите, собственици на азотно- торовия завод? Каква ще бъде санкцията? Ако това беше в Германия, освен милиони евра глоба, щяха и в затвора да полежат.
4
1
 
16
 
! Отговори
бай Ламби преди 1 седмица
Ай сега тия да платят на чиляка кравите,всички други разходи които е направила държавата в следствие от тяхното замърсяване и да им тръснат една убава глоба.
3
1
 
23
 
! Отговори
гост преди 1 седмица
затворете им глупавият завод, унищожиха природата а синдика им силен вилен и уникално нагъл отричаше при всички улики водещи към тях
2
1
 
34
 
! Отговори
бай Миле преди 1 седмица
И защо е толкова трудно да се спомене името на неохим???
Министри и други хорица на държавна хранилка с дни не смеят да го произнесат....
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е недопустимо! Трябва моментално отговорните да влязат на топло,компанията да се глоби с невъзможна за плащане санкция и да се разпарчетоса и продаде.Аз НЕ вярвам само кравите да са жертва тук.Тези тровят и малкото останали хора в страната,по най-гнусния начин-отрявайки водата им...водата в България,една от страните с най-много питейна вода.Станахме като африканска държава,където живота на човек не означава нищо!