Протестът в кадър: Ден 34

Отново блокирани кръстовища в няколко града в страната
Обновена: 11 авг 2020 21:20 | 11 авг 2020 20:00, Петя Славова
320

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Демонстрациите в столицата и страната продължават вече 34-и ден. В София остават блокирани кръстовищата на "Орлов мост" и бул. "Цар Освободител". Към сградата на МС летят домати и яйца.

Палатковият лагер на Майките от "Системата ни убива" се премести от Ректората при булевард "Дондуков".

 "Когато ние погледнем очите на нашите деца, техния поглед ни подсказва какво трябва да правим ние. Правилното беше да подаде оставка, изненада ни неприятно и това е нашият отговор", каза Нели Димитрова от "Системата ни убива" пред БНТ.

От другата страна - в палатковия лагер на жълтите павета на площад "Независимост" - книгите, събрани да подкрепят барикадата.

Още по темата

 "Решихме да поемем тази инициатива, да знаят бъдещите управници, че трябва да са прочели повече от една книга и да бъдат по-широко скроени относно културата на това общество", обясни Николай Димитров.

И в другия край на барикадите - в Орловия град започват просветителска дейност - Лятна школа за Малките Орли.

"Засега оставаме тук, но обмисляме и други варианти. Обмисляме по-решителни действия, тази политическа криза не може да продължава вечно", каза Валентин Митов.

Въпреки че през деня е оставен коридор за преминаване на линейките през барикадата на Орлов мост, движението през нощта се затваря изцяло, а автомобилите със специален режим трябва да ползват обходния маршрут. Тактиката е предприета в отговор на полицейската акция от миналата седмица.

В същото време Арман Бабикян коментира на брифинг сред протестиращите за процедура за изпълнител за изграждането на ТОЛ система в България. По думите му, е била избрана австрийска фирма, която е трябвало да изгради система за 7 месеца, след което са се провели тестове в продължение на 12 месеца. Компанията обаче не била готова. АПИ не глобила изпълнителите, а сключила анекс, с който опрощавала 60% от задълженията по този договор.

Демонстрации се организират и в други градове в страната. Във Варна протестиращи отново блокираха кръстовището пред Общината, предава БНР. От снощи палатковият лагер в града отново е на пътното платно пред общината. Шатри, палатки и столчета стоят в центъра на кръстовището.

В Плевен за втори път се организира протестно автошествие. Участниците в него преминават през централните улици и кварталите на града с искане за оставки на правителството и главния прокурор. Със звукови сигнали и развети знамена участниците преминаха през централните улици и кварталите на града.

Демонстранти се събраха и в Пловдив. Шествието тръгна към 19 часа от общината. Очаква се да се подготви поредния мащабен протест за четвъртък, когато може да има блокирани ключови кръстовища в града, както и да се построи палатков лагер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
16
 
2
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До ЧебурашкаПий си задължително хапчетата! Протестиращите българи са цвете за мирисане и пример за добро поведение в сравнение с други чуждестранни протестиращи, които скачат и се бунтуват за щяло и нещяло. Тези българите протестиращи може и да мятат домати, но не трошат улици и магазини.
170
2
 
16
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До ГостАми по изказа ти личи, че си бабикянче. Същата злоба и същите кухи фрази. И като не участваш в цирковете ти ги подкрепяш с писанията си, което е едно и също.
169
3
 
18
 
! Отговори
Класа преди 3 години
Борисов потуши протеста с изтънченото си безразличие. Уж се притесни, остави ги да се развяват, направи отстъпки, но остана твърд в принципите си. Протестаджиите станаха банални и никой не им обръща внимание вече, компрометирани са също така. Политик от световна класа.
168
15
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До ЧебурашкаКакви бабикянчета бълнуваш? Аз даже и не участвам в този протест, камо ли пък да ходя на протести... И въпреки това протестиращите имат до някаква степен право, защото България е на последно място по достоен начин на живот! И още нещо, хапчетата, драги, хапчетата!
167
10
 
2
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До ЧебурашкаКакви бабикянчета бълнуваш? Аз даже и не участвам в този протест, камо ли пък да ходя на протести... И въпреки това протестиращите има до някаква степен право, защото България е на последно място по достоен начин на живот! И още нещо, хапчетата, драги, хапчетата!
166
2
 
16
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Гост..... теб кой ти е "спонсора" и по колко ти плаща?...... Това ви е проблема на бабикянчетата, уверени сте, че всички против протестите са като вас, платени. Само доматите, яйцата, свински те уши да вземем като разход за 34 дни се получава доста голяма сума. Гледам, че дясната ръка на Мая мъкне две щайги с домати. И едва ли те са единствените за денят. Да не би Отровното трио да ги плаща от джоба си? А колкото до троловете във форумите единствено доказани са тези на червените кхмери.
165
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
риволюцията изяждала децъта си...елате протестъри, на 50 лв надница - нека ви ядат посли.
164
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След репликата на Баце, че битката им е за тридневна работна седмица и депутатски заплати, Бабикян заяви че аверите му са световноизвестни адвокат и скулптор ,с което разсмя и околните .На това се казва PR експерт! Забрави да рекламира себе си - майстора на белота. Скромност, типична за отвъд източното Черноморие!
163
1
 
14
 
! Отговори
Българи спокойно преди 3 години
Ей сега минах покрай протеста, умрела работа. 200 човека, по-лениви от котките на старата мома отсреща. Един глупчо на микрофона скандира "българи юнаци". България е в безопасност засега, но имайте едно наум.
162
1
 
17
 
! Отговори
ПИСНА НИ !!! преди 3 години
Протестиращи начело и с прякото участие на лумпeнa Хаджигенов тази вечер показно и пред всички оскверниха националния герб на Република България. ДОКОГА ЩЕ Е ТАЗИ ГАВРА СЪС СИМВОЛИТЕ НА ДЪРЖАВАТА НИ ? Догога ще ги траем тези платени нищoжеcтва ? ТАКИВА ЛИ *** СЕ ГЛАСЯТ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ?
161
13
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До ЧебурашкаА на теб кой ти е "спонсора" и по колко ти плаща? Или безплатно му се раздаваш?
160
1
 
2
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Хора, не се подлагайте на гладна стачка! Не гладувайте, това не е начина да ви чуят!
159
1
 
13
 
! Отговори
Питали радио Ереван преди 3 години
- Къде е контрапротеста на Борисов?- На Витошка, в Слънчака и в Гърция! Стотици хиляди!
158
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайте хубаво какви образи има на протеста. Няма да видите повече такива.Не че ще липсват протести, толкова наивни балъци в бъдеще няма как да се уловят на подобна гола кукичка.
157
2
 
16
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Браво на протестърите 34 дни минаха! Останаха има-няма още 240 дни до изборите през март 2021 година. Но не вярвам спонсорите да ви държат до тогава.
156
1
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Вижда се че са някакви комплексари, недоволни от себеси, нямащи по-смислена работа да вършат. Ако тези вземат власта
155
1
 
15
 
! Отговори
А бе преди 3 години
Уж ГЕРБ бил вече политически труп,а пък мирише откъм Орлов мост
154
0
 
8
 
! Отговори
До 188 преди 3 години
Аре сменете мантрата, тази вече е скучна и не впечатлява и гаргите.
153
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А днес Надал Алгафари тактично скри имената на участниците в инструктаж на *** на младежкото БСП.. Но сам призна колко е шокиран от долнопробните практики на старата ***!Да ни е сладко!
152
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Бойко :) Дано пак се измъкне Бащицата :))