Машинното гласуване не би трябвало да е пречка за предсрочен вот

Трябва добра организация и воля, смятат експерти
12 авг 2020 09:30, Ния Христова
51
 
Един от основните призиви, които се чуват на протестите през последните дни, е за честни избори, машинно и електронно гласуване. 
Още по темата
Експерти обаче изразяват позиция, че машинно гласуване на предсрочни избори няма как да има, тъй като техника липсва.
 
"Това не е вярно. Следващият логичен въпрос е какво правиха досега и не осигуриха машините. ИК е достатъчен ясен, разписан е начинът на машинното гласуване", коментира адвокатът Петър Славов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Политологът Ваня Нушева е категорична, че избори не могат да се отлагат заради технологични промени и препятствия, а законът трябва да се изпълнява.
 
"Промени относно машинното гласуване бяха извършвани преди година и половина. Правилата са променени, така че сега са премахнати онези недоразумения. Няма законодателен проблем относно въвеждане на машинното гласуване", заяви тя.
 
Според нея имаме нужда от добра организация и политическа воля за изпълнението на закона.
 
"Имаме законодателни промени преди повече от година, направени от същите хора, които са в парламента. Сега те да казват "много е сложно", това е абсолютно недопустимо. Означава, че не са си свършили работата", заяви Петър Славов.
 
Той изтъкна, че след 2019 г. вече е бил направен опит за машинното гласуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
3
 
! Отговори
Професионалист преди 3 години
Само с машинно гласуване и от чужбина България ще просперира!
44
0
 
3
 
! Отговори
безпартиен преди 3 години
Преди 13 години бях в СИК на кметски избори.Получаваш бюлетините-подписваш се,гласува се пред всички-комисия,застъпници.След това се броят гласовете 2 пъти.Описват се всички бюлетини-използвани и неизползвани.Прави се протокол в няколко екземпляра.Събира се всичко в чувал,един екземпляр от протокола се дава на областната ИК и всичко друго се затваря в чувала и се съхранява.Там са и подписите на членовете на комисията.Според мен няма начин за манипулации.Кое му е лошото на гласуването с бюлетини?
43
4
 
6
 
! Отговори
баце преди 3 години
Еййй, в здравето им бърка това машинно и онлайн гласуване. Няма да могат да правят отработени с годините далавери. Оня хейтър Константинов дето беше шеф на ЦИК и той подскача. Значи е правилно да има такова гласуване.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и защо машини когато може да се въведе само мобилно приложение. Вземете готов продукт от някой банка. Ама че *** само приказват.Защото няма гаранция, че тайната на вота ти е спазена. Твоят шеф или купувач на гласа ти може да настоява да види как гласуваш по телефона ти.
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакви предсрочни избори ! пак ще спечели Герб ,само дето ще се платят едни Милиони в тая Световна Икономическа и Здравна криза !По-добре да се стягаме , че иде глад ,смърт и мизерия !
40
3
 
2
 
! Отговори
фа преди 3 години
По дяволите стига приказки, продънихте ми главата, какво е сложното с тези машини? и защо машини когато може да се въведе само мобилно приложение. Вземете готов продукт от някой банка. Ама че *** само приказват. И защо им казвате "машини" звучи като стругове, фрези кой знае какво / Диващина един таблет с face recognition е достатъчен дори за *** който не може да чете и пише да гласува . Яд ме е като ви слушам
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинската пречка е бсп и останалите. По точно липсата на каквато и да е алтернатива. Затова е редно да си изчакаме редовните избори.
38
4
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
На изборите ще има жесток наказателен вот. Но той ще е срещу радеф и организаторите на протестите заради гнусния начин, по който изнудиха правителството да подаде оставка.
37
1
 
10
 
! Отговори
гледна точка преди 3 години
А как се справяме с купения вот. Дали ще попълниш бланка или ще натиснеш копче на машината все тая като си купен.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 39. Старо и изтъркано. Не е интересно.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При машинно гласуване пак ви се разпечатва хартиена бюлетина, която проверявате и пускате в урната.Винаги може да се лъже, но в случая трябва и с хартиените бюлетини да излъжат и в паметта на машините да бъркат.Т.е. машинното гласуване е по-добро от обикновеното.
34
1
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 години
Цв.Цв след изборите отива при лойко.- Имам 2 новини,лоша и добра.- Кажи първо добрата.- Спечелихме пак .-Е тогава каква е лошата новина?- Никой не гласува за нас.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПри машинното гласуване тайната на вота е запазена, понеже се гласува пак в избирателните секции. При електронното и дистанционното (пощенското) гласуване тайната на вота може да бъде нарушена.---------Може да се манипулира,зависи кой е правил машините,най-сигурна е механична машина,без никаква електроника,ама никаква,чиста МЕХАНИКА. Но каква е гаранцията ,че пак няма да има проблема с чувалите или купуване на комисии както правеха ГЕРБ и някои полицаи им съдействаха?
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По пощата може да се манипулира бюлетината или унищожи или се задраска и счита за невалидана,електронното гласуване пък се манипулира най-лесно и машинното също може да се манипулира!Това е ВРЕДНО и не искаме подобни измами!
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При машинното гласуване тайната на вота е запазена, понеже се гласува пак в избирателните секции. При електронното и дистанционното (пощенското) гласуване тайната на вота може да бъде нарушена.
30
0
 
10
 
! Отговори
За изборите преди 3 години
Милион безработни(метат по улиците отгоре-отгоре и ровят по кофите)инеграмотни маргинали,често незнаещи български, ще гласуват как да вървидържавата,която ги отглежда?В партийното противопоставяне политицитеса готови да станат съюзници и с дя-вола в името на изборна победа.Загърбиха българщината.Необходимо е въвеждане на образователен ценз,ане:"бате,шъ гласувам за който плати повече,да имъ пиене и кибапчетъ".
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Електронно гласуване означава, че във всяка махала или предприятие, електората ще гласува под строй, на компютъра в някое закрито помещение, пред погледа на надзирателите на чорбаджията или прекупвачите на гласове.Поне сега може да вземат парите и пак да си гласуват както искат.Ако седесарите бяха наистина искрени в желанието си за промяна, щяха да са противници на електронното гласуване. А те го предлагат. Всеки да си прави изводите.
28
0
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Колега Зевс, проблемът не е в това, че някой ще хакне връзката ви със сървъра, подавайки грешна информация към него, а в самия сървър. Електрониката прави това, което й кажеш да прави. *** доказвай после как и дали изобщо си гласувал.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Машинното и електрпонно гласуване се манипулира най-лесно,НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ!НЕ искаме електронно гласуване!
26
2
 
10
 
! Отговори
Христо Иванов Маджо преди 3 години
Пак ще купуваме хората