Всеки желаещ до 40 г. може да е доброволец в армията

Службата ще е за шест месеца, плаща се и заплата
12 авг 2020 17:25, Петя Славова
46
Всеки желаещ до 40 г. може да е доброволец в армията
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие поправки в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. Законопроектът създава възможност за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв, като всеки български гражданин до 40 г., по негово желание и при условие, че отговаря на изискванията на закона, може да служи във въоръжените сили за срок до 6 (шест) месеца.

Осигурява се възнаграждение, здравно и социално осигуряване при изпълнение на договор за срочна служба в доброволния резерв. Наличие на договор и даване на статут на срочна служба в доброволния резерв за срока на договора, ще доведе до повишаване на интереса и ангажираността на българските граждани към тяхната подготовката за защита на Отечеството.

С увеличаване броя на български граждани с военна подготовка ще се подобри възможността за попълване на запаса на въоръжените сили.

Открива се възможност за по-гъвкав подход и разширяване на обучението на българските граждани в етапите на средното образование за придобиване на умения, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили.

Дава се статут и оперативна самостоятелност на Централно военно окръжие като самостоятелно юридическо лице, което ще способства за по- пълно изпълнение на функциите и задачите му.

Създават се условия за повишаване на способностите за оповестяване, осигуряване и доставяне на запасни и техника-запас за военните формирования и структурите.

Ще се увеличат възможностите на въоръжените сили за комплектуване на контингенти, участващи в операции и мисии извън територията на страната с необходимите специалисти, изпълняващи договор за служба в доброволния резерв.

С увеличаване на годините за водене на отчет на запасните ще се подобрят мобилизационните способности на страната и ще се повиши готовността на въоръжените сили за защита на Отечеството чрез ефективно използване на тези български граждани, съобразно специфичната им подготовка.

Доброволните резервисти ще се използват по-ефективно за срока на договора, чрез въвеждане на изискване от 2 години до навършване на пределна възраст за прием на служба в доброволния резерв.

Работодателите ще имат възможност да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на работниците/служителите си и им позволяват да преминат срочна служба в доброволния резерв.

 


46
Още по темата: МСказармадоброволци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Ако бях по млад бих отишъл наемник за US долари в някоя Частна военна компания.Ходил съм навремето по Азия и Африка наемник,военен инструктор,и съм разминирал минни полета.Благодарение на този занаят ,си купих няколко имота и живея добре.Родината не ми е дала нищо.От Азия си доведох и военен трофей жена ми.Всъщност тя дойде с мен.Но за бг армията пет пари не давам.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е само за безработни младежи, дето никога не са виждали казарма. Никой който е бил там, не би се върнал доброволно, особено пък да си зареже работата за тая глупост.
37
3
 
7
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 1 месец
Шъ мъ фанете за...шлифера да ви одим у дрипавата казарма войник. И 5.000лв. да ми дадете па нема да се главим пушечно месо. Утре ако требе да се бием на некой фронт вие че си играете с нашите жени и дъщери зад гърба ни...
36
3
 
18
 
! Отговори
ВиготураВигопрасна преди 1 месец
Вкарайте 500-600 тулупа като военния министър, да ядат боп и ще имаме най-яката артилерия в света!
35
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както са я подкарали скоро и 80 годишни доброволци ще набират за служба . Вече и хората на средна възраст се ориентират към напускане на измислената ни държава.
34
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Редно е жените и мъжете да са по-равно стига са дискриминирали жените.
33
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е сега се записвам, че, ако стане война да ме пратят на фронта най-вероятно срещу Русия.
32
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"плаща се и заплата" хахахахахаха. А не бе... ще бачкат бъдева.
31
3
 
7
 
! Отговори
Джинбазки преди 1 месец
искам и аз
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може, ама надали ще намерят.
29
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
от "войводите" на МВРО някой ходил ли е в казарма ?
28
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каракачанов не е никакъв патриот , поредния толуп дето се загрижил за БГ армията . В БГ има толкова много хора с военно образование които разкарахте , ами върнете тези от тях които искат да служат на местата им , *** *** и.
27
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помпео се разщъка из Европа и нашите полегнаха ничком.Зер трябва пушечно месо.На американците вече не им се мре.И те захитряха.Вместо да се бият извън пределите на САЩ,взеха да правят бунтове и да клатят властта.
26
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи търсим хора за армията, пък министъра рекламира супермаркета ?
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То по всичко личи,че влизането ще е лесно ама излизането,как ще е?Да не се случи с краката напред и с военна музика.Щото аз помня и такива случай след като попиляхте и окрадохте БГ-Армията и то за загинали далеч от Родината,при изпълнение на воинския си "дълг",срещу заплащане.
24
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те си искат до кофите на орлов. а разни мигранти да не се обаждат
23
2
 
13
 
! Отговори
С две думи преди 1 месец
С трици за маймуни....
22
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗА ЗАЩИТА НА РОДИНАТА !!!! ХАХАХАХХА
Чия родина ? Децата ми са в Германия и Австрия , ако стане война ще стана като вас шумкар и ще ви стрялям от гората ! Каква родина какви 5 лв като децата и младежите не видяха такава заради вас
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"С увеличаване на годините за водене на отчет на запасните ще се подобрят мобилизационните способности на страната"

-- Който е казал това е в голяма грешка , не е важно дали ще се увеличава възрастта за водене на отчет в запаса , а колко ще се явят при повикване . Последния път кат бях в запас , 80% от повиканите не се явиха .
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какви пари бълнувате бе, смешници. Сигурен съм, че заплатите са ви смешни. Става въпрос за отбиване на военна служба. За какви заплати, за какви 5 лева говорите? Или отивате или си стоите по форумите и умувате.