През август рекордна смъртност от коронавирус, идва втори пик

Критичните случаи също са с голям скок
132

Август се оказа с най-висока смъртност от началото на коронакризата. България е на второ място по смъртност и в Европа. Какво да очакваме от учебния септември?

37% от починалите от Ковид-19 са през август и имаме ръст спрямо юли. Месецът беше и с най-голям процент починали без придружаващи заболявания. По 8 души средно на ден губят битката с болестта. Това каза в "България сутрин" доброволецът във ВМА и учител по математика Петър Велков.

Още по темата

По думите му тенденцията при смъртността е рекордна в рамките на седмица - 66 души за 7 дни.

"Процентът на хоспитализираните също расте. Критичните случаи са с голям скок също", каза той за Bulgaria ON AIR.

"България е на второ място по смъртност. Малко са странни тенденциите, а някои държави регистрират по-голяма заболеваемост. Най-вероятно не се тестват таргетирано хората. Вероятно не могат да се тестват контактни лица. Имаме области, където между 50-60% са хоспитализирани, което показва, че късно хващаме болестта", допълни Петър Велков

Според него между 30% и 80% е делът на тестваните от пътуващите.

"Хубавото беше, че времето беше топло и хората бяха навън. Обществото се отпусна и някои хора се измориха да спазват мерките. В офисите е рискова среда, както и в училищата. Заради лошото време хората ще прекарват повече време вътре, което ще доведе до покачване на заразените", прогнозира Велков.

"Септември започна ужасяващо за медицинските специалисти. Почти всички държави, в които учениците се върнаха в клас, бележат ръст. Трябва да се очаква, че това ни чака и нас може би към края на септември. Остават въпросителни, по ковид мерките има доста неясноти в училищата. Надявам се образователното министерство и МЗ да подходят гъвкаво и заедно с директорите да минимизират рисковете", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
3
 
! Отговори
до 75 преди 3 години
къв темерут си бе, 700 г в робство
65
6
 
6
 
! Отговори
Джанго преди 3 години
Вирос нема и това си е.
64
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
толкова има че и 100 на ден да умират пак ще реват че вирус няма.
63
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората в бегето не се паникьосват от вирусната кампания по цял свят. Българите по принцип сме темеpyти, затова сме оживели толкова дълго на Балкана.
62
5
 
14
 
! Отговори
И.Т. преди 3 години
По повод маските, по света скоро ще се разиграят сцени, като в клипа на Пинк Флойд, само че хората няма да бутат стени, а ще мятат омразните маски по политиците, и по тези с белите престилки.
61
3
 
10
 
! Отговори
славянин преди 3 години
''Камиони с трупове'', ''поствеликденски пик'', ''постгергьовденски пик'' ''постабитуриентски пик'', ''постпротестърски пик'' и накрая ........................и най-слепите виждат безпомощните лъжи от отчаяние на властта!
60
3
 
10
 
! Отговори
До 48 преди 3 години
Абе смотаняко не ти щем и посмъртно мутрата да продължава да е на власт. И извънземните са по-добри от мутрата и не крадат милиарди като него.
59
2
 
14
 
! Отговори
д-р Гурко Налбантов преди 3 години
Когато Мутафчийски и компания бяха честни, си признаха, че носенето на маска има само психологически ефект, но безпомощността на лекарите в световен мащаб ги накара да спретнат набързо теорията за маската-панацея, докторчетата си измиват лицето, носете маски, бла-бла, ако имат грам професионална чест, ще си кажат просто- пичове, знаем за ковид, колкото вас, дето дремете по форумите.
58
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и да си врете главите в пясъка като щрауси, вирус има и от 01.10 ще го усетите отново. КПП та и онлайн училища.
57
2
 
16
 
! Отговори
офф преди 3 години
Айде спирайте се! Пик след пик чакате. Ненормалници!
56
5
 
13
 
! Отговори
Палми Странджев преди 3 години
Може да има и единайсти пик, а може след два месеца да няма и следа от ковид, никой не може да каже, представям си физиономиите на уплашените, като свърши т.нар. пандемия, ще се чудят за какво да закачат страховете си, все пак, авторитетно е да те е страх от нещо конкретно, а не защото по принцип си с лабави нерви и не съвсем у ред.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Материалчец, хайде намордничето и на къс синджир МАРШ в панелката! Точно това заслужаваш. Все в някой момент и банките ще врътнат кранчето. Яде, пи, кара... Сега е време за малко геноцидец.
54
6
 
4
 
! Отговори
до 62 преди 3 години
и от какво ти е паднал имунитета тета,че си се качил с маска в автобуса или за 10 мин в магазина
53
5
 
11
 
! Отговори
ракия-антикорона преди 3 години
Корона вирус има.Даже не е един,а са 46 общо.Питайте всеки ветеринар.Даже ваксини има за животните.Странно как така,много удобно,тоя вирус взе че стана опасен?Я питайте бил гейтс,той ще ви каже.И сзо ще ви кажат.Просто им трябва малко бой да си признаят.Въпросният чичо Бил е платил 220 милиона долара на китайката модифицирала сегашния вирус.
52
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гръмки заглавия да се стряскат робите
51
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страшното ще дойде когато тези с отслабения имунитет вследствие на стриктното спазване на малoумните мерки се изпонатръшкат болни зимата. Естествено ковида ще им е виновен, а не престъпната им безотговорност към собственото здраве. На глупaците им е по-важно да не ги глобят, отколкото да са здрави.
50
2
 
5
 
! Отговори
до 56 от славянин преди 3 години
''Защото проституиращите са нискоинтелигентни и кухи а вируса не може да се размножава в *** човек!''А да не би да е защото вие короназомбитата сте твърде дълбоко декортикирани и лъжите ви за ''страшния страшнозаразен вирус'' да са толкова ''интелигентни'', че вече никой да не им вярва!?
49
3
 
6
 
! Отговори
Еуростат преди 3 години
Средната възраст на починалите през август е 69,6г. Нормално за сезона и летните горещини.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е че Шведите сгрешиха.
47
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако нямаше тестове хората щяха да си умират съвсем естествено от пневмония както всяка година преди това. Но сега имаме технологичен напредък...умираме с тръбъ в устата.