Николай Василев: Дългът от 5 млрд. лв. да остане като резерв

България има нелош фискален резерв, бюджетът е на голям излишък, обясни той
17 сеп 2020 10:26, Анисия Иванова
46
Николай Василев: Дългът от 5 млрд. лв. да остане като резерв
Снимка: БГНЕС

5 милиарда лева дълг изтегли България от международни финансови пазари. Това стана с продажбата на две емисии облигации. Едната ще се плаща 10 години, а втората - 30.

Парите ще се ползват за покриване на социално-икономическите мерки на правителството в отговор на пандемията от коронавирус у нас, както и за икономическото възстановяване след кризата и за финансиране на бюджетния дефицит.

„Като финансова операция тя е отлична и екипът на министър Ананиев заслужава поздравления. България в тези трудни времена получи голям заем при доста изгодни лихвени условия“, коментира бившият министър на икономиката Николай Василев пред bTV.

Той е на мнение, че тези 5 милиарда лева трябва да останат като голям резерв, ако догодина има по-голяма икономическа криза.

Според него обаче този дълг не е необходим, защото България има нелош фискален резерв, а и бюджетът до края на август е на голям излишък от 1,5 милиарда лева.

Още по темата

"България вероятно е единствената държава от всички европейски страни, която засега има излишък и това може да остане така“, обясни Василев.

„Едно правителство, особено в края на мандата и когато е притискано от протести, има склонност да харчи безкрайно. Това е проблемът – защо е необходимо и за какво ще бъдат изхарчени тези пари“, коментира още той.

По думите му от началото на пандемията досега страната ни не е прахосвала много пари, както други държави, но много малко пари са отишли за медицински цели.

Също така много малко пари са давани на секторите, които са пострадали от тази криза. В същото време, по думите на Николай Василев, много средства се раздават на хора, които изобщо не са пострадали от кризата.

"Държавите, които ще завършат годината с най-голям бюджетен дефицит, ще имат по-голям спад на икономиката от България. Това се дължи на погрешната представа на политиците в световен мащаб, че когато раздават пари и харчат, спират спада на икономиката. Това изобщо не е вярно. Когато правителствата имат разумна политика, тогава икономиката работи по-добре“, обясни Николай Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С бетон да ти напълнят устата ненаситна! Как не ти писна да ни загробваш със заеми!