Коронакризата спря покачването на цените на имотите

Свиването се вижда особено при новите апартаменти
24 сеп 2020 07:40, Петя Славова
56
Коронакризата спря покачването на цените на имотите
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Коронакризата изглежда е "заразила" и пазара на жилищни имоти у нас, пише Investor.bg. Индексът на жилищните цени в България се понижава с 1,1% на тримесечна база през второто тримесечие (през голяма част от което бе в сила извънредното положение в страната), сочат данни на Националния статистически институт, разпространени днес.

Спадът бележи обръщане на тенденцията от последните близо пет години, като това е първото понижение на индекса от третото тримесечие на 2015 г. насам, сочи анализ на данните на НСИ.

Още по темата


Свиването на жилищните цени е по-изразено при новите апартаменти - с 1,3%, докато при съществуващите имоти намалението е с 0,9%.

Ограничителните мерки, които бяха в сила през второто тримесечие, дават своето отражение и върху годишния ръст. В сравнение със същото тримесечие на миналата година темпът на нарастване на ценовия индекс се забавя до 2,9% - най-слабото поскъпване също от близо пет години. През първото тримесечие беше регистрирано поскъпване на  жилищата от 4,7%, а през второто тримесечие на миналата година - от 5 на сто.

Ръстът на цените на новите апартаменти в страната на годишна база е по-слаб - 0,8%, а при съществуващите покачването е с 4,2%.

На регионално ниво пазарът в Бургас изглежда най-устойчив, като там е регистрирано единственото повишение на индекса през второто тримесечие на тримесечна база - ръст от 2%. В морския град е отчетен и най-силният растеж на годишна база от 5,6 на сто.

В другия голям морски град Варна обаче тенденцията не е толкова положителна - на тримесечна база индексът там бележи най-големия спад сред градовете с население над 120 хил. жители - с 3,2%, а на годишна е единственият голям град в България с регистрирано понижение, макар и леко - 0,5%.

В София жилищните цени през второто тримесечие са се понижили с 1,7 на сто спрямо първите три месеца на годината, като спадът е по-изразен при новите апартаменти - с 1,9%, а при съществуващите той е 1,6%. На годишна база цените в столицата се повишават средно с 3,8 на сто. Това е най-слабото покачване на индекса от 2015 г., откогато НСИ публикува данните по новата методология.

В Пловдив е отчетен спад на цените от 1,4% на тримесечна база и ръст от 2 на сто на годишна база. В Русе тримесечното намаление е 0,5%, а повишението спрямо година по-рано е 1,1%. В Стара Загора цените се понижават с 0,8% спрямо началото на годината и се покачват с 3,4% спрямо същия период на 2019 г.

Вижте целият анализ в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
16
 
! Отговори
име преди 3 години
Дори и тези данни са изкривени, защото статистиката на агенцията по вписванията отразява сключени преди време сделки на зелено, на предкризисни цени(балонни) на които жилищата са вече готови. Реалния спад е по-осезаем и темпа ще се засилва. Март месец като излязат и данните от преброяването, ще видим изненадващи спадове в много градове (например за Русе и Стара Загора гарантирам, има и други обаче), което ще убие инвестициите в ново строителство там за няколко години напред.
31
2
 
6
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Да почакаме и да видим какво ще се случи.Януари и февруари ще се вижда как се движат нещата.Определено ако не е наложително за да се живее не е оферта да се купува.
30
7
 
2
 
! Отговори
ааааа преди 3 години
Само да кажа на всички тука, че спукване на балона не значи -50%
29
0
 
13
 
! Отговори
Гаргамел преди 3 години
Брокерите си избутаха жилищата, които бяха техни и сега, когато нямат какво да губят, пак минават на комисион. Последното тримесечие, което и иначе си е по-бавно, очаквам по-голям спад.
28
0
 
15
 
! Отговори
гост преди 3 години
Хайдеее, тръгва лавината!
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"На регионално ниво пазарът в Бургас изглежда най-устойчив"Йе-Ба тоя умрял град... само Нефтохима го крепи, всичко друго е магазини и ресторанти. Зимата там остават само ученици и пенсионери, всичкита друга работна сила дърпа на други места. На фона на това там да поскъпват имотите е меко казано смешно, защото то и за туризъм е изтезание. Една морска и един умрел от гъдел плаж...
26
2
 
16
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До TuskХехе то си личи как си противоречиш, финансирал си с наеми. Само че сега имаш 2 варианта или сваляш наема на половина или седи празно няколко години. Сори тарикатче. Далаверката с имотчета приключва.
25
6
 
1
 
! Отговори
Tusk преди 3 години
До мен. Купувал съм ги без кредити. Всичко е 100 % лични средства. Банка чси вече не знам кво означават тия думи.
24
0
 
11
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До TuskНа някой май не му стигат доходчетата да си покрива вноските по кредита и сега почва леко да злобее. Здравей здравей ЧСИ напролет. Продавай сега ако искаш да вземеш нещо от апартаментчетата, че напролет на половина.
23
0
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
И на този фон излизат платени статии за покачване цените на старите автомобили, без нито едно смислено обяснение за причините. Нета е пълен с фейкове!
22
9
 
3
 
! Отговори
Tusk преди 3 години
До мен Много лесно дурак преобразувах ги в дългосрочни 750 лв средно на двустаен от наем. Хак да ти е. Който е имал пари винаги ще има. ***.
21
1
 
5
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До TuskЯ кажи как дереш сега наеми от airbnb и други такива краткосрочни :)
20
0
 
20
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Сега като дойде втората вълна зимата първо всички офиси и молове ще си останат празни, много фирми ще минат 100% на работа от вкъщи ще започне голямата пързалка при офисните сгради. Който се усети по-рано ще ги преобразува в жилищни, койно не ще фалира. След тях следват и наемите и после и цените на апартаментите. Като може да си работиш от село защо да се вреш в София?
19
14
 
4
 
! Отговори
Tusk преди 3 години
имам 27 апартамента с наеми си финансирам покупката на два нови всяка год отделно въртя още 5 апартамента като купувам на зелено и ги продавам по 30 % надценка. Като отида при строителя и взема 3 накуп ми прави 10 % отстъпка. Така маржа ми става 40 % а вие теглете кредити като ***. И да паднат цените още по добре за мене ще напазаря още повече имоти на далавера и после пак ще дера с наеми. Хак да ви е.
18
9
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
А, свиване - умряла работа е тва. Няма такова нещо! Е вчера, мой познат брокер шитна имот за половин милион. Има си яко търсене от хора с пари!
17
1
 
17
 
! Отговори
От 15 преди 3 години
Което абсолютно НЕ означава, че трябва сега да си купим жилища,защото са евтини.Те по-скъпи няма и да станат, тепърва ще има голям спад на цените им,но и ръст на безработицата и несигурността в държавата.Имот бих купил само за живеене,дори и за тази цел все повече се замислям,че под наем би било по-удачно, заради мобилността и ликвидността (няма да се наложи да закопаеш под едни тухли едни 300-350 хил.лв и когато ти потрябват да не можеш да си ги вземеш)
16
0
 
1
 
! Отговори
От 15 преди 3 години
Което е съвсем естествено в оглед на демографията, на броя на свободните(празни) апартаменти, в бума на строителството.Все още има имоти недостигнали пика преди 11-12г. Дори започвайки от дъното през 2011 и бързият ръст на цените на кв.м. до края на мин.година, ръста на средната (повтарям - СРЕДНАТА) работна заплата за този период е много по-висок от ръста на цените на имотите.Да не говорим за евтините пари (едно е 10% лихва през 2011, съвсем друго е 2.5%-3% ГПР през 2020 с тенденция за още спад
15
10
 
0
 
! Отговори
До баба Пена преди 3 години
Кое е нагоре бабо Пено?Цената на билетчето в градския транспорт ли?Когато то беше 10ст колко ти беше пенсията тогава?А сега колко е? Истината е една-имотите в България(дори София)поевтиняват в последните 10г.Въпреки,че цените са видимо по-високи, но още по-високи са приходите на хората (всеки да си сметне съотношението м2 имот/заплата в последните 10г).Има убийствено висока инфлация,която в по-малка степен се отразява на цената на имотите(т.е.те реално ГУБЯТ стойност),а догодина и цените ще са -
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... спря покачването на цените на имотите.. Още малко изчакайте и ще понат да спадат цените! Е няма да е от утре, но ще е малко по късно! Ако ГЕРП милионерите не изкупят всичко, ще паднат цените!! Изведъж Цв.Цв. с 600 апартамента и не му трябва партия, а домоуправители! Първа кожа - одрана! Ще се чака за другите кожи! Стойте в къщи и не протестирайте! Мимикрии балкански!
13
0
 
6
 
! Отговори
До Пена преди 3 години
Права си бабо Пено, но следващите 5 години ще е надолу.