Стигат ли 6 месеца за наборна военна служба?

Има видима промяна във физическата форма на младите, обясни ген. Шивиков
28 сеп 2020 10:00, Петя Славова
405

Няма спор, че войната е логично продължение на политиката с драстично по-крайни способи, но трябва ли да сме в пълна бойна готовност в мирно време и какви пробойни в българската отбрана запълват притети на първо четене промени в Закона за резерва. Парламентът одобри да има доброволна военна служба до 6 месеца. Така всеки българин до 40-годишна възраст ще може да служи в резерва. Имат ли интерес към военното дело младите и дали промяната ще реши проблема с недостига в армията?
Още по темата
"Съгласно чл. 59 от Конституцията е записано, че защитата на отечеството е въпрос на дълг и чест за всеки български гражданин. Преди 12 години тогавашният политически елит взе решение да бъде прекратена задължителната наборна служба, по време на която всеки български младеж отбиваше своя дълг към родината, служейки в българската армия", коментира генералът от резерва Димитър Шивиков в студиото на "България сутрин".

По негови думи по този начин политическият елит е нарушил Конституцията.

"Политиката е въпрос на отговаряне на проблема и въпрос на лидерство. Ако приемем, че зад дискусията за наборна военна служба има решение на реални проблеми, ние трябваше през изминалите 4 години да видим истински дебат по тази тема", заяви политологът Христо Панчугов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Българските младежи трябва да преминават някаква  форма на обучение като се започне от училище и тези, които имат желание да се насочат към военните формирования", каза още Шивиков. Според него се наблюдава видима промяна във физическата форма на младите хора след 2008 г., които не са служили в армията.

"Казармата изграждаше навици. Голяма част от спомените не са приятни, но в годините винаги има носталгия, като цяло резултатът е позитивен", обясни ген. Шивиков.

"Големият въпрос е дали в рамките на една година младите ще бъдат достатъчно подготвени. Накрая трябва да се вземат тези, които вършат работа на армията", смята Пангугов. Според политолога истинският проблем е в България е, че и тези, които кандидатстват в професионална наборна военна служба, не отговарят на физическите критерии.

"Не можеш да произведеш човек, който да отговори на съвременните изисквания за сигурността в рамките на 6 месеца. Ако се връща наборна служба, трябва да е от порядъка година и половина - две, за да подготви хората за реални предизвикателства от сигурността", изтъкна Пангугов.

Ген. Шивиков е на мнение, че е необходимо да се въведе военно обучение със силно практико-приложен характер и в средния курс на образование, както и във висшите учебни заведения.

От своя страна Христо Панчугов посочи, че когато предлагаш една политика, трябва да си наясно каква е крайната цел. "Българската отбрана е обект на чист популизъм през последните години", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
1
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Искам да си отслужат заедно Волен и Джамбаза, да видим кой ще е булката : ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Иначе големи патриоти!!! :))))))))))))))))))))))))))
265
5
 
6
 
! Отговори
Навит преди 3 години
12 000 евро месечна заплата. Застрахователна премия живот 10 милиона евро изплатена при моя смърт на семейството ми. Нямам нужда от обучение.
264
3
 
6
 
! Отговори
David преди 3 години
3 е минимума, но 6 е максимума, останалото след това е мачкане на психиката. Първите три месеца ше си ги спомням с носталгия...
263
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо трябва всички СЛУЖИТЕЛИ в системата на МО КОИТО СА НА ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯ ДА ГИ МАХНАТ,така ще се даде път и на младите,защото много места са затапени и после да се мисли за увеличение на заплатите ако искаме да имаме армия толкова е ПРОСТО
262
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
310 според мен зависи от кой род войски и какво е поделението в което служиш, дали голямо или малко . Бях 9 месеца, след шестия знаех всичко и се чудех как да изляза отпуска и каква глупост да измисля(влязох есента и лятото вече не ме свърташе в поделението). Имаше някой друг висшист за украса, те служеха 6 месеца и обикновено ги скатаваха в щаба зад някое бюро.
261
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се изкажа от личен опит. Аз служих една година, когато казармата беше година и половина, защото влязох като висшист. Усетих, че ставам истински войник едва към края на тази една година. Става въпрос за придобиване на елементарни казармени навици. Затова считам, че половин година не е достатъчна, за да станеш войник.
260
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
308 Няма такова нещо като гражданска защита вече.Гражданска защита е държавна служба за защита на цивилното население, материалните и културните ценности на България при бедствия, аварии, терористични атаки и военни нападения срещу страната, съществувала под различни наименования през периода 18 юли 1936 1 януари 2011 г.
259
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
302 то да беше само осанката. Каракачана не само е бил ДС агент, но и баща му също. То и затова клони на фашизъм напоследък, комунизъм с крайни изблици на национализъм си е просто фашизъм. И то под шапката на евролиберастията, ония там в Брюксел са просто чиновници бюрократи и всеки ги върти като си иска.
258
5
 
5
 
! Отговори
Тим преди 3 години
Това е пълна глупост светът върви все повече и повече към професионална армия щом и руснаците вече преминават към професионалната армия само ние наопаки на обратно вместо да вървим 21 век се връщаме в 19 20 век
257
1
 
12
 
! Отговори
Само ПП ВЪЗРАЖДАНЕ преди 3 години
И кой ще ходи доброволец, за да защитава Баце, *** и богатствата на разни олигарси. Просто всеки ще се скътае в чужбина, дори и задължителна да я направят военната служба. Истината е, че не трябваше да си нарязваме ракетите, танковете и самолетите и да купим само модерни ракети, а не хвърчила ор 60-те години на петорна цена и то 5-10 години напред.
256
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6 месеца стигат. От опит мога да го кажа. След това почвш да мислиш глупости.
255
0
 
2
 
! Отговори
АНОНИМ преди 3 години
До АнонименНе ми харесва осанката му-е в много страни военният министър е политическо лице,но вземи попрочети и се поинтересувай кой е служил и кой не!
254
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не беше лошо за военен министър да бива избран човек, който е служил в армиятаза жалост Шкембе войвода не е служил
253
1
 
19
 
! Отговори
---------- преди 3 години
Дайте високи заплати и привилегий и ще имате достойна армия. Ако разчитате да мъчите момчетата в мизерия и лошо обучение нищо няма да направите. Едните да са тарикати и връзкари и да го карат леко а другите да ги хвърлите в мизерията под предлог че ги учите на нещо е чиста далавера.
252
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що обсъждате лудостта на ВМРО? Наборната военна служба е абсолютна глупост.
251
1
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
спомнете си каква тъжна гледка беше битката между младежите и полицията преднар събрание как се бутаха как се хилеха и се връщаха обратно и как се събарявласт по този смешен начин
250
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомени да, но няма никаква носталгия към казармата. Едва ли някой който е ходил иска сега да се върне пак там, при същите условия и порядки.
249
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПротестиращаНай-роболепното и скопено поколение български" мъже" са тези от времето на задължителната казарма. Такива кифли не е имало нито преди, нито след тях за цялата ни история. Изключително удобни за една тиранична власт.
248
2
 
16
 
! Отговори
Кина преди 3 години
Лъжа след лъжа мятат в ефир господата. Да се смея ли, да се дразня ли на посочената едва ли не като ключова за физическата подготовка на младежите 2008г. ?! Пълна глупост е въпросната наборна казарма: и когато беше задължителна (всички бяхме равни), "по-равните" се скатаваха на по-специални службици, а други се завръщаха в оловни ковчези след великите военни прегледи-учения. Господа, искате ли армия, такава може да е само професионалната. И за целта както изисквате, така и плащайте.
247
0
 
12
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Кънчо - попитай "политиците на прехода" които унищожиха, опоскаха и приземиха завинаги българската армия. Мъже в България Слава Теб Господи още има. Но не става да им бутнеш по една лопата в ръцете и да ги пратиш да бъркат бетон - "визията" за българска армия от последните години на Живков. Поради липса на дрехи, нафта и бензин, амуниции и годна техника. Съвременния свят нарича друго нещо армия. И тук не виждам вината на българските мъже.