Стигат ли 6 месеца за наборна военна служба?

Има видима промяна във физическата форма на младите, обясни ген. Шивиков
28 сеп 2020 10:00, Петя Славова
405

Няма спор, че войната е логично продължение на политиката с драстично по-крайни способи, но трябва ли да сме в пълна бойна готовност в мирно време и какви пробойни в българската отбрана запълват притети на първо четене промени в Закона за резерва. Парламентът одобри да има доброволна военна служба до 6 месеца. Така всеки българин до 40-годишна възраст ще може да служи в резерва. Имат ли интерес към военното дело младите и дали промяната ще реши проблема с недостига в армията?
Още по темата
"Съгласно чл. 59 от Конституцията е записано, че защитата на отечеството е въпрос на дълг и чест за всеки български гражданин. Преди 12 години тогавашният политически елит взе решение да бъде прекратена задължителната наборна служба, по време на която всеки български младеж отбиваше своя дълг към родината, служейки в българската армия", коментира генералът от резерва Димитър Шивиков в студиото на "България сутрин".

По негови думи по този начин политическият елит е нарушил Конституцията.

"Политиката е въпрос на отговаряне на проблема и въпрос на лидерство. Ако приемем, че зад дискусията за наборна военна служба има решение на реални проблеми, ние трябваше през изминалите 4 години да видим истински дебат по тази тема", заяви политологът Христо Панчугов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Българските младежи трябва да преминават някаква  форма на обучение като се започне от училище и тези, които имат желание да се насочат към военните формирования", каза още Шивиков. Според него се наблюдава видима промяна във физическата форма на младите хора след 2008 г., които не са служили в армията.

"Казармата изграждаше навици. Голяма част от спомените не са приятни, но в годините винаги има носталгия, като цяло резултатът е позитивен", обясни ген. Шивиков.

"Големият въпрос е дали в рамките на една година младите ще бъдат достатъчно подготвени. Накрая трябва да се вземат тези, които вършат работа на армията", смята Пангугов. Според политолога истинският проблем е в България е, че и тези, които кандидатстват в професионална наборна военна служба, не отговарят на физическите критерии.

"Не можеш да произведеш човек, който да отговори на съвременните изисквания за сигурността в рамките на 6 месеца. Ако се връща наборна служба, трябва да е от порядъка година и половина - две, за да подготви хората за реални предизвикателства от сигурността", изтъкна Пангугов.

Ген. Шивиков е на мнение, че е необходимо да се въведе военно обучение със силно практико-приложен характер и в средния курс на образование, както и във висшите учебни заведения.

От своя страна Христо Панчугов посочи, че когато предлагаш една политика, трябва да си наясно каква е крайната цел. "Българската отбрана е обект на чист популизъм през последните години", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
1
 
16
 
! Отговори
Хил преди 3 години
Честно, ще се спукам от смях. Значи, правим доброволна казарма, в която заплатата ще е към 700-800 лева + безплатен обяд и евентуално дрехи. А сега познайте кой точно ще отиде там :))) Куцо, кьораво, сакато и бездомно се е запътило със страшна сила :)))
245
0
 
19
 
! Отговори
Krom преди 3 години
И така, да се върнем на мокрия сън на Каракачанов. Като дойдат тези хора, какво ще правят шест месеца? Ще карат трите ни танка? Или петте ни бронетранспортьора? Дали за шест месеца ще стрелят поне три пъти? В момента Българската армия е спомен. Дали преди да се отдаде на сладки мечти Наполеон Каракачанов да не помисли как ще финансира това дело? Мечтите са безплатни. За другото трябва нещо, което той няма.
244
11
 
5
 
! Отговори
Кънчо преди 3 години
Като чета коментарите се убеждавам, че България скоро няма да я има... Жалко за всички храбри мъже дали живота си за идеали, които днес на *** са му чужди...Бог да пази България..само това ни остава.
243
0
 
10
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Дали стигат?! Дали Каракачанов ще може да направи едно коремно възлизане ако гладува две години и три месеца? Риторични въпроси. Като гледам какво става в Нагорни Карабах бих казал, Дай Боже никога да не разберем! А сериозно - за армия, трябва армия. Трябват пари, поделения, полигони, техника и муниции. Трябват и подготвени кадри. Кое от това имаме? Шкембестите старшинки и още по шкембестите офицери , драги Шивиков не са били армия. Има си термин - "службари" чакащи пенсия.
242
1
 
1
 
! Отговори
Литекс-София преди 3 години
До Тцъ Тези, които са тръгнали към Марс са постоянно във война от всякакъв тип. Колонизаторите и вечните участници във войните през този век имат и най-добрите икономически показатели. Вярваш или не, но всичко е свързано...често оправдано, но за сметка на друг или други. И в живота е така.
241
3
 
5
 
! Отговори
Истина преди 3 години
До ТцъАко войната почука на вратата никой няма да те пита ще ходиш ли или не. Съмнявам се че някой трезво мислещ човек иска да ходи на война, но фактите и историята са други, за съжаление.
240
3
 
21
 
! Отговори
Тцъ преди 3 години
Няма да ходя в казарма...и на война няма да ходя...който иска да се избива за нечии болни амбиции да върви.Хората мисия към Марс ще пращат,ние още мислим за войни и пушки....
239
1
 
6
 
! Отговори
Винету преди 3 години
До Анонимен-------А, и ощи нещу...Не си мислете, че наборната армия е "по-евтина", мъ хич даже не е!При това имате по-слабо подготвени бойци за почти същите разходи!Единственият плюс на наборната армия е "Количеството", но за сметка на качеството!ПС------Служил съм Две години плюс Три месеца Задръжка във Вътрешни Войски в Кърджали и Джебел!Общо 27 месеца, в далечната 198... година на миналия век!-)))))
238
7
 
8
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Извинявай, но всичко което се "учише" в казармата се се усваояваше за 2-3 седмици.--------------Не-ъ!!!!!!Пролембъ не е в туй да усвоиш дадено "упражнение" за 2-3 деня, а в екстримални условия всичко да се "изпари" от главата ти.Целта на военото убочение е то да се превърне в машинално отработен инстинкт!Имено това ще ти спаси живота и ще ти помогне да поразиш противника си преди той да е поразил теб!За тази цел е нужно време и дълга подготовка!Затуй съм "За" професионалната армия!
237
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СвирепСпокойно, никой няма да ти го вземе - говорисв за доброволно, ако иска. Момчето ти :)
236
6
 
7
 
! Отговори
Свиреп преди 3 години
Елате бе, елате да ми вземете момчето в казарма. Първите трима, заклевам, се ще дишат с тръбички много време. Да, да - знам ви възможностите. Елате бе! Те и от някаква СС Груп бяха много смели по телефона. Така и не им видях очите.
235
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Големият въпрос е дали в рамките на една година младите ще бъдат достатъчно подготвени."-Подготвени за какво? Ето това е ГОЛЕМИЯТ въпрос! За 6 месеца може и понаучат строевата подготовка, някое и друго коремно да правят и евентуално, да пребягат 3те мили. Толкова!А има още купчина неща - тактика, стрелба, ОМП....За 6 м. - не става!Другия аргумент - физическата промяна - ами тя не се дължи точно на липсата на "казарма", а по скоро на неправино хранене, junk food, и липса на движение!
234
3
 
16
 
! Отговори
баба преди 3 години
В България се раждат 55 000 деца гидишно към този момент.Ако половината са момчета това са 27 000. Колко от тях ще са останали в България до навършване на 18 не е ясно. Колко ще са живи здрави и годни пак не е ясно. Та дори да се сбъднат и най-мокрите сънища на "Патриотите" и тези хора да ги изкарат от икономиката за 1 година - То ще имаме максимум 25000 души армия. Кой ще изкарва за пенсии и за бюджет на тази армия обаче? И кого ще плашим с 25000 армия ? Да се учат на мирна политика!
233
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ако воювам срещу тези който ни считат за врагове това са нато и ес
232
0
 
8
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Може да има военно обучение без да е по-зле от общежитие открит тип, както беше казармата едно време. Наборниците реално имаха по-малко отпуски от настанените в подобни общежития, по-ниски заплати спрямо парите за лични нужди на работещите затворници, по-малко права и повече задължения.
231
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
Тоя Каракачанов от малък се дърви на Македонците и иска нашите младежи да са в казармата, та да им изглежда по-страшен.Обаче какво би станало ако нямаме армия и да речем Македония ни нападне? Според мен ще станат 2 хубави неща: България и Македония ще се обеденят и ще имаме ново правителство :) Ако обаче имаме армия, ще загинат много хора и ако на всичкото отгоре вземем, че спечелим, ще си останем със същото правителство. А кажете кое е по-добе?
230
1
 
16
 
! Отговори
dfr преди 3 години
А трябва да са стройни като министъра с торбичка Била!
229
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знам, че ще отнеса 1001 подигравки, ама аз учих инфроматика във "висшето учебно заведение" и нямах време, да си поема въздух, а вие, ще ми натресете военно обучение?!?!И какво ще го правя, аз това военно обучение? При война, пушка не могда да дръжа. 67 кила съм с мокри *** и последния път, каот пробягах 600 метра, ме взеха с линейка.
228
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко под 4 години служба е отбиване на номера .Няма значение платена или редовна армията на римляните е била 40 години служба на мъжете . И до сега говорят за римските легиони и римската империя .Само плужаците нямат армия от мъже и набират жени .
227
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Много любопитенАко мислиш, че гражданска война е "гражданите да се вдигнат", ох леле! И не, Френската революция не е пример за това, което ти казваш. И ако си задължен по закон, да отидеш в казармата, но напднеш някой и бъдеш убит при самозащита (защото да захапих някого за връта си опит за убийство), нима вярваш, че обществото ще приеме действията ти за нормални?И аз съм против казармата, но ти просто говориш някакви фантазии.