Доц. Околийски: Втората COVID вълна тепърва предстои

В Европа се очакват безплатни ваксини за COVID-19 в края на 2020 г.
29 сеп 2020 11:43, Ния Христова
210
Доц. Околийски: Втората COVID вълна тепърва предстои
Снимка: БГНЕС

В края на тази година и началото на другата се очакват безплатни ваксини в Европа. Това каза в ефира на bTV доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация у нас. 

"Тази ваксина ще бъде произведена в достатъчни количества, че да бъде експортирана до отделните страни и да задоволи най-неотложните нужди за най-нуждаещите се - здравният персонал, хората с хронични заболявания и след това стъпка по стъпка за населението", обясни представителят на СЗО у нас. 
 
Той смята, че втората вълна на заразата тепърва предстои. "Чакаме втора вълна на COVID-19, България не е сред най-тревожните страни, но след платото може да последва рязък скок през есента на заболели".
 
Той изтъкна, че от организацията са си дали сметка, че мащабът е по-голям, отколкото показва статистиката. 
 
Доц. Околийски обясни още, че най-големите обърквания идват от разнопосочните сигнали от професионалите.
 
"В самото начало СЗО имаше посланието да имаме единно послание, което в България много добре функционираше, и после по различни причини това послание се раздвои, посланието на СЗО и Европейският център за контрола на заболяванията, както и РЗИ е, че трябва да има определени епидемични мерки и другите послания, които са много прости - не носете маски. Но какви са научните доказателства даден специалист да каже това,, това са субективни твърдения, рискува се да се заразяват като не носят маски", коментира доц. Околийски. 
 
Той сподели, че подкрепя връщането на брифингите веднъж седмично в четвъртък. Според него хората се нуждаят от адекватна и точна информация, особено когато социалните медии са пълни с фалшиви новини.
 
Доц. Околийски коментира и новите бързи тестове, които са предназначени за неможните страни. Той обясни, че 120 млн. от тях ще отидат основно за страни в африканския регион, за да се направи скрининг на големи групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мноо ми е гот с тоа вирос нема да учим нема да работим само че спим и че ядем и пием
79
0
 
15
 
! Отговори
Безплатно преди 3 години
Е само сиренето в капана на мишките. Маските скочиха десетократно, а ваксините безплатни.
78
10
 
3
 
! Отговори
експерт ковито фил преди 3 години
Сега лятото малко бяха позатихнали нещата и доста хора си помислиха че вирусът е фейк, но за съжаление е реален и ни чака втора вълна като застуди, после трета вълна, после четвърта вълна.
77
1
 
20
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Никакви първи и втори вълни няма. Такива вълни може да се фиксират само при единен подход за оценка. Цяло лято тези с доброволните тестове смъкваха нивото на вълнението, а сега, когато се проверяват предимно ходещите на лекари, учителите и учениците, настъпва новото цунами. И тези предвиждания, и тези математически модели, пардон - провали, доказаха само едно: никой няма представа какво става на практика.
76
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да, предстои втора вълна. Така е. Ама явно некои хора си я чакат с нетърпение, желание и интерес, щом още не са затворили училищата и не са ги направили онлайн.
75
4
 
4
 
! Отговори
К'ва втора вълн преди 3 години
На кой му пука? На българите не им дреме. Масово са без маски и в градстия транспорт, и по магазините, да не говорим по улиците. И тези дето сега ни управляват демонстрират невежество и непукизъм. Гледам го *** по телевизията - с жълтата риза сред хораха, в църквата, но без маска. Гледам после фон дер Лайнестата в Англия - тя и стопанина ѝ с маски и двамата на дистнация.Личен пример, не като тукашния шоп от Банкя
74
8
 
1
 
! Отговори
маскарад преди 3 години
НОСЕТЕ МАСКИ, НОСЕТЕ МАСКИ!!!!!
73
1
 
17
 
! Отговори
бай Х преди 3 години
Човека е сексолог толкова разбира от вируси
72
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По повод статиката, местим ли?
71
1
 
13
 
! Отговори
Oppa преди 3 години
Тоя дядо му да не е бил околийски началник? Това би обяснило много неща. Мишок и подлизуркo!
70
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цунамито идва на вълни, не вирусите и болестите. А кога почна и свърши първата? Подгряване за психически терор и подчинение, както и икономически загуби на ниво свят и по държави.
69
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега лятото малко бяха позатихнали нещата и доста хора си помислиха че вирусът е фейк, но за съжаление е реален и ни чака втора вълна като застуди
68
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами така е със застудяването на времето ни чака нова вълна, помним какво стана през Април когато дори не беше толкова студено, според мен Ноември и Декември ще е голяма криза а и с нашето здравеопазване не знам какво ще правим
67
1
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-ААААААА ТОЙ СМЯТА ЧЕ ЩЕ ИМА ВТОРА ВЪЛНА-АМА СМЯТА САМО.-А В ЗАГЛАВИЕТО КАКВО ПИШЕТЕ БЕ МУШМУРОЦИ.
66
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази година болни от грип няма да има, трябват им бройки за ковид. Ще кажат, осигурихме противогрипни ваксини и те работят, затова няма болни. Помнете ми думата.
65
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най-голямата издънка на СЗО и всички които агресивно промотират вируса ще е пускането на ваксина след по-малко от година за този "чисто нов" вирус, както въпросния господин горе споменава в статията. Никой до сега никъде не е успявал да изработи ваксина срещу какъвто и да е вирус за толкова кратък период. Това разобличава цялата измама и схема която стои зад тази 'пандемия'
64
1
 
14
 
! Отговори
Само ПП ВЪЗРАЖДАНЕ преди 3 години
Нова подлизурка са си намерили управлявашите-подизпълнители на поеъчки.
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тояга по главата?
62
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не е ли подсъдимо и антихуманно да всяваш страх под каквато и да е форма ?
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото Софи Търнър показа по бански бременното си коремче.