Доц. Околийски: Втората COVID вълна тепърва предстои

В Европа се очакват безплатни ваксини за COVID-19 в края на 2020 г.
29 сеп 2020 11:43, Ния Христова
210
Доц. Околийски: Втората COVID вълна тепърва предстои
Снимка: БГНЕС

В края на тази година и началото на другата се очакват безплатни ваксини в Европа. Това каза в ефира на bTV доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация у нас. 

"Тази ваксина ще бъде произведена в достатъчни количества, че да бъде експортирана до отделните страни и да задоволи най-неотложните нужди за най-нуждаещите се - здравният персонал, хората с хронични заболявания и след това стъпка по стъпка за населението", обясни представителят на СЗО у нас. 
 
Той смята, че втората вълна на заразата тепърва предстои. "Чакаме втора вълна на COVID-19, България не е сред най-тревожните страни, но след платото може да последва рязък скок през есента на заболели".
 
Той изтъкна, че от организацията са си дали сметка, че мащабът е по-голям, отколкото показва статистиката. 
 
Доц. Околийски обясни още, че най-големите обърквания идват от разнопосочните сигнали от професионалите.
 
"В самото начало СЗО имаше посланието да имаме единно послание, което в България много добре функционираше, и после по различни причини това послание се раздвои, посланието на СЗО и Европейският център за контрола на заболяванията, както и РЗИ е, че трябва да има определени епидемични мерки и другите послания, които са много прости - не носете маски. Но какви са научните доказателства даден специалист да каже това,, това са субективни твърдения, рискува се да се заразяват като не носят маски", коментира доц. Околийски. 
 
Той сподели, че подкрепя връщането на брифингите веднъж седмично в четвъртък. Според него хората се нуждаят от адекватна и точна информация, особено когато социалните медии са пълни с фалшиви новини.
 
Доц. Околийски коментира и новите бързи тестове, които са предназначени за неможните страни. Той обясни, че 120 млн. от тях ще отидат основно за страни в африканския регион, за да се направи скрининг на големи групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До vodkapernik91Гледай само да не попиташ грешния човек защо е без маска. Много почнахте да си позволявате нещо разни дребните душички на свободна практика. Ще държи сметка на човека, че бил без маска. Алоу, къде се намираш ти бе. Да не ти е влязъл в панелната кутийка или Т маркет ти е бащиния нещо? Наглец!
99
3
 
3
 
! Отговори
vodkapernik91 преди 3 години
Защо да ме боли главата? Защото слушам всички специалисти по света и СЗО!? Ти сигурно си учил медицина и си се сблъсквал с много инфекциозни болести и можеш да обориш специалистите в цял свят!? Или си хейтър и привърженик на конспиративните теории!?
98
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като знаем нивото на българските медици, дано да нямаме много заразени зимата, че..
97
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До vodkapernik91 Тебе май те боли главата
96
6
 
3
 
! Отговори
vodkapernik91 преди 3 години
Трябва да има строги мерки. Как е възможно някой да не носят маски при наличието на толкова страшен вирус. На един наглец в т маркет , който беше без маска ги попитах защо е без маска, а той ми каза , че не иска да носи..... Заслужава солидна глоба и задължителна карантина за месец . Следващия път ще бъде с маска.
95
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво излиза - коремни хирурзи, сексолози и чистачки на първа линия в правинциални френски болници ни обясняват как вирусолозите нищо не разбирали от ковид. Верваме ви, другари и другарки, само вас ще слушаме оттук-нататък!
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пиковете свършиха, дойде ред на вълните! И защо всички новини се въртят около откриването и въвеждането на тази вездесъща ваксина!? Не може ли да се изработят лекарства, терапии и протоколи за лечение на заболяването? Защо никой на времето не се хвърли да търси ваксина срещу СПИН? Истерия нямаше тогава. Ваксините ли ни лекуват всяка зима от сезонния грип? Вече толкова много хора, включително известни личности изкараха коронката и никой не може да сме убеди, че терапия не може да се разработи!
93
1
 
6
 
! Отговори
познат преди 3 години
А самият Околийски защо не носи маска в затворени помещения?
92
1
 
2
 
! Отговори
гледайте ! преди 3 години
Професор Чалъков ! Човека обясни какво е лечението при вирусите ,за маските при децата за паникьосването.....каза ,че масово не се знае как се взима проба за пи си ара....
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждаме, че връхлита. Изкараха нови лица на ковидпаникьорството на амбразурата. Като този анонимен ръб на снимката. Чиба, ***!
90
7
 
2
 
! Отговори
Антонио преди 3 години
Това наистина е тревожно. Трябва да се спазват всички мерки. Който не иска да носи маска в затвора. Само така ще преборим вируса.
89
2
 
7
 
! Отговори
Antinwo преди 3 години
Втората вълна от глупости и дезинформация ни залива от интернет и новините ! Истината е че няма к19 а масоните искат да чипират и ваксинират като животни всички хора ! Кажете не на отровните им ваксини и спасете своя живот и този на децата си !
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво се чудите? Съвсем в реда на нещата е сексолог да коментира темата за ковид, след като ни е*аха ****ата....
87
0
 
1
 
! Отговори
Куршум в тила... преди 3 години
...и няма да има разнопосочни мнения от професионалии и всякаква ***. Изпитано!
86
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колеги, придържайте се към ръководството за ***. Приказки от рода "*** в ковид отделение да се заразиш" са изтъркани, шефа ви го каза. Използвайте кратки фрази: камионите идат, яко ще се мре, чувалите свършват. Много глупости пишете напоследък, а нееднократно ви беше напомняно, че компютърното мастило е скъпо, особено за лаптопи. Ще последват финансови санкции.
85
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не споменава за клиничните изпитания на ваксината на Астра Зенека, както и ужасните странични ефекти явили се при тестовите субекти (и то в краткосрочен план). Това не е наука тяхното. Излиза някой академик с титла и казва "Аз съм учил, аз съм прсктикувал - науката това говори". Единственото, за което използват титлите си, е да напълнят джобовете чрез лъжи. Аз изобщо чуя ли СЗО, или някой, който работи с тях и за тях, знам че става въпрос за измами, за фармафия, лъжи и вредни лекарства.
84
1
 
13
 
! Отговори
Асандж преди 3 години
(доц. Михаил Околийски, доктор по сексология от Хумболтовия университет в Берлин, който твърди, че сексът е фина игра, която се учи цял живот)....Явно и Короната е сексология...много я разбира!
83
1
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Всички Известни Политици в България изкараха Ковид 19 , модерно е да си болен и да имаш Лечение в Правителствена Болница - ВМА .
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Получил е планът за 2021г. Папагал.
81
1
 
7
 
! Отговори
Елизабета Пунчева преди 3 години
Господин Околийски, как да си ушия маска която не се сваля и да мога да ям през нея. Досега много рискувам когато се опитвам да ям с досегашните маски а около мен ври и кипи от зарази.