Д-р Симидчиев: Българите не спазват мерките!

Това била причината за високия брой новозаразени с коронавирус
13 окт 2020 10:45, Петя Славова
63

587 новозаразени и 23-ма починали с коронавирус за денонощието у нас. На какво се дължи големият ръст в броя на заразените и починалите?

"Причината винаги е комплексна. Това е изцяло в резултат на поведението на хората и мерките, които се спазват или не се спазват. Ръстът на цифрите показва, че вирусът може да се разпространява доста безпрепятствено, защото не се спазва дистанцията и носенето на предпазни средства", заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на "България сутрин".

Още по темата
Според него училищата са една от социалните мрежи, които свързват всички останалите мрежи и това е една от основните причини за разпространението на вируса.

"Рискът от боледуване не е в училищата, но рискът от разпространение е там. Когато учениците се върнат вкъщи - да не общуват много с възрастни хора или хронично болни в домакинството", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Симидчиев се позова на обширен доклад в Канада с първи автор - българин, който излиза със становището, че носенето на маски може да намали до 30% честотата на разпространение на вируса.

"Маските са един от многото компоненти. Категорично няма медицински доказателства за вреда от носене на маска на закрито. Маската се носи, за да бъдем социално отговорни и да пазим другите. Вече има и тестове, с които много по-бързо може да се диагностицира и да бъде управляван пандемичният процес", обясни пулмологът.

Независимо каква маска носим, носенето на маска винаги намалява количеството частици, които може да отделим в околната среда, стана ясно още от думите на д-р Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари