Д-р Симидчиев: Българите не спазват мерките!

Това била причината за високия брой новозаразени с коронавирус
13 окт 2020 10:45, Петя Славова
63

587 новозаразени и 23-ма починали с коронавирус за денонощието у нас. На какво се дължи големият ръст в броя на заразените и починалите?

"Причината винаги е комплексна. Това е изцяло в резултат на поведението на хората и мерките, които се спазват или не се спазват. Ръстът на цифрите показва, че вирусът може да се разпространява доста безпрепятствено, защото не се спазва дистанцията и носенето на предпазни средства", заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на "България сутрин".

Още по темата
Според него училищата са една от социалните мрежи, които свързват всички останалите мрежи и това е една от основните причини за разпространението на вируса.

"Рискът от боледуване не е в училищата, но рискът от разпространение е там. Когато учениците се върнат вкъщи - да не общуват много с възрастни хора или хронично болни в домакинството", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Симидчиев се позова на обширен доклад в Канада с първи автор - българин, който излиза със становището, че носенето на маски може да намали до 30% честотата на разпространение на вируса.

"Маските са един от многото компоненти. Категорично няма медицински доказателства за вреда от носене на маска на закрито. Маската се носи, за да бъдем социално отговорни и да пазим другите. Вече има и тестове, с които много по-бързо може да се диагностицира и да бъде управляван пандемичният процес", обясни пулмологът.

Независимо каква маска носим, носенето на маска винаги намалява количеството частици, които може да отделим в околната среда, стана ясно още от думите на д-р Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хммм Защо да не се спазва хигиена и дистанция и защо ако не искам трябва да нося маска след като е редно да носят маски тези които са болни, заразени или се чувстват застрашени. Респираторен вирус не може да се предава ако няма заразен материал за което човек трябва да има симптоми. Безсимптомни случаи няма и за мен това е измама.
15
4
 
12
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
То и правителството не ги спазва! ОНЯ по цял ден бръмчи без маска с ЖИПКАТА..
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е за вярване колко бързо човешкото същество става отрицателно.
13
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега за комплексираните, нищо незначещи хорица, на които никой не обръща внимание не носенето на маски се превръща в геройство! Това е единственият начин да си мислят, че някой може да ги забележи. Уви!!! Хората си гледат своя живот, тичат си по своите задачи, спазват добрия тон и правилата, защото искат живота им да продължи.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цяла Европа се увеличава процента. Обаче реципрочно на населението! Нещо да кажете?!
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите вземат пример от баш Тулупа!
10
13
 
9
 
! Отговори
Хммм преди 3 години
Тези маски голям проблем, голямо чудо. Не е убила никой маската. Чета постоянно нелепи статии и коментари и се хващам за главата. От дистанцията и личната хигиена може само да се спечели. Докато живеех в България боледувах през месец от всякакви вируси. Само подсказвам! Има вирус, няма вирус. Нека да няма ако така ви е по-лесно да се справите със стреса. Поне намалете риска. Не се иска много! И аз не съм фен на всичко ковто ни се случва, но не съм вдебилен в себе си псевдо-интелектуалец!
9
7
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 3 години
Стой си вкъщи, заключи вратата да не дойде К19! Чакай ваксината от Астра Зенека!И не се изказвай за училища, градини, ясли!
8
6
 
11
 
! Отговори
Нивото на преди 3 години
Герб е потресаващо, неграмотници.
7
2
 
2
 
! Отговори
Хайл преди 3 години
Българите не екстрадират евреите,протестирам не може така.Българина понякога проявява разум и това е един от случаите.А доктор Менгелета и Химлеровци винаги ще има.
6
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряйте учебните заведения! Всички ученици от горните класове и студентите спокойно могат да учат онлайн! Какво още трябва да се случи, за да се стигне до това решение?!
5
1
 
21
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
В цяла Европа има ръст на заразените - и там ли не спазват мерките или само тука?
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха добър ден!
3
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така не ги спазват и то доста отдавна, особено не бензиностанциите където много често съм бил единствения с маска. Българина не уважава нито себе си нито ближния си и е на много ниско ниво като цяло.
2
4
 
1
 
! Отговори
селянин преди 3 години
in vino veritas аман от учили не до учили
1
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ги спазват кyмунистите А не българите