Лято, плаж, море - у нас било добре, за 69% е първи избор за почивка

"Галъп": Оценките за летния туризъм в България по-скоро добри
35
Лято, плаж, море - у нас било добре, за 69% е първи избор за почивка
Снимка: БГНЕС

Въпреки очевидните трудности, повече българи са почивали у нас през летния сезон на фона на плановете, които бяха декларирани в началото на сезона.

Оценките за летния туризъм в България са по-скоро добри, макар очакванията да са по-високи, а конкуренцията на чужди дестинации да прави българите по-взискателни. 

Това показва изследване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 1000 българи по телефона, като равносметка на летния туристически сезон. Изследването е част от традиционната изследователска програма на "Галъп интернешънъл", съвместно с Националния борд по туризъм.

През май 11,6% са планирали почивка на море у нас, а 22,2% (над 1.2 млн. души) са реализирали подобни почивка. 4,3% са планирали планина у нас, но 8,4% са я реализирали на практика. Обратно, 5,1% през май планираха море в чужбина, но само 2,7% (над 150 хиляди души) са го реализирали. Това е намаление от повече от половин милион в сравнение с една средна нормална година. Последното явно се дължи на ограниченията. Респондентите имаха възможност да посочат повече от един отговор.

Като цяло, 29,7% от хората у нас твърдят, че това лято са ползвали някаква туристическа услуга – при 19,6%, които са планирали да ползват такава към началото на сезона. 

Онези, които са почивали в България, в огромната си част споделят, че страната е била първи избор – 69,2%. 26,3% признават, че са искали всъщност да почиват в чужбина, но заради обстоятелствата около коронавируса се е наложило друго.

Почивалите в България, по петобална скала от 1 до 5, дават оценки по-близки до 4 по всички показатели като цени, качество и противоепидемични мерки. 

Онези, които са били в чужбина, дават и малко по-високи оценки за прекарването си там. Осезаемо по-високи са оценките на теми като цени и качество на плажа и плажните услуги, както и при противоепидемичните мерки. Последното е очаквано на фона на по-строгите мерки в съседни страни.  

Въпреки разликата в оценките, няма промяна в мненията за потенциала на българския летен туризъм, пречупен през личния опит – отново около 70% смятат, че този потенциал е добър или много добър.  

Онези, които пък въобще не са почивали това лято, в близо половината от случаите посочват като причина, че принципно са далеч от темата, а сходен процент изтъкват финансови причини. Малко над една трета директно назовават опасения, свързани с коронавируса. Респондентите са назовавали по повече от една причина. 

Очаква ни труден за туризма ни зимен сезон и вероятно още един нелек летен. Засилена вътрешна реклама и подкрепа за бранша ще е от решаващо значение за минимализиране на щетите, според изследването.

Добра е ролята на туристическата реклама на страната, която Министерството на туризма успя да реализира в съкратени срокове в хода на изненадалата ни пандемия. Обществото очаква и още в тази посока.

Половината от запитаните са виждали туристическа реклама на България в последните няколко месеца, а другата половина не са. Подобни дялове са всъщност добър атестат за достигната аудитория, смятат социолозите.

А 77,7%, т.е. почти автоматично, приемат, че рекламата трябва дори да се увеличава. Само 19,1% са скептични към увеличаването на рекламата като механизъм за стимулиране на вътрешния туризъм.

Вероятно и с увеличаването на туристическата реклама на наши дестинации в хода на туристическия сезон може да се обясни и по-големият дял почивали у нас в сравнение с отчетените в началото на сезона планове. Роля вероятно играят и ограниченията, въвеждани и в средата на лятото по отношение на почивките на Бяло море, както и почти навсякъде другаде в чужбина.  

CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); национална извадка (1000 ефективни интервюта) за населението на възраст 18+ г. 02-06.10.2020 г. 1% се равнява на около 57 хил. души (по официални данни). Абсолютна максимална грешка  ±3.1 при 50% дялове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
5
 
! Отговори
Елена преди 3 години
Напук на очакванията и клетвите на клоша.рите , които ходят ''на Гърцията'' с хладилните чанти и преоценени домати , регистрирахме най-силният летен сезон в цялата история !
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой нормален човек няма да отиде на почивка на море в България. Факт!
24
8
 
5
 
! Отговори
123 преди 3 години
Единствената причина толкова хора да изберат Ла*номорието са неяснотите, затегнатите мерки и карантините по другите туристически дестинации
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един колега отиде по работа на морето през август. Каза, че на плажовете има много от електората на ГЕРБ. Това на няколко места. Да не би ГЕРБ да са раздали ваучери в маалите?
22
4
 
8
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Пищят нЕкои,че били излъгани...Ами като сте наивни, винаги ще сте излъгани !Туристи купуваха от топлите витрини на магазините храна.После, ядяха и пиеха в хотелчетата.Хотелиерите - бесни.Кожодерите ресторантьори кък хотелите - бесни.Ще търпят !
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До aa1830Супер ще стане, когато съборят хотелите по брега. В момента черноморието прилича на Венеция... но от бетон :(
20
5
 
8
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
2020г. беше категорично най-силният сезон за родното черноморие, никога не бях виждал толкова много хора по нашето море, цените най-ниски в цяла Европа, прекрасно време , прекрасно обслужване ! Коронавируса , противно на очакванията спомогне за най-силният сезон в историята !
19
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От къде ги събраха тия 1.2 млн души? Те и сезонните работници вече ги броят за туристи. Отишъл съм по работа до Варна, накиснал съм си краката и? Бяхте ли на море? Да. Колко време? По за 2 дена през юли и два пъти август месец. Край - ти си турист. Туризмът по мутроморието е спасен. Сензация - българинът може да си позволи да ходи 3 пъти по курорти. Що не се застреляте, бе стъкмисти?
18
2
 
2
 
! Отговори
Просвета преди 3 години
До мммНормални хора не ходят на Южния плаж. Ходи се на плажа под НСА, до него малкото плажче, на камъните до малкото плажче, или на плажа който е към Равда.
17
8
 
15
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Почивка на нашето черноморие е по скоро алтернатива, а не първи избор. От 9 г не бях стъпвал... е стъпих... и няма да повторя. То не бе лъгане в грамаж и цена. То не бе непрофесионално държане на служители и наш си цирк. Пясъка пълен с фарове и бутилки и гняв. А нема нужда
16
10
 
8
 
! Отговори
retro преди 3 години
В Турция е най-добре на море!
15
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господа журналисти,стига сте правили фалшив пиар на бетономорието.
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-смешни са тези, които сравняват цени на несравними неща. Почивката не е само хотела или заведенията и когато качеството в България е нула по десетобалната система от най-ниското 1 до най-високото 10, как да сравнявам цени с почивка в чужбина с качество 6, 7 или повече?
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предпочитам Испания и Италия, в краен случай Гърция. Ако там не може заради епидемията, си отиваме на вилата, както тази година. На Мутроморието никога вече. Интересува ме качеството на почивката като цяло, а не цените на едно или две неща.
12
7
 
15
 
! Отговори
Неутрално мнение преди 3 години
Това лято ходих 2 пъти на море за 5 дни, веднъж на Синеморец и веднъж край Царево. Като цяло съм доволен, почти навсякъде по кръчмите храната и персонала бяха ОК. В местата на които спахме също бяха ОК. Цените - сравнително евтини. Излязоха ми двете почивки точно колкото 7 дни миналата година на Халкидики. Догодина обаче бих отишъл пак на Гърция, защото там нещата не са ОК а са супер.
11
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 16 години почивам само в чужбина и съм доволен. Тази година заради епидемията не ходих на почивка, но не си и помислих, че има вариант почивка на море в България. Отдавна е известно, че няма нормални хора на почивка на море в България.
10
7
 
23
 
! Отговори
Голям смях преди 3 години
Лукс по български - ламиинат, pvc дограма, мебели от ПДЧ. Ха - хаааа. Щели да привличат богати туристи, Ха - хаааааа.Извън хотела - прахоляк, бурени, соц асфалт с дупки, чалга...... Ха - хаааааШефа на хотела с X5, персонала - мръсен, мърляв, сърдит, необразован.....
9
7
 
8
 
! Отговори
aa1830 преди 3 години
Българското море си е супер като ги няма пияните англичани и мутрите с надутите им цени....
8
4
 
12
 
! Отговори
Супер е преди 3 години
Народ, протест, борба, блокада.Тиква, джип, гора, ливада.Басни, приказки, лъжи.Залъгалки, брой, пари. Доган, сарай, прасе, каскет. Парламент, слуги, разчет. Алчност, липса, опозиция. Граждани, арест, полиция. Държава, армия, бюрократи. Бюра, агенции, заплати. Рекет, данъци, джуджета. Фактури, разписки, ментета. Европа, поглед, резолюция. Зора, проблясък, революция. Смелост, мафия, отпор. Справедливост, съд, затвор.
7
5
 
7
 
! Отговори
хотелиер преди 3 години
Нямаше ги руснаците тази година и сезонът беше катастрофален.