На масата: Ще се обсъжда маските да станат задължителни и на открито

Заработва Национален логистичен център за COVID-19
20 окт 2020 06:45, Александър Попов
442
На масата: Ще се обсъжда маските да станат задължителни и на открито
Снимка: МЗ

Ще стане ли носенето на маска задължително и на открито? Този въпрос ще обсъдят здравният министър Костадин Ангелов и здравния инспектор на страната доц. Ангел Кунчев.

Ангелов коментира, че е получил множество предложения за въвеждане на такава мярка както от родителски организации, така и от медицинското съсловие. Темата ще бъде разгледана на онлайн заседание на експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология.

"Не говорим за ограничаване, затваряне или лимитиране, а за мярка, която има за цел да спаси възможно най-много хора и да запази здравето на медицинските специалисти, за да има кой да ни лекува на първа линия, денонощно", уточни проф. Ангелов.

Още по темата

Има проблем в комуникацията между отделните структури по отношение на справянето с COVID-19. Такъв пример е забавеното привеждане на пациенти от едно лечебно заведение в друго, бързото осигуряване на лични предпазни средства или Velkury (ремдесивир) при недостиг в конкретна болница и други подобни организационни дефицити, заяви проф. Костадин Ангелов при посещението му в Благоевградска област.

По тази причина през следващата седмица със заповед на здравния министър ще бъде създаден Национален логистичен център, чиято задача ще бъде адекватното преодоляване на затруднения в системата. Целта е на всеки пациент да бъде осигурена качествена и навременна медицинска грижа. Центърът ще има 24-часов режим на работа, като държавата условно ще бъде разделена на шест региона със съответните административни области. При възникване на казус Националният център ще съдейства за навременното му решаване.Аналогично логистично затруднение министърът установи и в област Благоевград – по отношение легловата обезпеченост в МБАЛ-Гоце Делчев. Лечебното заведение почти не разполага със свободни легла, докато във всички други лечебни заведения в областта  – МБАЛ „Югозападна болница – Свети Врач“, МБАЛ - Разлог и трите болници в областния център са налице достатъчно легла за болни с COVID-19. След заседание на Областния кризисен щаб беше решено в Гоце Делчев да бъдат разкрити още 10 легла, а при евентуалното им запълване пациентите да бъдат обслужвани от най-близкото лечебно заведение - болницата в Разлог.

За да бъде преодолян дефицитът на медицински кадри в областта, ще се търси възможност студентите от Медицинския колеж в Благоевград да стажуват в благоевградските болници. Ще се работи и в посока лекарите-специализанти, които имат сключен договор с болницата в Гоце Делчев, но са на стаж в столицата, да подпомагат колегите си в МБАЛ "Иван Скендеров".

"Кметовете на всички общини могат да взимат самостоятелни решения за налагане на допълнителни противоепидемични мерки, като целта е намаляване кривата на заболеваемостта в областта", съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


442
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Кои са тия всички експерти ти акъл в главата си нямаш ли че за някаква глупава маска ти трябват експерти ми хайде започни малко да мислиш с твойта глава и не ни навирай тука тия експерти.
315
0
 
10
 
! Отговори
... преди 3 години
Заразения за домашно лечение, обажда се на Пешо и Иван "Ялате да пием по една ракия. Ония пак веднага фърчат, нахакват се хубаво и хайде на кръчма, че са отворени, да си допием. Заразения продължава да си пие ракия в тях. И така ще се лекуваме. Смях, смях и пак смях. Да ви пиикам на мерките и теглилките тогава.Спирайте статистика, спирайте всичко свързано с тоя вирус. Така и така нищо не се праи в тая държава, поне да не слушат хората и да психясват. Койт оцелее и тва е.
314
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София почти всички са с маски в градския транспорт и магазините, но е достатъчно да има един ковиди-от без маска и всичко отива на вятъра. Затова вечера имаме 1024 новозаразени и 22 починали.
313
1
 
13
 
! Отговори
Pen преди 3 години
"Национален логистичен център за COVID-19" ?? Ще се занимават с разполагането на КПП-та ли? Тоя цирк няма да свърши добре........... Като станат гладните много ще има бунтове и война!
312
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не си медик и не си в Испания, *** пропагандатор си по думите ти си личи. Например по израза да се носят маски до като е нужно ми то може да се въведат во веки веков особено в умните народи и умните хора в кавички разбира се но точно и това е целта и по тая опорна точка се познавате пропагандаторите *** в ада ще горите.
311
3
 
6
 
! Отговори
... преди 3 години
Няма полза от тия маски. За хората де. Една маска, дето струваше 20 ст, сега е по левче. Днес купих 5 за еднократна употреба. В аптеката - 1 левче.Мерките са - 1 заразен и с кой е контактувал. С Пешо и Иван. Заразения в болница под наблюдение а Пешо и Иван под карантина в тях и след 14 дни - задължителни тестове и на двамата. А сега - заразения за домашно лечение, Пешо и Иван по улиците, бълват ли бълват бацили. После въри ги търси и се чудете що има толкова заразени. Ми ей за тва. Маски... пфф
310
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички експерти казват, че маските предпазват в различна степен според вида на маската, но как да го обясниш на хора, които не искат да разберат?
309
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Земята е плоска, а не кръгла, а маските са безполезни, казах аз умника на специалистите по въпроса.
308
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е само един: има една малка част от населението която спазва мерките. Останалите ***, *** и едноклетъчни амеби, според които няма вирус и всичко е конспирация, застрашават здравето на другите и пречат на кривата на заболяването да се успокои. Така че следващата лавина от заразени, починали, безработни, фалирали, карантини и т.н ще е заради вас, скапаняци!! Този път ще е за ваша сметка !!!
307
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера са регистрирали 1024 нови случая, но вероятно са 10 пъти повече. Починали са 22 човека от Ковид-19, но вероятно и те са 5-10 пъти повече.
306
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Всички разбраха че маските са безполезни но само двама трима от ония 80% само те не могат да разберат това за жълти стотинки пропагандират лъжа но ще отговарят пред всевишния за това най вероятно много скоро ще му се явят.
305
9
 
3
 
! Отговори
Медик преди 3 години
Тук ние глупаците в Испания носим маските навсякъде и навън и особено вътре в общи граждански помещения!Не съм чул нито пациент,нито умен,нито *** да оспорват решенията на правителството!Ушите ми са хванали мазоли от носенето на маска,но щом трябва да съм жив и работоспособен го правя и ще го правя до когато трябва!Сега отново имаме взрив,защото през лятото мадричани плъзнаха навсякъде,разпищовиха се по баровете без маски и сега жънем реколтата!В ресторантите и баровете не се изискват маски
304
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маската пази околните в пъти повече, отколкото човека, който е с маската. За съжаление е така и зависим от другите, да останем живи.
303
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "получил множество предложения за въвеждане на такава мярка както от родителски организации, така и от медицинското съсловие"Какво общо имат тези две категории с носенето или не носенето на маски на открито. Ми медиците работят на закрито и там маски се носят. Родителите какво могат да недоволстват като учителите са задължени да носят маски а учениците и децата не са. Но точно учителите се заразяват въпреки че носят маски а на учениците като цяло нищо им няма бродя безхаберно без...
302
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички разбраха, че маските вършат работа, само няколко човека от онези 80% още не могат да го разберат.
301
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много прости хора пишат тук. Маската е да предпази др човек който е до теб. Но егоизъм е голям в тази наша страна. Колко може още да се обяснява не знам че проблема е че нито има лекарство нито се изгражда имунитет.
300
4
 
5
 
! Отговори
Сашо преди 3 години
Явно става дума за ПАРИ-ПАК ИЗМИСЛИЦИ-защо щаба не дава точна информация-например-1000 човека от завод еди кой си-2000 човека от еди къде си-хвърлят се едни УТОЧНЕНИ ЦИФРИ ЗА ПОВЕЧЕ ПАРИ-КАТО ВСИЧКО В ДЪРЖАВАТА
299
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Носенето на маски е въпрос на народопсихология ако наложат пак това на българския народ и никой няма да види добро нито стадото нито вълците. В дългосрочен план ще стане още по зле. Мерките трябва да са балансирани и препоръчителни но да има образователна кампания и някой да ми обясни ако капка от болен човек попадне на маската от външна страна ами че нали тази маска се пипа с ръка и става още по лошо след това. Спазването на дистанция е разумната мярка от поне два метра но също да се обясни.
298
6
 
14
 
! Отговори
ПАК ЛИ преди 3 години
ТИЯ МАСКИ НЕ ВЪРШАТ РАБОТА. ВСИЧКО ГО РАЗБРАХА ВЕЧЕ.
297
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Додо Да но видиш ли родителите и медиците поискали това е такава наглост че думи нямам а го опиша като онова с кучетата дето имаха права а хората нямаха за парковете.