Сачева: Няма възможност за преизчисляване на пенсиите

Работодатели виждат обезсмисляне на осигуряването върху реални доходи
20 окт 2020 21:08, Петя Славова
52

С 5% по-високи пенсии от юли догодина. Това решия надзорният съвет на Националния осигурителен институт, като одобри проекта за размера на пенсиите през 2021, предаде Bulgaria ON AIR.

Донка Симеонова е на 86 години. Работила е дълги години като касиер. А сега пенсията ѝ е 300 лв.

Според нея  първо трябва да се помисли за възрастните хора с най-ниски пенсии.

Още по темата

След няколко различни идеи за това как да се осъвременят пенсиите в крайна сметка беше предложено догодина те да бъдат увеличени с еднакъв процент. А социалният министър Деница Сачева обясни, че през следващата година няма възможност пенсиите да бъдат преизчислени върху осигурителен доход за 2015 или 2019 година, защото държавата не разполага с такива средства.

Според част от работодателите рязкото увеличаване на минималната пенсия обезсмисля осигуряването върху реалните доходи. От НОИ подкрепят идеята на социалния министър да има допълнително социално подпомагане за най-нуждаещите се.

Синдикатите от своя страна настояват в бюджета за 2021 минималното обезщетение за безработица да бъде променено на нивото на минималната работна заплата.

Социалният министър коментира, че майчинството през втората година няма да се променя, за да може родителите по-бързо да се върнат на работа, тъй като и без това у нас отсъствието за гледане на дете било най-дълго.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
13
 
! Отговори
за какво ти е пенсия преди 3 години
Като те пенсионират на 70г. а ти преди това си се явил при Св Петър !
14
2
 
15
 
! Отговори
за запюатата е там преди 3 години
Майсторка на обясненията --хубаво е да обясни ,,едно видео в тубата,, където здраво говори против ББ ,а как млъква и го защитава като лапна поста ! На такива ,ако вярваш.....????
13
0
 
7
 
! Отговори
когато измрем преди 3 години
До ТедиТогава ще преизчисляват!
12
4
 
13
 
! Отговори
Атлантик+ преди 3 години
Колкото по-малко пари за пенсии, толкова повече за ф16. Колкото повече Ф16 толкова повече Атлантизъм
11
0
 
7
 
! Отговори
Теди преди 3 години
Докато сме живи така ще е трябва да мислим за всичко
10
1
 
12
 
! Отговори
Има някаква лъжа преди 3 години
Това е че тази система е справедлива . Да, за чиновниците и икономистите ,за про-ОФФ съюзите . Ако машината за раздаване на справедливост някога тръгне ТУК ,тя трябва не да дава на бедняците социални за един ресторант и една почивка на година както е в близка европа. Тя просто трябва да осигури "възможен живот" , на бедните пенсионери . Не става дума за това какво са работили . Машината за справедливост работи ,обаче само за някои... Друга история не мога да разкажа .
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При едно преизчисление на всички пенсии, ще се окаже, че 90% от най-ниските пенсии ще станат от под 300 лева, на над 600 лева.
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На работадателите не им минава през ума,че пенсионерите трябва да имат средства за нормален живот,смятат че с увеличението работата се обезмисляла.Те като плащат по 600 лв на работещ със семейство с деца ,мислят ли че той може да си покрие разходите?Разбира се,че не.Ако минималната заплата не се увеличава принудително,въпреки крякането им,ще им е много добре да плащат по 260 лв.,както беше през 2009 г.,а преди това още по малко.Затова едни имат замъци,а други таратанци.
7
2
 
31
 
! Отговори
Наденица сачева преди 3 години
Няма възможност за преизчисляване на пенсиите, защото елката не бачка. Освен това полагаме всички усилия повечето пенсионери да измрат яко още тази зима.
6
2
 
28
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Не е точно така.Най възрастните имат най ниски пенсии,новите са по добре.Точно най възрастните са ощетени заради финансовата криза и плячкосването на държавата от групичките по интереси.Кой не е работил преди 90 година?Всички!През 2000 г.-МРЗ- 120 лв.е каква пенсия и прорционално облагане с необлагаем минимален доход.Най голямата грешка и хоп всички на минимална ги осигуряват.Най високи пенсии имат държавните служители от висок ранг и военните,с доходи от държавата и с големи обезщетения.
5
5
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
стига лиготии!..Какви пенсии,какви "пет процента"?Хунтата в момента е в трескава възбуда как да осъвремени милиардите,които да даде на янките за "Нероден Петко Ф-16",вие за некви пенсии ми приказвате....де холан! Подреждайте си приоритетите!..Така или иначе до десетина години нема да ви има повечето пенсионери,що да са пъне "Титана на мисълта и словото и башта на българската демокрация"-Пожарникара от село Банкя,да "мисли" за вас?!Де холан!..Яжте банани и си трайте!..така де..И ура за мажор
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е който не е работил да не получава нищо. Колкото е работил - толкова да получава.Иначе отглеждаме безхаберници и тарикати, на които плащат работещите.
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва пенсията ти да е 80% от заплатата за последната длъжност (по списъка..), която си заемал. И така да се индексира. Както се повишава заплатата за длъжността, така да се увели1ава и заплатата ти.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е минималната пенсия да е 300 лв. ,без да се вдига максималната.Редно е не 5% за всички ,защото минималните нищо няма да разберат .За 1000 лв. 5% -50 лв.,а за 300 лв.- 15 лв.,т.е . по висок % да е за малките пенсии примерно 7%,а 3 % за максималните.Проблема идва от деноминацията през 1999 г.,когато махнаха трите 0 - ли,и пенсиите паднаха на 80-100 лв.,.Затова и сега са ниски,а болшинството имат 35 г.осигурителен стаж.Пенсионерите са ощетени от хиперинфлацията от 90-те.
1
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има - преизчисляват се пропорционално и ... който не е работил или се е правил на тарикат - без пенсия. Само в обществена кухня - да не умре от глад. Както е в САЩ.Сега ограбват работилите, за да дават пари на мързеливите тарикати. Карате ме да съжалявам, че останах да работя тук.