МЗ: Отрицателен PCR тест не премахва карантината!

Този тест отчита само моментното състояние на човека
26 окт 2020 18:00, Петя Славова
40
МЗ: Отрицателен PCR тест не премахва карантината!
Снимка: БГНЕС

От началото на пандемията Министерство на здравеопазването предприема действия за ограничаване разпространението на заболяването чрез прилагане на препоръки и насоки от Световна здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съобщават в писмо до медиите от МЗ.

Още по темата

Основна мярка срещу COVID-19 e изолиране на контактните на потвърден случай лица и поставянето им под задължителна карантина. Целта на карантината е да намали вероятността за последващо предаване и вторично разпространение на новия коронавирус. Причината е, че по време на карантинния период даденото лице може да прояви клинични оплаквания или да е вирусоносител, поради което да стане източник на инфекция за други хора. Към края на карантинния период тази вероятност значително намалява.

Съгласно действащата Заповед № РД-01-610/22.10.2020 г. на министъра на здравеопазването всяко идентифицирано близко контактно лице се поставя под 10-дневна карантина, считано от последния контакт с доказан случай на COVID-19. Ако до изтичане на определения период не се появят симптоми за COVID-19, карантината се преустановява.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване отчита единствено моментното състояние на лицето и същият не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Има много тъпиТези призиви, байно, звучат като призива на *** Ка ***-то за ходенето пеша.
31
1
 
3
 
! Отговори
Съдия преди 3 години
До лекарДокторе, ми нали през инкубационния период (3,5,7-ден, както казваш), вирусът е в организма на контактното лице. Как нямя да го хване тестът?!?Да не би да се маскира като витамин през това време? Я се разберете по тоз въпрос с биологията.За карантина ли става въпрос или за краткосрочна присъда, произнесена от санитарен инспектор от РЗИ? Не подлежи на обжалване?
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На бацо е позволено всичко - вкл и да нарушава карантината
29
3
 
5
 
! Отговори
лекар преди 3 години
Много е просто за обяснение-инкубационният период е най-често межде 7-10 ден т.е. ако на 3 или 5-тия ден си /-/ това не значи че няма да се разболееш на 9-я ден!!!Ясно и просто!!!Затова има карантина при всички инфекциозни заболявания!!!Така че какво точно не ви е ясно???На мен ми е ясно само че т.нар. министър-председател грубо е нарушил карантинния срок и трябва да плати глоба!!!
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички наред ,на гробарската партия им трябва повече заразени заради пачки
27
9
 
4
 
! Отговори
Има много тъпи преди 3 години
Българи. Странно повечето пишат в днес бг коментари. Нема вирос. Е като нема хОди в ковид отделение Бе.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Гледам, че има поне трима страхливци, които се замислиха дали, като ги закарат в Бърза помощ с КОВИД, няма да ги познаят кои са и какви дивотии са дрънкали.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РЗИ са на друго мнение.
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен26Като те хване и почне да не ти достига въздуха, сети се какви щуротии си писал.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АбеМи що плямпаш?
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни по ъркани неща ! По този начин трябва да се карантинира целия свят щото видиш ли отрицателни са но може би да станат положителни ! А бе пропаднала, некадърна работа от където и да погледнеш
21
2
 
7
 
! Отговори
Абе преди 3 години
То и положителните не се знае дали са такива, ама нали трябва да се плямпа нещо
20
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AnonЗначи, че може да си вирусоносител и да заразяваш останалите, преди да си развил симптомите и да си станал "положителен". Това значи. То и с другите вирусни заболявания е същото. Така е и с чумата.
19
2
 
10
 
! Отговори
Anon преди 3 години
..... моля? Значи ако теста ми е отрицателен как ще съм преносител и ще заразявам други хора и следователно трябва да съм под карснтина? Вие сериозно ли?
18
0
 
3
 
! Отговори
Асан преди 3 години
До Папая тестСтига с тава по домовете!Язе сакам да одите на рабутъ и дъ нема никуй по домовете.Инъчи шъ требе да ни раните доалнителну.
17
2
 
12
 
! Отговори
Папая тест преди 3 години
Абе айде всички под карантина, положителни, отрицателни, влизайте в кошарата! Имате право да блеете, да бъдете стригани и издоени.
16
0
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
В случая с Борисов има нарушение явно.
15
0
 
9
 
! Отговори
СТИГА преди 3 години
РЗИ казва Наобратно на МЗ .Айде се разберете .
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е за фигуранта разяснение, знаем от махалата сте нека го кажа така по-хитри от един кашик и нямата нужда от разяснения.
13
3
 
3
 
! Отговори
Асан преди 3 години
Бравус! И ниъ у маалътъ знааме дека нема вирусе и паре дъ ни ваксуват нема да даваме.Куту глеам тукъ саму умни ора сме са събрале!