"Капачки за бъдеще" с нова мисия: Закупуване на детска линейка

Тази неделя на пл. "Батенберг" се събират капачките
30 окт 2020 09:05, Петя Славова
31

Три години история със събирането на малки капачки за голяма кауза, успешна подмяна на стара апаратура и кувьози в 36 болници в 36 града, както и по-добър старт на живота за стотици бебета. На прага сме на новата кампания "Капачки за бъдеще", с по-голям мащаб и нова цел.

Този път имаме по-малко количество капачки, но и периодът беше по-кратък. Тази неделя ще сме на пл. "Батенберг". Имаме нужда винаги от доброволци. Призоваваме софиянци да заповядат. Това каза в "България сутрин" основателят на кампанията "Капачки за бъдеще" Мартина Йорданова.

По думите ѝ над 400 000 килограма капачки са събрани дотук.

"Във Велико Търново имаше капачки от фирми, големи учреждения, но в домовете на хората вероятно все още има недарени капачки", посочи тя.

Според Йорданова ориентировъчно цената на една детска линейка е около 160 000 лв. Усвоявали се доста средства по различни фондове, но по тяхно проучване апаратурата доста често отива в едни и същи болници.

За Bulgaria ON AIR организаторът на кампанията Лазар Радков посочи: Хората се пазят, те са разумни. Казали са си вероятно, че могат да ги донесат по-нататък. Училищата са дистанционно, вероятно ще се включат по-натам.

Той е на мнение, че може в някои отношения сами да си помагаме, не за всичко да чакаме институциите.

"Някои хора чувстват такива каузи като свои. Затова и намираме доброволци. Нормално е, когато нещо придобие популярност, да има и недоброжелатели", допълни той.

Според Радков отрицателните случаи, като този да се стигне до кражба на капачки, са по-скоро изключение.

"Разполагаме с една детска линейка засега, изцяло оборудвана е. Лекарите се справят както успеят. Първите ни кампании бяха за кувьози. Сега обаче е нужно да има и как децата да се транспортират. Трябва да осигурим по една такава линейка на всеки регион, на първо време ще бъде достатъчна", обясни той.

Според него лекарите и сестрите са онези, които държат здравната система активна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Хайде нашите мили 240 избраници, да вземат да дарят по една заплата за тази инициатива. И без това достатъчно са се нагушкали.Това ми прилича малко на ние събираме капачки, за да може други да трупат пачки.
27
1
 
1
 
! Отговори
1959 преди 3 години
За вас капачки, а за нас пачки!
26
2
 
3
 
! Отговори
Korean soup преди 3 години
Като чета долните (в пряк и преносен смисъл) коментари и все повече се убеждавам, че тази държава трябва да спре да съществува и да изчезне завинаги от лицето на Земята. Генът ни е много, ама много яко бъгнат. Всичко нормално явно отдавна си е отишло от тази територия.
25
4
 
3
 
! Отговори
Хахахах преди 3 години
А за тиквата кога? Събрал съм ги и чакам да кажете къде за да му помогна
24
7
 
3
 
! Отговори
капачка преди 3 години
капачките ше ни оправят живота бе бг бонаци неразбрахте ли :))) хеххе абе кой въобще я подхвана тая кампания кой ви дава пари да купите и линейка щот само с капачки едва ли и не е ли смешно че бутилките се хвърлят и се събират капачките то ако почнем така трябва и бутилките да събираме и торбичките от найлон и всякви пластмаски дето изхвърляме кутийка от майонеза или кьопоолу кутийка от сирене а те само капачки и ше купят детска линейка тва е няква тъпотия която цели да занимава хората да вярват
23
11
 
8
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Да се чудиш, как уж сериозни хора, се занимават с детски глупости.От продажба на капачки за рециклиране, ще купувате кувьози, та и линейки даже...Лазаре, сериозно момче изглеждаш, но остави простотиите и се захвани с нещо наистина сериозно!Търсете корена на злото довело до тук нещата, а не замазвайте отгоре с PR-ски трикове и шоу-номера!
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Развива капачката пък шишето го мята на улицата! Какъв е изобщо смисъла на таз приумица ме знам!?
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СЕЛЯНИНВсеки се оправя както може. 20 години работя в Бг, като гледам май трябва да се бяга другаде, та поне от там да видим нещо от следващите 20 години работа. Тук после 300 лв я ти дадат, я не. Но заеми ще изплащаме, по-точно децата ни. Как можаха така да накажат децата ни, за които градини няма, добро образование няма, лечение - НЯМА.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Niki13Пилеят се милиарди. Държавата, по-точно ние ще вземем 30 милиарда лева заем, за да получат пенсионерите по 50 лв и ние детски 100 лв за месец след нова година до изборите. Нещо сметката не излиза. Ами държавните безиностанции - пълен абсурд, когато все още няма достатъчно детски градини. Не знам дали някога сме имали добри управници и дали ще имаме някога.
19
4
 
7
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 3 години
В същото време, събраните средства в НОИ се харчат, за лично благоденствие.Функция на държавата е да се грижи за здравето на хората. Като не може... продължавам да живея и да се осигурявам в държава, в която всичко това е отдавна уредено. Както много други българи правят.И хич да не съм чул някой да ми говори, за патриотизъм и това, как такива като мен били предатели. И чинии ще мия, ако трябва. И по корем ще лазя, но няма да върна децата си в страна, в която трябва да събираме капачки!!!
18
2
 
8
 
! Отговори
Боко Т. преди 3 години
Ние с Шехерезада предпочитаме да участваме в кампанията " Пачки за бъдеще"
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17Теглим милиарди заеми,събираме капачки за закупуване на апаратура и оборудване:Евееем ти и държавата и крадливото управление!==================================================Абсолютно ! Милиарди се крадат в тази държава, ние събираме капачки......
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Теглим милиарди заеми,събираме капачки за закупуване на апаратура и оборудване:Евееем ти и държавата и крадливото управление!
15
9
 
8
 
! Отговори
бай Х преди 3 години
стига с тия кахчки - пълни глупости
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приятно събиране.На мен ми е интересно колко от дупетатите, които се лекуват наистина безплатно в правителствена ще дарят за това мероприятие.
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Събираме капачки за детски линейки...мутрата в същото време купув анови коли на НСО и НС.Дава милиони за стадиони на частни футболни клубове и т.н. и т.н.Ноо...пак НИЕ сме лошите, че сме против него...а той е най-хубавия.Ами, събирайте си капачките.Аз капачки и подобни благотворителни акции не участвам.Ковьозите и линейките са отговорност на ДЪРЖАВАТА и в частнист, на МУТРАТА.
12
4
 
12
 
! Отговори
Niki13 преди 3 години
Полудяхме , цял народ събира капачки за да купи една линейка, през това време примиера с всяко свое хрумване пилее милиони. А на организаторите задавам въпрос: какво става с бутилките, от които се свалят капачките. Кой поема отговорност за тяхната обработка.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормалните хора са докарани дотам, да оборудват линейки чрез дарения. Крадците, оборудват чекмеджетата си чрез "пълен съпорт" и "Pomagai!"...А простата (без долни ***) нали каза, че си увеличават заплатите, за да могат да даряват повече. За какво и колко е дарила конкретно досега?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко струват 400 000 кг капачки? С колко килограма капачки може да се купи една линейка?
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Събирам капачки от поне 10 години