Новите жилища в България - с цяла кухня по-тесни

Намалява средната полезна площ в сградите
14 ное 2020 10:05, Петя Славова
184
Новите жилища в България - с цяла кухня по-тесни
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новите жилища у нас, получили разрешение за ползване (Акт 16) през лятото са с цяла кухня по-тесни. Средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 97 кв. м през третото тримесечие на миналата година на 91,6 кв. м през същия период на 2020 г. или с над 5 квадратни метра, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Данните за третото тримесечие показват въвеждането в експлоатация на повече, но по-малки жилища, съобщава "Монитор". Между юли и септември Акт 16 са получили 879 жилищни сгради с 3912 жилища в тях. Спрямо третото тримесечие на 2019 г. сградите са с 91 повече, а отделните имоти в тях нарастват с 928.

Най-нашироко живеят новодомците в Габрово със средна полезна площ на новите жилища от 190,9 кв. м и на Русе със 181,5 кв. м. Най-тесни са новопостроените жилища в Благоевград със средна полезна площ от 65,9 кв. м и в Кюстендил с 56,9 кв. м.

В София средната полезна площ на въведените в експлоатация жилища през третото тримесечие е почти 95 кв. м и намалява спрямо 100 кв. м през същия период на миналата година. В Пловдив новите жилища са със средна площ от 92 кв. м, която също е по-малка спрямо 98 кв. м през третото тримесечие на миналата година.

На годишна база най-много от 96 на 74 кв. м пада площта във Варна на новите жилища, сочат още данните на НСИ за третото тримесечие.

Общата полезна площ на новопостроените жилища през третото тримесечие на 2020 г. е 358,4 хил. кв. м, или с 23,8% повече в сравнение със същото тримесечие на 2019 г., а жилищната площ се увеличава с 34,6% и достига 274,8 хил. кв. метра.

София е лидер по нововъведени в експлоатация жилища през третото тримесечие с 1173, следвана от Варна с 993 и Пловдив с 568. Над сто жилища за тримесечие са били въведени в експлоатация и в Бургас, София-област и Благоевград. На обратния полюс са Видин и Монтана с едва съответно две и седем нови жилища между юли и септември.

Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (73,2%) или 4 пъти повече от жилищните кооперации, които са под една пета (18,1%). В сравнение с третото тримесечие на 2019 г. нараства броят на новопостроените къщи и жилищните блокове, докато този на сградите от смесен тип и вилите намалява.

Почти всички въведени в експлоатация новопостроени жилищни сгради у нас през третото тримесечие са или със стоманобетонна, или с тухлена конструкция. Панелните блокове са едва 0,4%.

Най-висок е делът на двустайните жилища (41,6%), следват тристайните с 35,2%, а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи (3%).

Според Евростат обитаваме 18 квадрата по малко от европейците.

Средната жилищна площ на човек в България е 25 кв. м при средно равнище от 43 кв. м в ЕС или с 18 квадрата по-малко, като по-тесни са жилищата само в Румъния, където на човек се падат средно 15 кв. м. Според друга статистика у нас на човек се падат по 1,2 стаи при средно равнище от 1,6 стаи в ЕС.

Други данни, сочат, че 81% от българите живеят в собствени жилища, закупени без ипотечен кредит при средно равнище в ЕС от 45% и едва 8% в Холандия. Заради натрупаните спестявания в България има потенциал за ръст на покупките на имоти с ипотечен кредит. Възможно е голяма част от хората да продадат по-старите си жилища, строени преди 40 години, и да закупят по-ново и от по-висок клас жилище, прогнозират имотни брокери.

Почти всички нови жилища се продават на шпакловка и замазка и трябва да се търсят майстори за довършването им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 139... на този процес. Ако става дума, борбата за равни права на тъмнокожите в САЩ продължава и до днес: демокрацията е система, но и процес на затвърждаването на ценностите й. Очевидно на някой, който няма проблеми с червени диктатури, няма как да му се обясни това. Той такива неща не разбира. Работи си надницата и не си напъвай главата за неща, от които щом досега не разбираш няма и да разбереш.
140
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 139"Ох наивнико , републиката в Сащ е създадена преди гражданската война . Явно нищо не знаеш от историята , преди да пишеш поне проверявай."Явно не можеш да четеш. Написах ти "тяхната обединителна война е за да премахнат робството за да може да има демокрация". Когато бащите основоположници са полагали основите на Републиката робството е било факт и като с всеки специален процес, и този не е могъл да се случи за кратко време, а войната на Севера и Юга е била кулминацията на ...
139
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РУМЪНИЯ СМЯТА ВЛАСИТЕ КРАЙ ДУНАВ ЗА РУМЪНЦИ...МАКЕДОНИЯ СМЯТА ПИРИНЦИ И ОЩЕ 2 МЛН. БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ЗА МАКЕДОНЦИ...ГЪРЦИЯ СМЯТА ЖИТЕЛИТЕ НА СОЗОПОЛ,НЕСЕБЪР,ЕЛХОВО И ОПРЕДЕЛЕНИ КВАРТАЛИ НА АСЕНОВГРАД,ВАРНА И БУРГАС ЗА ГЪРЦИ...СЪРБИЯ СМЯТА ЗА СЪРБИ ШОПИТЕ...А ПЪК ТУРЦИЯ ИМА ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАТО ТУРСКО МАЛЦИНСТВО В РАЙОНИТЕ НА РАЗГРАД,КЪРДЖАЛИ,ШУМЕН,СИЛИСТРА...СЕГА И АЛБАНИЯ ПРЕТЕНДИРА ЗА АЛБАНЦИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА!
138
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЕГА ИЛИ НИКОГА АЛБАНИЯ И В ЧАСТНОСТ МАКЕДОНИЯ ЧРЕЗ СВОЯ ВЪНШЕН МИНИСТЪР АЛБАНЕЦ ПО ПРОИЗХОД ТРЯБВА ДА НАТИСНАТ БЪЛГАРИЯ ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА АЛБАНСКО МАЛЦИНСТВО НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ...НЕ ЗНАМ ДАЛИ ЗНАЕТЕ В БЕСЕРАБИЯ ИМА АЛБАНСКО МАЛЦИНСТВО,КОЕТО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ Е ПРИСТИГНАЛО В МОЛДОВА И УКРАЙНА ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ!
137
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
B БЪЛГАРИЯ В МИНАЛОТО Е ИМАЛО ЗНАЧИТЕЛНО АЛБАНСКО МАЛЦИНСТВО!АРБАНАСИ КРАЙ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е БИЛО ЕДНО ТАКОВА АЛБАНСКО СЕЛО.ЗАЩО АЛБАНЦИТЕ НЕ ИЗИСКВАТ ОТ БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЗНАЕ АЛБАНСКО МАЛЦИНСТВО НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ!
136
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм аз този,който живее в паралелен свят ,а ти. След каато не ми отговори как при нисък стандарт китайците живеят богато,а цял свят ги използва заради евтиния им труд, сега говориш за някакви милиардери,ами точно за това става дума- има малка прослойка много богати икитайци и маса бедни китайци,които живеят бедно в евтини и тесни апартаменти. Извън Пекин е едно голямо село.
135
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 145 , Ти наистина живееш в паралелен свят . Но си вярвай де , все пак си свободен да вярваш в собствените си убеждения , определено информацията ти не е пълна. Китайците масово имат къща на село и апартамент в града , и то над 100 кв. Броят на милионерите на източното крайбрежие е равен на този в Сащ. Тесла освен завод в Китай отвориха и развойна дейност , тоест китайците ще развиват сами бъдещи модели. 5 g и вече тестват 6 g ще са китайски.
134
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Христов, ти ако имаше малко повече акъл,щеше да се сетиш,че ако стандарта в Китай беше висок,никога Китай нямаше да произвежда най-евртините стоки и да се ползва от западни и американски и японски фирми като работилница за евтина работна ръка. Масовият китаец е беден и живее в тясни бедни апартаменти в никакви квартали. Извън Пекин гледката е бедна.
133
6
 
4
 
! Отговори
От Sydeny Австраалия преди 3 години
Слагам го на ***,който е бедняк в бг.Ако е тук в Австралия ще ми мете пода за 5$ на час и ще се радва.
132
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то това е номера на китайката , от пълна мизерия да изплува. Но бг демократа не ги разбира тези неща, неможе да проумее как е възможно това да се случи и единственото за което се хваща е евроатлантическите ценности . Знае че е свободен , толкова свободен че от него нищо не зависи. Е важното е че имаме спалня 10 кв , свобода да дишаш в нея и това след 30 г ударно развитие . Комунистите във вн построиха летището, корабостроителница и пристанище. Демократите сложиха виенско колело за 30г.
131
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ние като сме бедни и също тръгваме от нисък старт защо бягаме в обратна посока?
130
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 130 Капитане, Китай увеличи в пъти БВп не защото са много богати,а защото тръгнаха от много ниска база,когато беха с танковете, нямаха коли и ядяха само ориз. Затова е нормално да имат голям БВП в сравнение с тогава,но тогава в западна Европа и САЩ пак си бяха хора с къщи,коли, почивки,екскурзии и високо БВП. Не вдяваш ли,човек на години си все пак,а разсъждаваш като тийнейджър. Пък и си пътувал,а кепенците ти не са паднали, в мисленето де.
129
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 138 , Ох наивнико , републиката в Сащ е създадена преди гражданската война . Явно нищо не знаеш от историята , преди да пишеш поне проверявай.
128
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 137Неграмотен си. САЩ не са имали "демокрация" когато са имали "милиони роби". Тяхната обединителна война е за да премахнат робството, за да може да има демокрация. Ефективността на икономиката има общо с търсене и предлагане. Китай крадоха и крадат технологии, а Запада наивно им даде производствените методи (и продължава да го прави). Китай ще бъде световен хегемон, но това ще дойде на цената на нереално човешко страдание. Оруел ще ви се види като детска книжка.
127
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За гладния демокрация няма . Демокрацията е единствено за богатите. Когато запада измисли демокрацията ( не в Гърция ) той имаше милиони роби по света ( колонии) и за тях демокрацията не важеше. Когато в Сащ измислиха демокрацията те имаха милиони роби и демокрацията за индианците не важеше, всичките първи президенти са били робовладелци. Не говоря за правата на човека а за ефективност на икономиката. Дори Сащ се пречупват пред Китай , стой та гледай. А че от Бг нищо не зависи и децата знаят.
126
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цената се определя от търсене и предлагане. Друго е лични възможностите. Живота на село е супер, но за един по-късен етап когато децата са поне на 18 и не ги правиш зависими от твоя избор. Преди година си взех жилище написах си приоритети и нещата, с които мога да направя компромис, защото компромис винаги се прави. Старо строителство, 5 етажа, 5 апартамента, светъл с чудесно разпределение, двор и парков място в долен Лозенец. Няма асансьор (ет.4) съседите са възрастни и не може да им се сърдиш.
125
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е ти имаш свободата да си избираш пола , честито.
124
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КапитанаВъзхваляваш диктатура, байчо. Не те знам какъв капитан си, но от икономика и цивилизована държава грам не разбираш. Като толкова им се възхищаваш, вместо в европейска България, отивай да живеей в китайския рай. Тъкмо твърдиш, че и възможност имаш. Такива наемници като теб диктаторите най-ги обичат.
123
2
 
8
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
`всяка година чупи собствения си рекорд по БВП`----Ако се върнат само половината мигрирали навън,то тгава със страшен скок на БВП, ще шашнем и европеци и американци и китайци.
122
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 127 , И за Китай да допълня, и запомни че съм ходил там и стоял там с месеци, приемал съм кораби от корабостроителница. Инженер и секретарка се пенсионират на 54 и 57 г с пенсия почти 1000 долара. Имат 3 апартамента купени през живота си, около 60/ 90 и 115. Последният в небостъргач. Кола Хонда от магазина, всичко това с парите от държавната фирма. Роднини техни лекари в държавната билница си купуват апартамент 180 кв в небостъргач,а тука в ковид отделението 1000 лв бонус, жена ми е лекар.