Половината българи се отопляват с твърдо гориво

У нас всяка година умират 15 хил. души заради мръсния въздух
14 ное 2020 13:05, Петя Славова
75

Повече от половината от населението у нас се отоплява с твърдо гориво. Това показва проучване на Националния център за парламентарни изследвания.

Данните сочат, че 54.7 % от хората се топлят на ток, а 55.3 на сто на дърва, въглища или пелети.

Отоплението с твърдо гориво оказва огромно влияние на качеството на атмосферния въздух. Очаква се 15 хиляди домакинства в столицата да бъдат предоставени нови печки до края на 2023 година.

Това обеща преди дни Лорита Радева, председател на постоянната Комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори. На семействата ще бъде предоставено ново екологично отопление на газ, пелети или електричество.

Друга статистика на Европейския алианс за обществено здраве (ЕРНА) показва, че Стара Загора и София имат най-мръсния въздух в Европейския съюз. В общините Стара Загора, Гълъбово и Гурково е констатиран дори серен диоксид. Всяка година 15 000 души у нас умират заради мръсния въздух и високите нива на фини прахови частици.

Междувременно стана ясно, че програмата за качеството на въздуха в столицата за периода 2021 - 2026 г. все още се разработва и няма да бъде готова и приета до началото на следващата година.

Как да се отопляваме спрямо бюджета ни и по какъв начин да намалим замърсяването на въздуха?

Разговор по темата с експерта Боян Рашев в "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно насилието над населението ще продължи. Политиците /тия които управляват/ искат постъпления! Затова трябва да си изхвърлим печките, въглищата, дървата, И КАПИТАЛИСТИТЕ ДА НИ ПРОИЗВЕДАТ нови печки, котлета и т.н. Народа ще плати данъци, ДДС и т.н. Ще ни продават да речем пелети, *** и т.н. НО ПО 1000 ЛЕВА ЗА ТОН. Ще наложат данък ДИМНИНА, като в турско време. ВСИЧКО ТОВА Е ДА СВЛИЧАТ ПАРИ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, Въздуха по-чист няма да стане. Пари са им нужни.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дървата са най-екологичното гориво.Възобновими са-всеки може да насади.Освен това има високо ефективни печки. Аз ползвам такава с термомаса. Палиш сутрин за 2 часа и вечер за толкова. Цяла зима с 3-4 кубика.
58
6
 
2
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Вигат цените на тон въглища за населението на 1000 лева и тон дърва на 500 лева и готово. Никой няма да се отоплява на твърдо гориво.
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През зимата ми е по-евтино да си ходя в Испания.
56
2
 
3
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 3 години
българите ако бяха умни нямаше да си ликвидират тецовете защото по добро от тях не е измислено. чисто ефективно и ефтино. Добре че останаха тецове в по интелигентната част на България, останалите да то *****
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е вярно.Стъкмистика е! Масово населението е в градовете. А там няма такъв процент домакинства които се отопляват само на твърдо гориво. И се оказа, че въпреки медийните атаки най голям замърсител е прах, разнася и от автомобилите.
54
2
 
2
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
''У нас всяка година умират 15 хил. души заради мръсния въздух''-ТОГАВА ЗАЩО НИ Е СТРАХ ОТ ''ВИРУСА''?!
53
2
 
11
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
Съгласен съм на 100% с теб.. НОБита определя съзнанието имай го в предвид Бедността не е следствие , бедността е наказание от по силните към по слабитеКогато си беден си жив дяволСигурен съм че ако българите се поставят в друга светлина и и. Се дадат възможностите които ги има всеки европеец положението няма да е така нито с парцуцата нито с цигарите нито със старите коли нито с печки на въглища нито с некачествена хранаНикой не го иска това.. това е от липса на ДОСТЪП ДО НЕЩО ПО ДОБРО
52
3
 
4
 
! Отговори
До 62 преди 3 години
Не съм съгласен ме атомната енергетика е най добрия измислен начин на енергияНай добрия източник на ебергия е ВЪЗОБНОВЯЕМИЯТ ТОЕСТ ПАСИВНОТО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕНЕРГИЯ -слънце,вятър,водаТова е природата и планетата. Съобразена експлоатация с природата и екологията която ни заобикаля. Чистата енергияАтомната НЕ
51
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приоритет на държавата не са децатаНито пенсионеритеНито младите семейства БЪЛГАРСКИ Нито здравеопазванетоНито екологичния транспорт или отоплениетоНе е приоритет и образованиетоНе е приоритет и икономикатаНе са приоритет инвестициитеНито европейските доходи и пенсииПРИОРИТЕТ СА КРАЖБИТЕ И ДАЛАВЕРИТЕИ КУПУВАНЕТО НА ОРЪЖИЯ НА ФОНА НА ТОТАЛНАТА БЕДНОСТ
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами на какво да се отопляват ? На Гео термална енергия д термо помпа ли ? Еми държавата да осигури от нашите собствени пари за всяко домакинство едно такова ЕКО отопление така или иначе подписва разни зелени сделки с Еврейския съюз. Вместо да купува оръжие под формата на желязо и желязно корита за плаване с оръжия и да дава МИЛИАРДИ , тези пари можеха да идат за ревалентно инвестиране БЕЗУСЛОВНО към всяко домакинство и българско семейство, а не да дишаме най отровния въздух и всеки ден по хиляд
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да
48
1
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Не е въпросът да е без пари, а да бъде конкурентен и регулиран от държавата. Защото тея веита (не знам какво им е възобновяемо при цикъла на експлоатация и цялата химична таблица в тях) просто препродават електрическа енергия от газовите си бекъпи. Затова и слънчевите германци драпат със зъби и нокти за още един газов поток. Атомната енергетика е най екологичния и евтин източник на енергия измислен от човечеството и ще остане такъв.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТколкото и много да има излишък, никой няма да го даде без пари!
46
1
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Нали има излишък на електрическа енергия у бг'то бе ? Нема како да го праиме тока от още ядрени мощности. Щото друг вариант освен ТЕЦ'ове и газ - НЯМА.
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на който не му изнася, да се върне на село, там въздуха е най чист!
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Очаква се 15 хиляди домакинства в столицата да бъдат предоставени нови печки до края на 2023 година." и като как това ще се отрази на въздуха в стара загора и останалата част на българия? не ми дреме какъв въздух дишат шопето! аз искам на семейството ми да е топло, защото колкото е по евтино отоплението!
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До абоната е на ~~~~~~~Имаше и още как.Палехме печка само в една стая на жилището и се събирахме в нея всички. Останалите стояха *** студ студени.
42
3
 
11
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
При соца нямаше зъзнещи в жилищата си хора,или такива спестяващи от отопление.
41
1
 
2
 
! Отговори
предКоледно преди 3 години
Дядо Коледа кажи ми,как да се отопля аз,щом парите не ми стигат,ни за дърва, ни ток, ни газ ?!Дядо Коледа помагай,че спестявам от храна,а лекарства за мен няма,от добрите БЧК.