Напрежение в поликлиники заради зоните за COVID-19

Някои няма да заработят, ако не променят анекса между НЗОК и БЛС
20 ное 2020 11:08, Красимир Ангелов
4

10 дни след заповедта за обособяване на ковид зони в поликлиниките, проверяваме дали функционират те по план и какво е нужно на личните лекари, за да се случи това. Телевизия Bulgaria ON AIR разговаря с управителя на Пета поликлиника във Варна д-р Галинка Павлова, която е и бивш заместник-председател на Българския лекарски съюз.

"Положихме огромни усилия и въпреки оскъдните средства, с които разполага ДКЦ-то, успяхме да разделим потоците, да обособим кабинет, да избием врата за отделен вход, преградихме чакалнята. Осигурили сме екип от лекар и фелдшер, които ще работят в този кабинет, набавили сме бързи антигенни тестове", обясни тя в ефира на "България сутрин".

Още по темата
Д-р Павлова обаче уточни, че кабинетът все още не е заработил и няма да работи, ако не променят подготвения анекс между Здравната каса и Българския лекарски съюз. В него било записано, че екипът трябва да работи всеки ден не по-малко от 8 часа, а по думите ѝ това няма как да се случи.

"Няма как да намерим лекари, които могат да отделят 8 часа дневно. Няма как да спрем потока от пациенти към другите кабинети. В ДКЦ-то при нас сме решили, че вторник и четвъртък спираме потока към другите кабинети - 10 часа седмично е добре. Едно от другите ДКЦ-та ще работи само събота и неделя. Нито едно ДКЦ във Варна няма да подпише договор, от което следва, че няма да има финансиране на тези кабинети и те няма да работят", разясни ситуацията д-р Павлова.

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи
, че само 3 от 9 ДКЦ-та в София не работят на 8 часа - те също няма да сключат договор, отбеляза управителят на Пета поликлиника във Варна.

"Личните лекари във Варна не се включват в работата на тези кабинети. Отказват под предлог, че са изключително натоварени и няма как да отделят по 2-3 часа. Проблемът не е в хората, ние ще ги осигурим. Но няма как да затворим другите кабинети. Инфраструктурата не позволява изцяло да канализираме отделно потоците", каза още д-р Павлова.

Тя подчерта, че всяко ДКЦ, което се включи, ще бъде от помощ, но изготвящите анексите били администратори, които не познавали реалностите и как се случват нещата.

"Към коя заплата ще им давате по 1000 лева? Ако лекарят излезе от кабинета и не работи с направления, той няма откъде да получи заплата. Нека да се заплаща за толкова, за колкото работим. Тези 30 000 лева може да бъдат пропорционално изчислени и ако сега в ДКЦ-то има болни лекари, в следващия месец да си позволя повече часове, когато се върнат колеите", настоя д-р Павлова.

С нея са се свързали колеги от други градове, които са изправени пред същия проблем. По думите ѝ за момента те не срещат разбиране, въпреки че искат да бъдат по-ефективни.

"Нека не ни пречат да работим, нека ни създадат условия да работим", призова тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е лекарите да мрънкат и да оставят пациентте да *** вкъщи
3
0
 
3
 
! Отговори
Harpoon преди 3 години
Когато разваляхте държавата България защо не помислихте повече с дървените си глави ? Сега квич и сополи. И на най големия глyпак му е ясно , че като разваляш къщата трябва да предвидиш къде ще живееш , а българите се подведоха по шепа маймуни със банани. Но не са само българите глyпави. Това успокоява донякъде.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последно какво няма?Лекари?Заплати?Коридор?Нямало да сключват договори.Значи са добре материалноВъпросът е, че договорът се продължава едностранно при старите условия.Важното е,да не прекъсват договора си.Ако Касата ги е сключвала без неустойки за такива номера, жалко.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
umirai lesno ...niama takav film...