Семейство вече 4 месеца чака пари от държавата за гледач

За три години 7000 родители са били одобрени за подобна помощ
29 ное 2020 14:10, Ния Христова
52
Семейство вече 4 месеца чака пари от държавата за гледач
Снимка: БГНЕС
След преминаването към дистнационно обучение на училища и детски градини, родителите трябва да избират дали да останат у дома или да наемат детегледачка. 
 
Държавата анонсира, че ще помогне на родителите с финансирането за наемане на човек, който да гледа детето, съобщава bTV. Затова дава по 490 лева на месец, за да могат нуждаещите се семейства да наемат човек. 
 
За три години 7000 родители са били одобрени за подобна помощ. Най-много са в София, Пловдив и Ловеч.
 
От Агенцията по заетостта казват, че не разполагат с точни данни, дали през пролетта повече родители са прибегнали до мярката.
 
За дете до 5 години, родителят не трябва да работи, а детето не трябва да е записано в детска градина или ясла. Детегледачът се назначава на 8-часов работен ден. 
 
Условието за многодетните родители на деца до 12 години е същото, но децата трябва да посещават детска градина или училище. В този случай детегредачът се наема на 4-часов работен ден.
Още по темата
 
Ива и семейството й са избрали гледач на децата им да е техният дядо. 
 
"Подадохме си документите на 3 август и до ден днешен нямаме гледач. Междувременно на 11 ноември изпратих имейл да питам докъде е стигнала процедурата?", обясни Ива.
 
Отговорът е бил, че те са одобрени, както и изборът им на детегледач. Договор обаче и до този момент не е сключен.
 
От Агенцията по заетостта обясняват, че подобни забавяния са възможни.
 
"Предвид големия брой получени заявления, както и усложнената епидемиологична обстановка в страната, която несъмнено рефлектира и сред служителите на Агенция по заетостта, е възможно възникване на известно забавяне в обработката на документи по схемата".
 
От началото на изпълнение на проекта "Родители в заетост" 9347 родители са подали заявления. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
В Русия тези, които ровят в кофите се наричат БОМЖове.БОМЖ- ,,без установленого местожительство,,.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,Гледач,, се използва за животни.За деца е ,, детегледач,,.Дядото без пари няма ли да гледа внучето?
38
1
 
2
 
! Отговори
баико преди 3 години
за въоръзението .....ние подарихме много военна техика ...танкове ,орадия ,гаубици ,и много оразие на македония .....сега какво се слу4иние сме дупедавци копуваме авио техника са6то стара но за паритова е само преди едно 20 години .газо лизници ли сме .не драскаите 4е 6те бадем по груб.
37
3
 
5
 
! Отговори
БГ преди 3 години
Нагла до безобразие ! Не си дава сметка, че има хора, които няма на кого да разчитат и тази помощ е именно за тях. Като си имат дядо, какво търси още?!
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато си чакат кой го гледа детето, защото ако имат 4м възможност да се справят без помощ от държавата, значи и по принцип могат
35
7
 
8
 
! Отговори
пфффф преди 3 години
Тая я мноо нагла бре!!!Иска дядото да си гледа внучето а държавата да му плаща?!?!?Гледах я сутринта тая наглата.А дава ли си сметката тая че някое семейство може да си няма дядо който да гледа детето и наистина да трябва да наемат чужд човек който да го гледа, и заради тая лакомия може и да няма пари за тях.
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
32- ТОВА НЕ Е "КЛАТЕНЕ НА ДЪРЖАВАТА", А ПРОЕКТ "РОДИТЕЛИ В ЗАЕТОСТ" , ЕСФ ПРЕВЕЖДА 42 500 000 ЛВ-85% И БГ СЪФИНАНСИРАНЕ 15 000 000 ЛВ- 15%- ВСИЧКИ КОИТО ОТГОВАРЯТ НА ИЗИСКВАНИЯТА НА ПРОЕКТА КАНДИДАТСТВАТ И ПОЛЗВАТ ПОДКРЕПАТА. СПРАВКА- МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА- АГЕНЦИЯ ПО ЗАЕТОСТТА- ПРОГРАМА- "РОДИТЕЛИ В ЗАЕТОСТ".
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата харчи милиарди а те после напускат България.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е важно на мен да ми е добре, важното е на Вуте да му е зле!
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Детегледачът е дядото, той получава минимална заплата сега 610лв, 2021г- 650лв, ако дядото е пенсионер, а той би трябвало да е или да е безработен, то той има поне 43 г стаж- ползваме калкулатор и на сметката на дядото всеки месец ще се превеждат- 721. 28лв, ако децата са две то тогава дядото получава 150% от минималната заплата- 1081лв в рамките на 18 месеца, майката трябва да се върне на работа, ако няма работа се дава 1 месец за да си намери такава или проекта се се прекратява
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименМдаааа, за това нашите така и не ги събраха тия лихвоточки.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те хората милиони откраднаха, вие пак в парите за децата се вторачихте.Ама стиска ли ви да питате шефа какво направи с парите за подпомагане на бизнеса му? А за Бате и милиардите от ЕС въобще не говорим.Важното е, че няколко майки няма да получат помощ от държавата. А когато едни други "самотни майки" получават 100 вида помощи... тишина.Важното е, Мария, Ива и Елена няма да вземат пари. Тъй де, щом вие не сте взимали, от къде на къде друг да взима?
28
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При бай Тошо всеки имаше сигурен дом, надеждна работа и гарантирано материално обезпечено бъдеще. Всички българи ходеха на почивка поне веднъж в годината, а някои и по два пъти годишно. Туризмът дори не се броеше за перо в бюджета, беше нищожен в сравнение с индустрията и селското стопанство - България беше сред 30те най-развити икономики в света. А днес България няма икономика, няма детски градини, само изнася черноработници за запада.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНапротив имаше! Мен ме е гледала детегледачка, защото много боледува в яслата. Много си я обичах.И това още 1980.
26
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При бай Тошо нямаше детегледачи, нито чистачи, нито гледачи на старци, никой не слугуваше на дригите за пари. Всяки семейство имаше всичко необходимо да си гледа и възпитава децата.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе, ама баба ми се пенсионира на 55, а не на 70 и можеше да ни гледа.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Тошо колко пари даваше за детегледач?
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питам гнусното форумно русофилче с деца в Америка, кога за последно е било в русия, та ги знае тези работи, дето лъже тук.
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И после няма деца, нацията застарява...Няма и да има!Места в детската градина няма, жените са длъжни да се върнат на работа и кой ги гледа тия деца? Ако има баба, добре, ако нямаш? С тоя огромни заплати дето дават особено на младите жени с деца, само за детегледачка има, даже за няколко.И накрая просто се отказват да имат второ дете. Като знаят как са гледали първото...
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17Аз съм раждан през 70-те години.Едно дете съм.И нямахме нищо необходими - нито жилище, нито кола.А ти си глупав социалистически лъжец.