Доставяната храна е с 9% ДДС, но намаляха поръчките

Някои собственици на заведения са затруднени да задържат бизнеса си
2 дек 2020 16:52, Петя Славова
22

Доставките на храните по домовете от днес се облагат с данък добавена стойност в размер на 9 на сто. По-ниската ставка има за цел да облекчи бизнеса, но постигна ли целта си?

В пицария в Русе се налага понякога и управителят да приема поръчки за доставка. Той споделя, че в сравнение с преди, се наблюдава сериозен спад на поръчките за вкъщи.

"Усеща се значително спад в поръчките, но пък ние сме едни от късметлиите, които можем да извършваме доставка. Тъй като сме се насочили главно към доставките. Спадът е значителен, наистина, но пък гледаме по някакъв начин да оцеляваме", сподели пред Bulgaria ON AIR управителят на пицарията Мартин Вълчев.

Други собственици на заведение, обаче, са още по-затруднени да задържат бизнеса си.

"Намалението на разноса на 9% ще помогне на всички колеги, които работят. Реално за нашия бизнес, това няма да е адекватно и няма да ни помогне в никакъв случай. Защото нашият ресторант, например, работи на обедно хранене в бизнес парк във Варна, където служителите са на 90% хоум офис. Адекватните мерки трябва да са много по-различни. Трябва да се помогне на бизнеса във време, в което е затворен за да можем да оцелеем", посочи Данко Димитров, който е собственик на заведение.

От Русенската стопанска камара са категорични, че мярката не е достатъчна, за да подкрепи бизнеса.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Професора преди 1 месец
Намалят им ДДС ,за да може с останалите 11 процента да си покрият загубите .Но нали всички са алчни, искат още и още .Вместо това те надуват още цените и с намаленото ДДС от 9 процента ,искат да спечелят още повече.Ами нали за това ви намалиха ДДС.За да не се отразява всичко на крайната цена и да не се ощетяват нито заведенията за хранене, нито крайния потребител.Обаче вие сте алчни и нагли.Искате колкото си може повече.Веднъж от ДДС ,веднъж от надутата цена.Така се става богат.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
9% ДДС плюс намаляване на поръчките е равно на двойно и тройно повишение на цените за клиентите и още по-голями печалби за мутрите.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да де като искат да има поръчки при положение че им смъкнсха ДДС-то ама малко по нормални цени де кскво е туй дупа за 4лева
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до ddd
Еми кой те кара да поръчваш от голяма верига?!Само от малки се поръчва,защото държат и качество и цена,иначе големите ще ги смажат.Дребният за да оцелее дава всичко за клиента!
16
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Аз съм home office още от началото на март. Преди един обяд - помия ми струваше 15 лева, без екстри и напитки.... Пазаруваме от БГ производители, които не предлагат в големите боклучави вериги и си готвим. ДГД "ресторантите"! Да фалират.
15
1
 
5
 
! Отговори
читател преди 1 месец
"да се помогне на бизнеса във време, в което е затворен за да можем да оцелеем..."
А кому е нужно вашето оцеляване?
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Доставяната храна е с 9% ДДС, но намаляха поръчките"

То ДДС-то намаля, ама крайната цена си остана същата. Изпозатворихте хората по домовете и те се сетиха че могат и сами да си готвят...
13
0
 
15
 
! Отговори
Ss преди 1 месец
Намалихте ли цените от ви намалиха ДДС-то ??? Не ! Ами фалирайте !
12
1
 
4
 
! Отговори
от 11 хмм-част2 преди 1 месец
Компанията, в която работа, мина home office още в началото на Март, доста преди останалите фирми и от тогава сме си вкъщи. Търсим си още офис площи да наемем за след пандемията, но поне още половин година ще сме така - всеки от вкъщи.
11
0
 
7
 
! Отговори
хмм преди 1 месец
Този във Варна ще фалира. Заведенията в бизнес зоните / парковете нямат клиенти и това едва ли ще се промени скоро. Няма помощи тук, винаги може да се реши да се изпразнят офиси, да се премести бизнес квартала и т.н. и това си е част от рисковете. В Бизнес парка в Младост 4 в София почти няма хора по обяд, а преди всичко беше пълно. Масово фирмите са си от вкъщи и доста от тях ще са така и след пандемията. Въвеждат hot desks, някои освободиха част от офис площите...
10
0
 
8
 
! Отговори
Те и досега преди 1 месец
Не внасяха ДДС, а сега ще започнат да точат ДДС.
9
0
 
11
 
! Отговори
Поръчките намаляха , преди 1 месец
Защото цените скочиха,поне в София.
8
0
 
17
 
! Отговори
joe преди 1 месец
ДДС 9%, разходи за отопление и климатизация на помещенията 0лв, разходи за миене на посуда 0лв. Барманите са ненужни , защото консумация на напитки няма, значи разход 0лв. Да кажем, че сервитьорите са станали шофьори-доставчици и техните заплати ще останат същите . Хостеси не ти трябват, управителите са под въпрос, защото собственикът спокойно може да си върти сам бизнеса в трудни времена.
7
3
 
23
 
! Отговори
Гавроша преди 1 месец
Кога ще има помощ за обикновенният гражданин. Омръзна ми да чета и слушам постоянно за хотелиери ресторантьори и фитнеси. При предишната криза парите одидоха в банките, сега в бизнеса, но за работника винаги онова най дългото.
6
0
 
19
 
! Отговори
варненец преди 1 месец
А добър ден! Ресторанта е изживяване, а не място където да се нахраниш.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По време на локдаун си нося храна от вкъщи.
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си ги папкат гозбите сами.
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
9% ДДС, но цените си останаха високи. Искат по-голяма печалба с по-малък оборот.
2
4
 
22
 
! Отговори
х преди 1 месец
Може да не мога да готвя, но не бих си поръчал храна,пипана от някой, който преди това си е бъркал в задни............
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДДС им намалиха и пак недоволни, аман