Онлайн обучение: Родители се лишават от хляб, за да пестят за ваучери

Над хиляда ученици във Врачанска област извън системата
3 дек 2020 10:50, Ния Христова
159
Онлайн обучение: Родители се лишават от хляб, за да пестят за ваучери
Снимка: Pixabay
Семейство се лишава и не си купува хляб, за да спести за телефонни ваучери, с които да осигурят онлайн обучението на две деца. В област Враца достъп до онлайн обучение имат 91% от учениците, сочат официалните данни. От над 16 500 ученици, малко над хиляда нямат възможност за учене онлайн. Какво коства обаче този тип обучение на родителите в бедния Северозапад и значи ли бедността липса на желание за учене? 
 
Венцислава има три деца. Малкото с нетърпение чакало да тръгне на детска градина, но така и не се случило заради коронавируса. Двете по-големи момчета в семейството пък са добри ученици, но онлайн обучението им е много трудно по независещи от тях и родителите им причини.
 
"И двамата учат на телефон, който не е в много добро състояние. Счупен е. Обаче го използваме временно, защото той не е и наш, честно казано. Той е на моя приятелка. Тя ми го е отстъпила, за да могат те двамата да учат. Днес се налага Ники да учи на телефона. Утре се налага Преслав да учи на телефона", сподели майка им Венцислава пред Нова ТВ.
 
По-малкият син страда повече, защото по-големият винаги има повече задачи. Сутрин трябва да е в часовете, а следобед на занималня.
 
"Цял ден се налага той да е пред телефона или таблета. В случая пред нашия телефон, който имаме. А пък Преслав, госпожата ми се обажда и ми казва: „Вени, това и това Преслав трябва да напише или да научи, и на следващия ден предоставяме домашното. Редуват се, за да може да не губят материала. А пък когато нямам възможност да взема ваучер, госпожите, класните и другите учители по другите предмети ни се обаждат и ни дават информация за какво трябва да се учи", разказва още Венцислава.
 
Ваучерите обикновено се изчерпват за 1 ден, а най-евтиният от тях струва 10 лева. Момчетата разбират това и също търсят варианти.
 
"Звънкам на госпожата и тя ми казва домашното, каквото трябва да пиша", каза 11-годишният Ники.
 
"Много е тежко! Аз се старая те да имат облекло - най-важното. Да, има хора, които живеят в лукс. Ние не живеем в лукс, но важното е, че имат ток, имат вода, имат най-важното – храната", добави Венцислава.
 
Венцислава месечно получава 440 лева детски надбавки за трите си деца. Те трябва да й стигнат за храната, облеклото, сметките. Таткото не успял да си намери работа и затова си направил малко стадо от 10 овце. Отглеждат и други животни и птици, за да се прехранват. Хляб не са си купували отдавна. По-евтино им е да го омесят вкъщи и да го опекат в печката на дърва. По този начин спестяват за повече ваучери за чуждия телефон, за да могат да учат децата. Истинският интернет за тях е само далечна мечта.
 
"На този етап аз не мога да си го позволя. Първото е, защото той често ходи на София. Той е с епилепсия и се налага да пие 2 вида лекарства. Аз там трябва да си плащам. Нямам възможност. И се налага да вкарвам често ваучери заради тях, за да могат да учат. Искам децата ми да учат! Не искам да са неграмотни. Искам утре като излязат от този дом, да бъдат образовани, да имат възпитание и хората да кажат "Ето, на Вени децата са свършили училище", както аз съм свършила", споделя майката.
 
Тя иска да спести на момчетата си трудностите, които бедността поставяла и пред нея, докато е учела във Враца. Венцислава е трябвало да върви пеша близо 10 километра, за да ходи от квартирата до училище, защото парите не стигали и за тролей.
 
"Аз съм завършила 12-ти клас с мъка. Налагало се е от болницата „Райна княгиня” да ходя пеша до ученическия комплекс много пъти. Не веднъж или 2 пъти. И то в сняг, много пъти в сняг, много пъти в дъжд се е налагало. Аз не искам моите деца да са така", каза Венцислава.
 
Обещала си е да им помага да учат, дори когато това изглежда невъзможно. Всеки от тях има своето предпочитание към предметите. Ники е по-артистичният. Играе в местния самодеен състав и даже има грамота. Иска да се занимава с литература. Преслав пък харесва повече точните науки и мечтае да стане математик.
 
"Аз искам децата ми да учат! Искам децата ми да имат телефон или таблет и интернет най-важно, за да могат да учат. Аз не искам децата ми да станат неграмотни. Не искам да ги сочат с пръст и да казват „Ето, виж - това дете е неграмотно. То не знае името да си напише", споделя Венцислава.
 
Затова въпреки кризата, която създаде коронавируса, семейството няма да се предаде пред него, както и пред бедността на Северозапада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
2
 
4
 
! Отговори
Така е преди 3 години
До ЯсенДоколкото помня А1 направиха именно това от началото на учебната година.
112
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Приятел 127Коптора с тенекиите и кашоните наем ли има?
111
10
 
4
 
! Отговори
Приятел преди 3 години
До 122Със 600 лв. на месец си плати текущите разходи, наем, ток, вода, купи храна за 3-*** за месеца и гледай да ти останат 200лв. ;)
110
4
 
7
 
! Отговори
Ясен преди 3 години
Защо не публикуват номерата, много хора могат да им прехвърлят безплатните мегабайти, които операторите дават при плащане на сметка онлайн?! А операторите могат да направят безплатен този трафик (към платформата на Мин. на образованието), така както го правят към ФБ и пр...
109
2
 
35
 
! Отговори
И аз само питам преди 3 години
Ако един ваучер от 10 лева свършва за един ден, а месец интернет струва 15 лева, то в задачата се пита: за чий... Вени се е мъчила "да свърши" училище, след като не може да направи най-проста сметка?
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 105Ако няма сигнал, тогава няма да има и нужда от ваучери.
107
3
 
16
 
! Отговори
Митко преди 3 години
Знаеш,че си потомствен бедняк и продължаваш да правиш деца.Нещо не го разбирам,така живота.
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Само питам200 лева е еднократна покупка. 20 лева на месец е за цялото семейство. А ако живеят в блок, може да се опитт да споделят с комшията.
105
7
 
18
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Не знам за този случай, но знам, че наистина има семейства с малки деца които едвам свързват двата края. Хора за които 200лв. за два таблета и 20лв. на месец за интернет са на ръба на възможностите им. И се чудя защо държавата не се договори нещо с мобилните оператори и интернет доставчици за тия хора.
104
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какви ваучери става дума?А1 предостави безплатни таблети на учениците още през септември.
103
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жената е бедна.Ние в София,без да сме бедни като нея,също много отдавна не купуваме хляб и си го приготвяме у дома,т.к. купешкия мухлясва на втория ден.
102
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ли не показаха бележниците на двата рома, да видим колко са ученолюбиви.
101
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са луди, какви телефонни ваучери какви 5 лв. Тая страна съвсем изкука!
100
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради такива самодоволниДебилни същества като пишещите тука софиискигендари мразя софия и на 24.12. точно в 21:37 мощен природен катаклизъм ще унищожи софия
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 102Интернет в коптора.
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 110 АнонименДоколкото знаеш но май донищо незнаеш . Не са еднакви навсякъде и за всеки детските
97
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 109 СветозарРазходи се из селата в северозапада и виж къде има кабелен интернет. От софия е лесно да се коментира
96
2
 
2
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
До Анонимен 98Като ти чета изреченията, които нямат грам пунктуация, който нмяат и нормален словоред ми иде да си скъсам всички дипломи!Човече, върни се в първи клас! Изучи дванадесетте години курс и тогава пиши! Моля те!
95
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГрешка в долния текст 135 лв.са детските на семейство с три деца!
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не че нещо,но я някой да ми обясни,как вземат 440 лв.,детски?Защото доколкото знам,детските са 1325 лв.,за семейство с три деца.