Онлайн обучение: Родители се лишават от хляб, за да пестят за ваучери

Над хиляда ученици във Врачанска област извън системата
3 дек 2020 10:50, Ния Христова
159
Онлайн обучение: Родители се лишават от хляб, за да пестят за ваучери
Снимка: Pixabay
Семейство се лишава и не си купува хляб, за да спести за телефонни ваучери, с които да осигурят онлайн обучението на две деца. В област Враца достъп до онлайн обучение имат 91% от учениците, сочат официалните данни. От над 16 500 ученици, малко над хиляда нямат възможност за учене онлайн. Какво коства обаче този тип обучение на родителите в бедния Северозапад и значи ли бедността липса на желание за учене? 
 
Венцислава има три деца. Малкото с нетърпение чакало да тръгне на детска градина, но така и не се случило заради коронавируса. Двете по-големи момчета в семейството пък са добри ученици, но онлайн обучението им е много трудно по независещи от тях и родителите им причини.
 
"И двамата учат на телефон, който не е в много добро състояние. Счупен е. Обаче го използваме временно, защото той не е и наш, честно казано. Той е на моя приятелка. Тя ми го е отстъпила, за да могат те двамата да учат. Днес се налага Ники да учи на телефона. Утре се налага Преслав да учи на телефона", сподели майка им Венцислава пред Нова ТВ.
 
По-малкият син страда повече, защото по-големият винаги има повече задачи. Сутрин трябва да е в часовете, а следобед на занималня.
 
"Цял ден се налага той да е пред телефона или таблета. В случая пред нашия телефон, който имаме. А пък Преслав, госпожата ми се обажда и ми казва: „Вени, това и това Преслав трябва да напише или да научи, и на следващия ден предоставяме домашното. Редуват се, за да може да не губят материала. А пък когато нямам възможност да взема ваучер, госпожите, класните и другите учители по другите предмети ни се обаждат и ни дават информация за какво трябва да се учи", разказва още Венцислава.
 
Ваучерите обикновено се изчерпват за 1 ден, а най-евтиният от тях струва 10 лева. Момчетата разбират това и също търсят варианти.
 
"Звънкам на госпожата и тя ми казва домашното, каквото трябва да пиша", каза 11-годишният Ники.
 
"Много е тежко! Аз се старая те да имат облекло - най-важното. Да, има хора, които живеят в лукс. Ние не живеем в лукс, но важното е, че имат ток, имат вода, имат най-важното – храната", добави Венцислава.
 
Венцислава месечно получава 440 лева детски надбавки за трите си деца. Те трябва да й стигнат за храната, облеклото, сметките. Таткото не успял да си намери работа и затова си направил малко стадо от 10 овце. Отглеждат и други животни и птици, за да се прехранват. Хляб не са си купували отдавна. По-евтино им е да го омесят вкъщи и да го опекат в печката на дърва. По този начин спестяват за повече ваучери за чуждия телефон, за да могат да учат децата. Истинският интернет за тях е само далечна мечта.
 
"На този етап аз не мога да си го позволя. Първото е, защото той често ходи на София. Той е с епилепсия и се налага да пие 2 вида лекарства. Аз там трябва да си плащам. Нямам възможност. И се налага да вкарвам често ваучери заради тях, за да могат да учат. Искам децата ми да учат! Не искам да са неграмотни. Искам утре като излязат от този дом, да бъдат образовани, да имат възпитание и хората да кажат "Ето, на Вени децата са свършили училище", както аз съм свършила", споделя майката.
 
Тя иска да спести на момчетата си трудностите, които бедността поставяла и пред нея, докато е учела във Враца. Венцислава е трябвало да върви пеша близо 10 километра, за да ходи от квартирата до училище, защото парите не стигали и за тролей.
 
"Аз съм завършила 12-ти клас с мъка. Налагало се е от болницата „Райна княгиня” да ходя пеша до ученическия комплекс много пъти. Не веднъж или 2 пъти. И то в сняг, много пъти в сняг, много пъти в дъжд се е налагало. Аз не искам моите деца да са така", каза Венцислава.
 
Обещала си е да им помага да учат, дори когато това изглежда невъзможно. Всеки от тях има своето предпочитание към предметите. Ники е по-артистичният. Играе в местния самодеен състав и даже има грамота. Иска да се занимава с литература. Преслав пък харесва повече точните науки и мечтае да стане математик.
 
"Аз искам децата ми да учат! Искам децата ми да имат телефон или таблет и интернет най-важно, за да могат да учат. Аз не искам децата ми да станат неграмотни. Не искам да ги сочат с пръст и да казват „Ето, виж - това дете е неграмотно. То не знае името да си напише", споделя Венцислава.
 
Затова въпреки кризата, която създаде коронавируса, семейството няма да се предаде пред него, както и пред бедността на Северозапада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
4
 
16
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Абе хора, какъв хляб, какви ваучери ? Месечна такса за кабелен интернет е 15 - 20 лева. Толкова ли никой не може да я плати ?
92
5
 
9
 
! Отговори
то е казано преди 3 години
сития на гладния не вярва
91
5
 
6
 
! Отговори
Легендата преди 3 години
Тръмп каза истината. Видеото е в ютуб сега. 46 минути обстойно с доказателства. Няма видите това по лъжливите медии.
90
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 104 АнонименДобре си живял там но откакто си се махнал май ти се еизпарил и малкото мозък дето си имал !
89
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 100 АнонименТи имаш ли изобщо надпредстава какво е в северозападна беге ? В много села сигналът е една две чертички , пробвал ли си да сърфираш в мрежата с такъв слаб сигнал ?
88
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да спрат цигарите и алкохола! А хляба и без това не е здравословен. 4 години съм живял там. Знам им манталитета и навиците. От 6 сутринта с кана вино, та до обяд.
87
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Домуса,Дебелян,Гришата,Трейс груп ,Суджук ООД и Подпорни стени ЕАД-купете таблети на децате бе,кожодери.
86
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах репортажа тази сутрин и бях изненадан от скалъпената история, която ни пробутаха.Майката показваше някакъв счупен телефон...само това имали...в същото време се изпусна и за някакъв таблет. Не стана ясно защо не са си прекарали интернет за 20 лв на месец, а купуват някакви ваучери!? Отделно, че карат само на детски и някакво стадо....после се съобщи, че държавата ще им даде 2 таблета. Абе цялата работа беше, за да изкрънкат нещо безплатно.
85
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакайте малко сега. Много уважавам хората, които искат да дадат образование на децата си, но тук нещо не се връзва. Какви са тези ваучери по 10 лева на ден? Сметката за безжичен интернет за 1 месец е 30 лева. А те дават към 200 лева за ваучери? Враца е голям град. Там не може да няма доставчици на интернет.
84
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за скалъпено заглавие и поукрасена история? Оставям настрана лъжите с ваучера за 10 лв и интернет за 1 ден. Всеки, който е стъпвал в офис на мобилен оператор, знае как гледат да го обвържат с договор.Майката, както се разбира, е безработна, но получава детски, колкото взима чисто някой честно работещ човек. Да не е луда да работи.Лишавали се от хляб - ами тя сама меси и пече! Хиляди хора правят така и то не от бедност!Защо не попитаха и учителите каква е истината - да не излезе нещо друго
83
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, бе, да! Лишават се от хляб, но не и от цигари и пиячка!
82
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до анонимен 95,то и образование толкова не се иска, не ги плаши хората. Само малко да се стегнат ама предпочитат да си реват, така са свикнали от време оно.
81
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Показаха тези българи живеещи в коптор, но със сателитна чиния. Дарявайте им щом сте глупави.
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПуркоПурко,работа има колкото искаш! И не за 300-400 евро,а и за няколко пъти повече!Има няколко подробности обаче:1 Трябва да имаш подходящо образование.2 Трябва да не те мързи3 Трябва да не мрънкаш,че ще се изцапаш,работат ще е малко или много тежичка,а понякога ще трябва да работиш и повече от 8 часа на ден!
79
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата била бедна,скапана,*** и не знам какво още....Няма как да не е скапана,когато в нея живеят мързеливи скапаняци,на които вечно някой и за всичко им е виновен!Ами за мен не е скапана,не заради Борисов и останалата политическа ***!А за това,че такива като мен сами си правят и подреждат живота,не ревем и не обвиняваме!Какъв скот и некъдърник трябва да си,за да искаш от тази обрулена държава единствено помощи и пари?А вие драги какво сте дали и какво можете,освен да ревете!
78
0
 
11
 
! Отговори
до 89 преди 3 години
Каква сметка с минути?! Само интернет за 11лв. на месец има 150GB с 4G рутер, както долу е написано. Ама акъл трябва малко. Ей на- и ти го нямаш акъла, предлагаш сметки с минути на хора, които имат нужда от интернет, пък плюеш по тях?!
77
0
 
8
 
! Отговори
Anonymous Maximus преди 3 години
Не е проблема в хората, глад явно не сте изпитвали. Не всички са с равен старт, независимо от законите и упоритата работа.Има много начини как да се процедира тук - централизирана система с отпечатване и раздаване на седмични издания на материала за всеки клас, раздавани уикенда, събирайки старите, с домашни, адресирани до учителите. БНР да излъчва записи с материала на различни станции за всеки випуск.Операторите да раздават карти с интернет за определени апликации, срещу намалени данъци.
76
6
 
1
 
! Отговори
xa xa преди 3 години
До Анонимен точно така сметка за месец е 10 лв с 200 безплатни мин. и интернет за 10 дни . абе бедни та и простовати ..ама ......?
75
7
 
4
 
! Отговори
нормално преди 3 години
Едни Печелят, Едни Губят! Света Обича Победителите!!
74
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тази гавра с българското образование трябва да се сложи спешно край!Учениците са вкъщи масово без контрол - нормално, родителите им работят, няма кой да им плаща за домопрестой! Контрол върху самия процес няма никакъв, за резултатите от него миналата година така и никой не се реши да ги провери. Ясно е защо - те са никакви. Изпитването онлайн е подигравка с обективното оценяване. Чужд език от деца така не може да се учи. Орязани са и часовете като продължителност.Социализацията е ужас!