Първи по смъртност, но с над 1000 предупреждения за нарушени мерки в София

ECDC с промяна на дефиницията за "потвърден случай" на заразен с коронавирус
5 дек 2020 12:35, Петя Славова
95
Първи по смъртност, но с над 1000 предупреждения за нарушени мерки в София
Снимка: БГНЕС

Над хиляда са съставените предписания от МВР за последния месец за нарушаване на противоепидемичните мерки в София. От полицията съобщават, че ще увеличат присъствието си и проверките на фона на предстоящите коледни празници.

Още по темата

Само за последния месец от Столичната полиция са съставили над 1000 предписания за нарушаване на противоепидемичните мерки. Това обясни пред БНР Красимира Стоядинова от "Охранителна полиция" в СДВР.

"За периода от 2 ноември до 3 декември 2020 година включително, от служители от Столична дирекция на вътрешните работи от състава на „Охранителна полиция“, в това число и работещите в районните управления, са съставени общо 1150 предупредителни протокола. Писмените разпореждания, които са издадени от полицейските органи, са 625, като са съставени 315 акта", посочи тя.

Екипите на Столичната дирекция на вътрешните работи активно участват в проверките по спазването на последните заповеди на здравния министър.

"По отношение на последните заповеди на здравния министър оказваме съдействие на Регионална здравна инспекция с проверки по питейните заведения", каза Стоядинова.

От полицията обясняват още, че не на всеки нарушител веднага се съставя акт. "В повечето случаи се опитваме чрез превантивни мерки, тоест първо предупреждаваме и ако не се изпълни наше предупреждения или разпореждане, се предприемат рестрикции, като се съставят актове. Имаме и системни нарушители, при които превантивната мярка няма ефект", завърши Красимира Стоядинова.

ECDC публикува промяна на дефиницията си за "потвърден случай" на заразен със SARS-CoV-2. С това свое становище Центърът приравнява положителния резултат по PCR метода с този на положителния бърз антигенен тест. Трябва да бъдат потвърждавани само подозрително отрицателните антигенни тестове, които са на лица с характерни за COVID симптоми. След препоръката на ЕК за признаване на резултатите от този тип бързи тестове, вкл. между страните членки, а не само на национално ниво и след промяната на дефиницията от ECDC, пред българските власти не остава друг вариант освен бързо да променят националните норми и да започнат също да признават резултатите от положителните антигенни тестове. Така официалните данни за разпространението на заразата ще бъдат значително по-точни и близки до реалната картина на заразата. Остава отворен въпросът как ще се проследяват резултатите на направените в домашни условия бързи тестове, тъй като те се продават свободно в аптечната мрежа и положителен резултат отново може да бъде скрит.

Четиринадесетдневната заболяемост официално вчера падна под 600 души на 100 000 души население. Именно преминаването на тази граница беше единият от конкретните поводи за въвеждане в страната на последните по-строги противоепидемични мерки, коментира социологът  Георги Стоилчев от Science in the Crisis.

Поставената цел за намаляване на новите случаи с 30 до 50% е възможна, но трудно постижима, ако в кратък срок се премине към официално приемане на резултатите бързите антигенни тестове, за което писахме по-горе. Скритата заболяемост, която те реализират в момента е с дял вероятно 50-70% от официалната. Признаването им ще вдигне официалната статистика и ще качим отново значително над 600 заразени на 100 000 души население. В краткосрочен план това ще попречи на властите да разхлабят значително мерките след 21.12., но в дългосрочен ще подпомогне справянето с вируса. Скритата заболяемост е заплаха, защото позитивните на антигенни тестове не се изолират задължително, а контактните им от първи ред не се карантинират.

Четиринадесетдневната ни смъртност е най-високата в света. Страната ни изпреварва по този показател с почти 12% Словения, която е на второ място в антикласацията. С увеличаването на починалите от вируса през настоящата седмица изглежда, че България още няколко седмици ще остане начело по този показател. А влошаването му пък беше другата основна причина за последното затягане на мерките.

Все пак официално починалите от вируса и общата седмична смъртност на този етап си остават основните обективни критерии за епидемичната обстановка. Предстои да разберем признаването на антигенните тестове у нас как ще повлияе върху тях. Възможно е адекватното и бързо диагностициране с тези тестове да подпомогне управлението на епидемията у нас, а с това пряко да доведе до намаляване на смъртността.


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И това ако е оправдание, здраве му кажи.
88
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
стига с този мухобойко фалшив вирус
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Четиринадесетдневната ни смъртност е най-високата в света." - то и четиринадесетдневната ви глупост е най-високата в света.
86
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мерки са безполезни. Долу!
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние бяхме първи и преди "пандемията", нищо ново.
84
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой е умрял? Не съм чул...
83
3
 
2
 
! Отговори
GRAND FUNK преди 1 месец
Първи по смъртност,............КВО РАБОТИ ПРЕМИЕРОТ НА БУГАРИЯ ?
82
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дреме ни за умрелите. Всеки е пътник и елин ден шоуто свършва.
81
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Грип!
А за неконституционните актовете ще си платят гробарите и псевдопатриотите!!
80
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повече пенсионери гласуват за ГЕРБ, отколкото гласуват за БСП. Пенсионерите и онези от маалите са гласоподавателите на ГЕРБ.
79
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Четиринадесетдневната ни смъртност е най-високата в света"
#
При това в България се регистрират само 1/4 от починалите от Ковид-19.
78
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Номер 69 - Ковид 19 е по- истински и реален от самия живот. Ще поразчисти малко шлаката, глупавите, безотговорните, безхаберните, тези, които не си ценят здравето, пушат като комини.
За 2 седмчики - двустранна пневмония, после болница, след 2-3-4 гушват босилека.
Пък ти ако искаш вярвай, че това не е реалност и че такъв вирус няма. Колкото няма чума, Ебола, Спин, Едра Шарка, Дезинтерия, рак.
77
9
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 1 месец
Чудя му се на Бойко кво ги пази тези пенсионери къде после на избори гласуват за тези къде са срещу него и горят маски на площада:):):):)Абе"Китайчето"ше стабилизира нещата за изборите догодина:):):)
76
10
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 1 месец
до 70 Да така е:):):)Според тебе лично от тези 1000 загинали на ден колко ше са от електората на Бесепето?:):):)Явно не им се седи по панелките на пенсионерите:):):)Аз казах преди време.....На следващите избори Бесепето под 10%та бариера:):):)
75
5
 
4
 
! Отговори
Веско преди 1 месец
До Анонимен 70
Закръгли ги на 10 хиляди на ден и за година ще сме освободили територията! Кой ви пуска на компютър такива?
74
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вируса беше почти на исчезване лятото и веднага се усили ! Някой недопуска да испезне и това са военните биолаборатории на пентагона в Украйна, Полша, Грузия. Там е създаден и пуснат в китайския град вируса и при всяко намаляване на заразата тези лаборатории веднага заразяват все нови и нови.
73
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми докторите в голямата си част са гола вода и другаде в други страни съшо не се спазват мерки и в испания има нелегални клубове
72
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пред рибните щандове и магазини беше лудница. 10на + метра опашки, човек до човек. Всеки чака последния момент, типично по български
71
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прост народ - слаба държава.
70
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В София днес е ад от хора и коли, като че ли идва краят на света. Всичко е навън , бута се по магазини, паркинги, тротоари, ама митинг. Никакви мерки, никаква дистанция, нищо. Много хора си правят само антигенни тестове и си се лекуват вкъщи, така че и статистиката е пълна пародия. След две седмици ще има по 10 000 новозаразени и по 1000 загинали на ден. Добитъкът не го чака нищо добро!