Парите за Росица са събрани, момичето обаче се изправя пред нов абсурд

Трябва сама да си осигури дистрибуцията на лекарството
9 дек 2020 07:00, Анисия Иванова
48

Преди седмица ви разказахме историята на 22-годишната Росица Малинова от Пазарджик, която е болна от муковисцидоза, но няма достъп до лечение. Причината е абсурдна - Здравната каса отпуска животоспасяващото лекарство само на лица под 18 г. Седмица по-късно Роси събра парите, необходими за едномесечното й лечение - 40 000 лв. Но се изправи пред нов сериозен проблем - момичето трябва само да си осигури дистрибуцията на лекарството.

22-годишната Росица Малинова успя да трогне цяла България. Момичето, болно от рядкото заболяване муковисцидоза, разказа за битката си за живот и отказаното ѝ право на лечение, защото е навършила 18 години.

Още по темата

Само седмица след репортажа на Bulgaria ON AIR, момичето събра 20 000 евро. С тях се ражда надежда за живота ѝ.

"Не съм очаквала такава подкрепа, не очаквах и хората да останат безразлични. Но аз просто исках институциите да поемат отговорност. В крайна сметка, докато чакаме Министерството на здравеопазването да излезе с решение на проблема, хората успяха да ми осигурят средствата, необходими за едномесечно лечение", сподели Росица Малинова.

Докато чиновниците решават тези проблеми и се опитват да намерят пролуки в закона, за да помогнат на Роси, времето минава и кислородът на Роси свършва. Роси обаче се сблъсква с пореден отказ. Този път от ВМА в София.

Обяснили на младото момиче, че не могат да приемат пари от пациенти, тъй като болницата не е акционерно дружество. И Роси се изправя пред нов парадокс - след като сама е успяла да си набави средствата за лечението, сега трябва сама да си осигури дистрибуцията. И да организира доставката на своя отговорност.

"В момента приятели и познати мобилизираха всички ресурси, необходими, за да доставим лекарството от Германия. Това може да се случи и с болничен протокол, но намираме трудност в намиране на болница, която да е съгласна да предприеме необходимата процедура", допълни тя.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ, не съм казала нищо за себе си, не съм грозна в никакъв случай, красиво момиче съм, при това много интелигентна и с висока ценностна система, но борбата за право на живот не трябва да се превръща в конкурс за красота! И всъщност навсякъде те преценяват по външността, не по IQто и ценностите. А това момиче никак не изглежда бедно, добре поддържано е и има много близки, които да й помагат и да движат проблема й. А които нямат??
43
1
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 3 години
Точно. Всяка гозна жена знае, че едно е за хунавите, друго е за нас грозните. Ние нашата мъка си я знаем.
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, искам да попитам: ЗАЩО медиите дават шанс за помощ (трибуна за проблемите) само на добре изглеждащи момичета като нея? Нищо против, пожелавам й да се излекува, но знаете ли колко жени умират в домовете си , без да станат достояние проблемите им на широката общественост! Първо трябва да бъдат "одобрени" от някоя медия и после да им се даде думата. И ако не изглеждаме като Ариана Гранде, нямаме никакъв шанс и не заслужава да живеем, така ли?!
41
1
 
5
 
! Отговори
Братя Паркирови преди 3 години
Ако има Борисов 4, трябва да се гласува преименуване на държавата на Лauнария
40
6
 
6
 
! Отговори
Българ преди 3 години
През лошия комунизъм това никога нямаше да се случи, никой няяше да търси пари, а момичето щеше да се лекува вече успешно :)
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Само седмица след репортажа на Bulgaria ON AIR, момичето събра 20 000 евро ''................Евала, има надежда за България ... колкото до чиновниците - тях Господ ще ги съди.
38
1
 
22
 
! Отговори
Баровеца преди 3 години
Ужасно управление във всяка сфера на държавата ни! Жалко! Дано се излекува момичето!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХХХНе съм сигурен. Познавам такива гадове, че ти е бедна фантазията. Единия директно ми каза, че не му трябвало дъщеря, защто някой ще я *** на края, че ще го излага.
36
0
 
10
 
! Отговори
Korean soup преди 3 години
Защо не пробва в други болници - Токуда например или друго лечебно заведение, което е частно. Само ВМА ли има апаратурата да й помогне?
35
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така у в тикволандия за ремонти пътища едни пътища милиони и повече намираме за лечение на болни деца нямаме пари и си избираме некадърниците отново им се радваме амя че заспал народ
34
0
 
34
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
Ако беше дъщеря на някой министър май май по лесно щяха да станат нещата !? Дано всичко се нареди за това красиво момиче .....държавата ни е просто ....."уникална" !
33
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има един безполезник дето кара една жибка по цел ден, да се разходи до Германията да вземе лекарство. Все пак в територията той решава кой да живее и кой не.
32
1
 
35
 
! Отговори
999 преди 3 години
ЗАЩО НЕ ПИТАТЕ ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР КАК ДА СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА? НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА.Би трябвало законът да се измени и лекарството да се осигурява на всички до края на живота им, защото това е болест, от която остават единици над 16 години. Наистина е нелепо и грозно сегашното положение.
31
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По някои коментари се вижда, че герберската *** машина е в действие. Предизборно ли ви активираха, бе трольо? Трябва много да си закъсал щом за жълти стотинки се продаваш. За шефа ти са жълти стотинки,това което ти подхвърля в сравнение с това, което съхранява по разни чекмеджета.
30
5
 
13
 
! Отговори
Отчаян преди 3 години
Останах без пари! Ще се самовзривя в парламента и ще взема няколко депутата с мене с оня свят!
29
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов ще бъде запомнен от историята с прозвището си Бoлгароубиецa! За 12 години Борисов докара България до първо място по смъртност, изпреварвайки Афганистан, Сомалия, Сирия и Йемен, а вече първо място и по ковид! ГЕРБ ПОБЕДА!
28
2
 
27
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Оправяй се сам !!!???Ами тогава защо да плащаме данъци ???!!!Тиквена държава на калинки и криминалинки , в която за да стане нещо добре, трябва да ангагжираш обществото, че да се задейства лично министъра или премиера, че чак тогава може би ще се свърши нещо както си трябва !!!
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тази държава трябва да се молиш да не се разболееш от нещо сериозно. Ако се случи, ще останеш жив само ако си много мотивиран и борбен! 90% от усилията ще са необходими, за да се справиш с опитите на нашите институции да ти пречат и да си намериш лечение и пари сам, надявам се момичето да се справи и може да се пробва да осъди касата, мисля, че ако тя не може да осигури лечение тук, е длъжна да плати за лечение в чужбина.
26
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
40 000 лв това е почти двойно по голяма сума от бюджета на средно голяма детска градина за месец
25
2
 
4
 
! Отговори
. преди 3 години
Магарешки нещо??