Росица с отказаното лечение: Животът ми се преобърна!

Белодробна трансплантация би спасила живота на младата жена.
2 дек 2020 15:07, Петя Славова
104

Отказват лечение на 22-годишно момиче от Пазарджик с генетично заболяване и остра дихателна недостатъчност. Причината - скъпоструващата терапия не се поддържа от Здравната каса, след навършването на 18 години.

Това е история за живот, превърнал се в битка за оцеляване. Това е историята на Росица, която обича конете. Сега, тя е прикована у дома, защото генетичното заболяване муковисцидоза е отнело нейната сила, но не и желанието ѝ за живот.

Когато Роси разбира за заболяването си - е просто дете.

"Бях диагностицирана преди 10 години. Това заболяване се открива в ранна детска възраст, но поради липсата на адекватно проследяване в България - това не е така", сподели Росица пред Bulgaria ON AIR.

Сега тя е 22 години и вече е платила цената за това, че е болна.

Още по темата
"Животът ми се промени на 360 градуса. Като дете бях добре, но заболяването прогресира, наложи ми се да напусна университет, да прекъсна следването си и животът ми придоби съвсем друг вид", допълни тя.

Белодробна трансплантация би спасила живота на младата жена. От 3 години тя е в листата на чакащи, но такава в България не се извършва. Оказва се, че има лечение, което да ѝ даде време, за да дочака възможност за трансплантация.

Лекарството е скъпоструващо.

"Говорим за генна терапия, но това са таблетки, които се приемат и изключително повлияват цялото заболяване. Всички системи, които са засегнати. Както и за панкреасната недостатъчност, която е типична за това заболяване, помага за покачването на килограми, за да мога аз да живея, да се стабилизирам и за в бъдеще да получа трансплантация", коментира още Росица.

Младото момиче разбира, че в битката за живота си може да разчита само на семейството си, но не и на държавата.


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обърните внимание на злобата в подкрепящите коментари , много странно ...
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Има ферари, замък, но ние да му събираме пари"

къде видя ферарито бе, лешnep кьорав
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
eeee какво е това лекарство 300 000 долара, от семенна течност на еднорози ли го правят?! То по-добре без него, така хем го има, хем никой нормален човек не може да си го позволи. Пълна идиотия
94
0
 
3
 
! Отговори
Edin888 преди 1 месец
Видях, че в САЩ са пуснали лекарство под търговското име Трикафта (Кафтрио в ЕС, одобрен вече от Европейската комисия в комбинация с Калидеко), но цената му е много висока - около 311 000 долара за година. За сега може би е безплатно за хора в Обединеното Кралство, Република Ирландия и Дания.
Изследванията показват ефективност и добра поносимост според това, което прочетох. Дано скоро да го приемат и в България, въпреки високата му цена.
93
1
 
4
 
! Отговори
Пони Стораро преди 1 месец
Реалността се променя, приятелю, но от хора, не от биологични отпадъци
92
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Парите за лечението на това момиче са в чекмеджетата на мутрите.
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на това момиче. Не само се бори за здравето си, но и с анти-здравната система. Колко хора на всякаква възраст само хленчат пред телевизора, прегърнали домашнярката, но не предприемат нищо.
90
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много лаете из коментарите, ама 70% сте със заплати В ПЛИК! Укриващи данъци и УБИВАЩИ ТОВА МОМИЧЕ ЛИЧНО. Много сте силни на приказки, ама взимате 4-5к под масата, ама за пред НОИ и НАП взимате 610лв.. Седнал Ганьо да обижда държавата, без да осъзнава, че ТОЙ е държавата. Аман бе! Осигурявайте се поне една година реално и минималната заплата ще скочи двойно, а средната- с 80%.
89
4
 
5
 
! Отговори
Assass преди 1 месец
До Fate

Спести си агонията и се гръмни с патрони за глиган. Така най-после ще свършиш нещо плезно през безполезното си съществуване.
88
11
 
3
 
! Отговори
Fate преди 1 месец
Това момиченце трябва да осъзнае реалността. И ще си спести агонията и тази на близките си
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обичам Родината Си БГ!

Но, да ти пи...ам на такава държава!!!

ПС
---------

Бог в помощ, мило дете!
86
3
 
8
 
! Отговори
Гарантирано от ГеРб преди 1 месец
До анонимен
ДРУЖЕ,МНОГО ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО “ЛЕКАРИ” (тези с белите престилки) са с купени дипломи, как да им е интересно да лекуват болните-пациентите, та те нищо не вдяват!
За тях болните - пациентите са ходещи касички.
За медицината трябва да си роден, а не зорлен завършил с тройка и с подкупи.
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега да вземат от заплатите на ония доктори шефове на болници дето сгъват по 50 бона заплата на месец.
84
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде е ТИКВАТА? Нали за това е премиер, в една толкова малка държава, това би трябвало да се разреши веднага и момичето да има нормален живот
83
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"но ние да му събираме пари защото е живял безрасъдно"

от теб никой нищо не иска, живуркай си спокойно в дупката
82
1
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Аз съм в подобно положение и не е лесно. Само за един преглед в чужбина платих 650 евро. Общо взето се оправяш сам, както намериш за добре. Чета постоянно, скоро трябва направо да завърша и една медицина. Учудва ме мен друго. Да оставим лекарствата настрана, кое било платено, кое не. Виждам, че и на самите лекари не им пука. Не съм казал да ме лекуват без пари, винаги си плащам, но поне не им ли е интересно да се занимават с по-заплетени случаи, на мен би ми било.
81
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Джони Леш

Няма как да го направят, защото тия индивиди, които визираш нямат деца. Нямат нищо създадено, съградено, постигнато, нито пък ще променят с нещо жалкото си положение. Радостта в животеца им е зад анонимността си да си излеят злобата, насъбрана от дълги години седене в социалния миманс.
80
3
 
39
 
! Отговори
Джони Леш преди 1 месец
много бързо я осъдихте на cмъpт. Я сложете сега вашето дете на нейно място и повторете, че никой не ви е длъжен да късо от залъка си заради вас. Различно е, а? За съжаление мнозина от вас няма да се издигнат повече от егоистични отреnku в живота си
79
2
 
29
 
! Отговори
Маскираният евец преди 1 месец
на всички разбирачи, обясняващи пазарния принцип на здравеопазването, пожелавам да попаднат в аналогична ситуация. Но тогава очаквам от тях да yMрат тихомълком, без да врещят и развалят рахата ми. Иначе са просто едни лицемери
78
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 71
Има ферари, замък, но ние да му събираме пари защото е живял безрасъдно! Пожелавай злобно, защото някой има различно мнение, с което поставя въпроса за отговорността на всеки от нас за себе си и поколението си. После защо била голяма смъртността. Здравната ни система била виновна. Безотговорния начин на живот и злобата към различните в България, т.е.нормалните. Ако спазваш правилата и се държиш отговорно си черна овца. После не сте случили на политици. А вие какви сте? Ангелчета