Росица: В безизходица съм, според закона не трябва да живея

НЗОК отказа лечение на 22-годишно момиче, защото вече "не е дете"
Обновена: 1 дек 2020 11:01 | 1 дек 2020 10:27, Валерия Белчевска
176
Росица: В безизходица съм, според закона не трябва да живея
Снимка: Кадър БНТ

Здравната каса отказа лечение на 22-годишно момиче от Пазарджик. Росица Малинова чака за белодробна трансплантация. Тя сигнализира пред БНТ за отказа от лечение, който е получила от Здравната осигурителна каса и от Министерство на здравеопазването.

Росица споделя, че от 3 години е в листата на чакащи за белодробна трансплантация, но такава в България не се извършва.

"Министерството отказва да сключи договор, докато развие собствена програма, за да може клиниките в чужбина да поемат българските граждани. Сега на мен ми е отказано и алтернативно лечение с лекарство, което може да облекчи и удължи живота ми", сподели Росица.

Младото момиче обясни, че мотивите за отказа на касата са, че тя не поема заплащането на лекарствени продукти за лица над 18-годишна възраст. Така е по регламент.

"Лицата до 18-годишна възраст минават по линия на Фонда за лечение на деца, който премина от миналата година към касата. Така оставени нещата възрастните като мен, на 22 години, се оказват прекалено възрастни да живеят според нашето законодателство. Министерството на здравеопазването е уведомено за този казус и за нормативния пропуск", каза Росица.

По думите й от два месеца пише писма към касата за съдействие, но без резултат.

"Аз съм в безизходица, според закона не трябва да живея. За момента единственият ми шанс е трансплантация в чужбина, но лекарството, което се дава на децата, може да удължи живота ми. То обаче ми е отказано. Аз не бях приета на сериозно", разказа още младото момиче.

"Лекувам се вкъщи, на антибиотична венозна терапия съм, прилагана от моите родители. Никой към момента не проследява моето състояние. Всички пулмологии са превърнати в Ковид отделения,  следя се на база стари епикризи", добави Росица Малинова.


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
2
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 1 месец
Как може такива *** да има в Здравната каса?? Ами ако техните дъщери ги застигне същият проблем???
154
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано бог да пази момичето. Каква здравна система, перачница на пари, как не ги е срам. Да погубят един човешки живот:(
153
0
 
9
 
! Отговори
Ronin преди 1 месец
Пореден случай , който показва , че здравната каса не работи в интерес на здравето на българина . Нито на национални консултанти , нито на управител на НЗОК , нито на който и да е в тази ГРЕШКА на българското здравеопазване ( ако има такова...)му пука за хората в нужда . НЗОК води политика на геноцид , водена от *** , които са пионки на властта . Това ли ти е оправията Боко ?! От личен опит казвам , търсете помощ навън ако имате възможност , дано Господ е с вас ! И съдете НЗОК !
152
2
 
4
 
! Отговори
До Нана преди 1 месец
Ти може да не разглеждаш, но си никоя, както и всички останали в този форум. Класи и слоеве съществуват и винаги ще ги има. Свиквайте!
151
2
 
9
 
! Отговори
Очивидец преди 1 месец
Нека всички се обединим и да помогнем на поредното дете, защото това е нашето дете и трябва да получи всичко необходимо, ако сме любящи родители. Успех в трудната борба миличка! Ние сме с теб!
150
2
 
8
 
! Отговори
Очивидец преди 1 месец
Предполагам, че това дете има личен лекар. На него му е ясно, че живота и е в неговите ръце. Той е длъжен пред съвестта и професията си да организира цялата процедура по следващото спешно изследване и лечение на младото момиче. Имайки предвид слабия и имунитет и пандемичната обстановка да предизвика екип, който да направи нужното в домашна обстановка. Близките да отворят банкова сметка за набиране на средства. Сигурна съм, че всички които са чули, видели и прочели информацията ще помогнат
149
3
 
3
 
! Отговори
Аз Варна преди 1 месец
До 148-и ти ли си от лешоядите-големи птици,които съществуват хранейки се с телата на починали?
148
4
 
5
 
! Отговори
Инсайдер преди 1 месец
До 146...ти си добра алтернатива,поне да има смисъл от твоя живот!!!
147
1
 
8
 
! Отговори
Бай Лозан преди 1 месец
Давай Бойко, мачкай го това племе, че да не остане от кой да крадеш пачки и килчета със злато.
146
14
 
5
 
! Отговори
Аз Варна преди 1 месец
Трупен донор ли й трябва?Ужас!!!Значи трябва да почине някой,за да й инплантират бял дроб.Живот за живот?!?
145
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега разбирате ли защо е високата смъртност?!! Нещо много страшно се случва със здравната ни система и аз лично се съмнявам, че основната причина е ковид 19. Използват масовата психоза, която сами те създадоха и записват всички починали, които не са получили адекватно лечение като положителни с ковид 19, защото иначе няма как да ви обяснят, че просто са ги оставили да умрат. Няма аутопсия, няма разследване, а и пари получават...
144
0
 
30
 
! Отговори
БЯХ В ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ преди 1 месец
ПРОДАВАЙТЕ ВСИЧКО И В АВСТРИЯ НЯМА ДРУГО СПАСЕНИЕ.ВМА СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ЛЪЖЦИ .УСПЕХ
143
2
 
10
 
! Отговори
Нана преди 1 месец
До ВИП ПЕРСОНА

Аз пък не разглеждам хората на класи. Не си прав. За мен хората са добри или зли, смирени или горди. Слоя от обществото или образованията и парите не трябва да са от значение.
142
0
 
23
 
! Отговори
Борисов преди 1 месец
Как да помогнем дайте банкова сметка
141
4
 
31
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
Милата ! Все още има надежда за живот.Дано извършат успешна трансплантация.
140
1
 
16
 
! Отговори
Ангел преди 1 месец
С пари можеш да си купиш много неща, НО най-вече любов и ЗДРАВЕ !!!
139
1
 
11
 
! Отговори
Милановски преди 1 месец
До Анонимен 137

Какво ни интересуват САЩ? Живеем в Европа, членуваме в ЕС. Основата са правата, гарантирани ни от конституцията. Добра или лоша, тя е направена по европейски модел. Един такъв като тебе разправяше същите врели-некипели. Сега през няколко месеца е в болница. Всяка хирургическа интервенция му струва 3-5 хиляди и се чуди от къде да ги вземе. Такива толерантни към човешката глупост го подпомагаме. Едва ли ще ни ги върне, но не е това въпросът.
138
1
 
38
 
! Отговори
Калинка Кирилова преди 1 месец
Тюфлеците от "върха", без значение от боята,
вижте как млад човек е притиснат от вашите калинкови (без)действия. И се бори, за разлика от калинките, които никога не са се борили истински за нещо в живота. Ако си скудоумна калинка, получавала на готово всичко в живота, няма да ти е лесно да проумееш основите на обществената конструкция. Само вършиш една формална дейност срещу определена сума.
137
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До The Clash

Каква е основата?
Като в САЩ да ти дадат медицински заем от половин милион долара който да плащаш цял живот? Дали ще дадат на това момиче което сигурно с трансплантация има 5-10 години живот?
Хайде стига фантазии.
Там където плащат всичко без ограничение просто имат много пари и малко случаи на нуждаещи се от техните си. В момента в който нуждаещите са твърде много, системата рухва.
Защо не дойде някоя фондация от Швеция да спаси момичето, а? Нали не са расисти и ксенофоби.
136
3
 
7
 
! Отговори
The Clash преди 1 месец
Един-двама илитерати, чели-недочели, се напъват да прокарват идеите на социалния дарвинизъм и/или либертарианството. Като живеещ 5-та година в либертарианския флагман на Европа- Великобритания, зная, че основните права, сред които и правото на достоен живот, са гарантирани от всяко здраво общество, вкл. и това тук, приело, че "няма такова нещо като общество" (да кажат същите умници чия е тази мисъл). Основата е осигурена за всеки, надграждането е въпрос на здрава работа и самодисциплина.