Росица: В безизходица съм, според закона не трябва да живея

НЗОК отказа лечение на 22-годишно момиче, защото вече "не е дете"
Обновена: 1 дек 2020 11:01 | 1 дек 2020 10:27,
176
Росица: В безизходица съм, според закона не трябва да живея
Снимка: Кадър БНТ

Здравната каса отказа лечение на 22-годишно момиче от Пазарджик. Росица Малинова чака за белодробна трансплантация. Тя сигнализира пред БНТ за отказа от лечение, който е получила от Здравната осигурителна каса и от Министерство на здравеопазването.

Росица споделя, че от 3 години е в листата на чакащи за белодробна трансплантация, но такава в България не се извършва.

"Министерството отказва да сключи договор, докато развие собствена програма, за да може клиниките в чужбина да поемат българските граждани. Сега на мен ми е отказано и алтернативно лечение с лекарство, което може да облекчи и удължи живота ми", сподели Росица.

Младото момиче обясни, че мотивите за отказа на касата са, че тя не поема заплащането на лекарствени продукти за лица над 18-годишна възраст. Така е по регламент.

"Лицата до 18-годишна възраст минават по линия на Фонда за лечение на деца, който премина от миналата година към касата. Така оставени нещата възрастните като мен, на 22 години, се оказват прекалено възрастни да живеят според нашето законодателство. Министерството на здравеопазването е уведомено за този казус и за нормативния пропуск", каза Росица.

По думите й от два месеца пише писма към касата за съдействие, но без резултат.

"Аз съм в безизходица, според закона не трябва да живея. За момента единственият ми шанс е трансплантация в чужбина, но лекарството, което се дава на децата, може да удължи живота ми. То обаче ми е отказано. Аз не бях приета на сериозно", разказа още младото момиче.

"Лекувам се вкъщи, на антибиотична венозна терапия съм, прилагана от моите родители. Никой към момента не проследява моето състояние. Всички пулмологии са превърнати в Ковид отделения,  следя се на база стари епикризи", добави Росица Малинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
10
 
! Отговори
Ronin преди 3 години
Пореден случай , който показва , че здравната каса не работи в интерес на здравето на българина . Нито на национални консултанти , нито на управител на НЗОК , нито на който и да е в тази ГРЕШКА на българското здравеопазване ( ако има такова...)му пука за хората в нужда . НЗОК води политика на геноцид , водена от *** , които са пионки на властта . Това ли ти е оправията Боко ?! От личен опит казвам , търсете помощ навън ако имате възможност , дано Господ е с вас ! И съдете НЗОК !
130
2
 
4
 
! Отговори
До Нана преди 3 години
Ти може да не разглеждаш, но си никоя, както и всички останали в този форум. Класи и слоеве съществуват и винаги ще ги има. Свиквайте!
129
2
 
9
 
! Отговори
Очивидец преди 3 години
Нека всички се обединим и да помогнем на поредното дете, защото това е нашето дете и трябва да получи всичко необходимо, ако сме любящи родители. Успех в трудната борба миличка! Ние сме с теб!
128
2
 
8
 
! Отговори
Очивидец преди 3 години
Предполагам, че това дете има личен лекар. На него му е ясно, че живота и е в неговите ръце. Той е длъжен пред съвестта и професията си да организира цялата процедура по следващото спешно изследване и лечение на младото момиче. Имайки предвид слабия и имунитет и пандемичната обстановка да предизвика екип, който да направи нужното в домашна обстановка. Близките да отворят банкова сметка за набиране на средства. Сигурна съм, че всички които са чули, видели и прочели информацията ще помогнат
127
3
 
3
 
! Отговори
Аз Варна преди 3 години
До 148-и ти ли си от лешоядите-големи птици,които съществуват хранейки се с телата на починали?
126
4
 
5
 
! Отговори
Инсайдер преди 3 години
До 146...ти си добра алтернатива,поне да има смисъл от твоя живот!!!
125
1
 
8
 
! Отговори
Бай Лозан преди 3 години
Давай Бойко, мачкай го това племе, че да не остане от кой да крадеш пачки и килчета със злато.
124
14
 
5
 
! Отговори
Аз Варна преди 3 години
Трупен донор ли й трябва?Ужас!!!Значи трябва да почине някой,за да й инплантират бял дроб.Живот за живот?!?
123
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега разбирате ли защо е високата смъртност?!! Нещо много страшно се случва със здравната ни система и аз лично се съмнявам, че основната причина е ковид 19. Използват масовата психоза, която сами те създадоха и записват всички починали, които не са получили адекватно лечение като положителни с ковид 19, защото иначе няма как да ви обяснят, че просто са ги оставили да умрат. Няма аутопсия, няма разследване, а и пари получават...
122
0
 
30
 
! Отговори
БЯХ В ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ преди 3 години
ПРОДАВАЙТЕ ВСИЧКО И В АВСТРИЯ НЯМА ДРУГО СПАСЕНИЕ.ВМА СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ЛЪЖЦИ .УСПЕХ
121
2
 
10
 
! Отговори
Нана преди 3 години
До ВИП ПЕРСОНААз пък не разглеждам хората на класи. Не си прав. За мен хората са добри или зли, смирени или горди. Слоя от обществото или образованията и парите не трябва да са от значение.
120
0
 
23
 
! Отговори
Борисов преди 3 години
Как да помогнем дайте банкова сметка
119
4
 
31
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 години
Милата ! Все още има надежда за живот.Дано извършат успешна трансплантация.
118
1
 
16
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
С пари можеш да си купиш много неща, НО най-вече любов и ЗДРАВЕ !!!
117
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До The ClashКаква е основата? Като в САЩ да ти дадат медицински заем от половин милион долара който да плащаш цял живот? Дали ще дадат на това момиче което сигурно с трансплантация има 5-10 години живот? Хайде стига фантазии. Там където плащат всичко без ограничение просто имат много пари и малко случаи на нуждаещи се от техните си. В момента в който нуждаещите са твърде много, системата рухва. Защо не дойде някоя фондация от Швеция да спаси момичето, а? Нали не са расисти и ксенофоби.
116
0
 
31
 
! Отговори
Джак преди 3 години
Убиват децата ни, гадове мръсни! Боже, не им прощавай!!!
115
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко за момичето, но здравето е скъпа стока. Осигуряван съм върху максимума от много години, не бях стъпвал в болница също не помня от кога. Докато не ми откриха рак... За доплащане за изследвания, прегледи, операция, лекарства - пет цифрена сума до момента. Последно лекарството за оправяне от химиотерапия не се плаща от касата, няма го в страната. Докараха ми го от Германия. А ако нямах сериозни спестявания в банка? Щях да съм част от статистиката, това е. А колко осигуровки съм платил...
114
5
 
15
 
! Отговори
Overlord преди 3 години
като не можете или не искате да помогнете, скрийте се по дупките и там словоблудствайте в оправдание на жалките си душици
113
6
 
4
 
! Отговори
Overlord преди 3 години
като не можете или не искате да помогнете, скрийте се по дупките и там словоблудствайте в оправдание на жалките си душици
112
3
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
"С какво точно това българско момиче заслужава да живее повече от Азибо"имаш ли деца? като се разболее някое от тях, ела, ще ти обясня