Страничните ефекти на ваксината минават за два дни, обясни имунолог

Най-важното е да създадат имунен отговор, обясни д-р Великова
10 дек 2020 12:39, Петя Славова
46
Страничните ефекти на ваксината минават за два дни, обясни имунолог
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-важното за ваксините е, че тяхната цел е да създадат имунен отговор срещу причинителя на COVID-19 и да създадат антитела срещу него. Ваксините които ще бъдат одобрени от ЕС, са постигнали близо 95% имунен отговор. Това обясни пред БНТ имунологът д-р Цветелина Великова.

Още по темата
При около 3-4% от ваксинираните са страничните ефекти, като те обикновено преминават за 1-2 дни. Изразяват се в обща отпадналост и главоболие, не са толкова тежки. Не са регистрирани по-сериозни реакции в рамките на проучванията досега, категорична е д-р Великова.

Ваксината, която ще пристигне в България е т.нар. базирана на РНК. Идеята е в организма да се внесе инструкция как ние да произведем част от най-важните антигени срещу вируса - т. нар. шипчест протеин. Тази информация се превръща в белтък, а РНК се разгражда и имунната система има възможност да изгради имунен отговор срещу вируса без да се е срещала с него, обясни д-р Великова.

Тя е категорична, че няма опасност от т.нар. цитокинова буря, ще бъдем предпазени и от това опасно усложнение чрез ваксината.

Ваксинацията не е препоръчителна за бременни, кърмещи и малки деца. Теоретичните рискове са малко, но те не могат да бъдат изключени. Очакваме научни статии за конкретните групи по време на изследването, каза още имунологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази постоянно агитиране ми намирисва на далавера !!!
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ефектите минават за два дни , а Дефектите ще се видят след години !
35
0
 
7
 
! Отговори
невярващ преди 3 години
Колкото повече ме агитират, толкова повече не им вярвам! Моята ваксина ви я подарявам!
34
1
 
0
 
! Отговори
До Лекар преди 3 години
И ти си лекар, колкото аз съм филолог...
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 32Ти като един виден капацитет по автоимунните, а защо не и по всичките други заболявания, би ли ни осветлил дали хората на имуносупресори до живот не карат по-тежко грипа, а че и другите разни вирусни заболявания? Щото при тях имунната система е подтисната с лекарства най-вече заради белите които прави. И дали едно непрекарано на младини или неваксинирано морбили или рубеола не биха се оказали доста тежко преживяване за болен от автоимунно заболяване?
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно е реакция на организма от поставянето, едно са странични действия като синдрома на Гилен -Баре например от ваксината за грип 1976 година в САЩ. Че даже телевизионно са ваксинирали тогавашния президент. Тъй че не мислете хората за толкова глупави
31
6
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Хаха колко невежи и глупави хора.Уш всички обеснявате как няма да дте овце и няма да слушате какво приказват другите , а топно това правите.Един *** казал че е вредна ваксината и айде юруш всички *** викат че е вредна....Научете малко , попрочете малко и тогава приказвайте.Невежи хора дето само се оплават.Направете си вие ваксина тогава бе...Идиотско население
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно тая имуноложка е един от тестовите субекти, за да е толкова категорична за чисто нов лекарствен продукт, за който никой още не може да даде 100%-ва сигурност и в момента още се тества
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази жена "имунолог", явно няма понятие за автоимунни заболявания като МС, или след колко време такива биха се отключили. А да я питам - смъртта ще ти мине ли за два дена ? Ама че невежество
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Категорична е, защото срещу необходимата сума, всеки е категоричен в това, което му кажат...
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, как може да е категорична за напълно нов продукт, над който тя още няма наблюдения и опит?! Несериозна работа.
26
0
 
11
 
! Отговори
До 22 м,да преди 3 години
Много добър коментар ! Браво ! Имам усещането, че ако тия се ваксинират след това България ще стане едно добро място за жиеот
25
4
 
4
 
! Отговори
Заблудени преди 3 години
Колко е лесно да бъдат заблудени и манипулирани българите. Липсата на доверие в правителството,абсолютно оправдана,ниското ниво на образование, култура и подклаждан от руснаците нихилизъм и отчаяние,водят до плачевни резултати. Никой не иска детето му да има шарка и детски паралич,дори и да му бият му живи ваксини, но за ваксина в която изобщо няма вирус са на нож. Простотия ни ,начело с Тиквата разпореждаща на лекари,как да лекуват,види и до това....
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До минувачАми не - 0.5% е точно смъртността от Ковид. А процента на хората с тежко прекарване на болестта е по-висок.
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
40 50% е ефективността, тия 95% са пропаганда.
22
3
 
18
 
! Отговори
Митко-любопитко преди 3 години
Таз умна докторка кога успя да бие ваксините и да ги изследва , та вече резултати съобщава ?!Сигурно е била у Англия при бабата с битата ваксина ?!Подозирам ,че е работила преди в Сатиричния театър - голяма майтапчийка !
21
1
 
18
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Ще изчакаме доктори и ченгета да се ваксинират. Да видим кой вярва в ковид грипа!
20
2
 
8
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 3 години
Съдейки по умствените ***леещи се тука ,изглежда бойковите симпатизанти вече са имунизирани и имат необратим страничен ефект изразяващ се с кухо къртене на кратуната!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕДИ КОЙСИТо и с живота е така. С малката, но съществена разлика, че всичките му активи имат възможно вероятностен характер, докато само един пасив е неизбежен и окончателен. Дарен ни е свише, а какво ще го правим и как ще го изживеем или прахосаме, от нас си зависи.
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То вирОз нЕма, теА учЕни странични ефекти открили.?Ама ха. Аз, *** не вЕрвам.Друго си е да боледувам тежко и да се гътна.