Въпреки пандемията, цените на имотите няма да спаднат

Лихвените проценти по ипотечните кредити са със спад
18 дек 2020 10:25, Петя Славова
79
Въпреки пандемията, цените на имотите няма да спаднат
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При задълбочаващата се криза вероятно 2020 г. ще завърши с около 5 на сто по-малко продажби на жилища в столицата, показват прогнози на компания за недвижими имоти. До спад в цените едва ли ще се стигне в рамките на следващата година, съобщава "Монитор".

През 2020 г. софийският имотен пазар е останал стабилен и без съществени изменения в цените, смятат от компанията. Той е бил силно подкрепен от поведението на банките, като е отбелязан ръст в обема новоотпуснати жилищни кредити с близо 11 на сто за първите 10 месеца на 2020 спрямо тези на 2019 г.

Същевременно, лихвените проценти по ипотечните кредити са продължили да падат и са достигнали исторически най-ниските си нива - под 3 на сто. Освен това новото строителство не е спирало, което е дало нужното доверие и увереност на купувачите, и ги стимулира да продължат да залагат предимно на ново строителство в търсенето на нов дом.

След като през първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове са се ускорили, а средната цена в София е подминала границата от 1 100 евро/кв.м., през второто тримесечие тя се е върнала на нива от около 1 080 евро/кв.м., около които се е задържала в предходните няколко години.

През третото тримесечие средната цена на жилищата в столицата е била 1 115 евро и така се върнала близо до постигнатите в началото на годината нива от 1 120 евро/кв.м. Така цените в София към третото тримесечие отчитат ръст от 2.5 на сто спрямо 3-тото тримесечие на 2019 г.

Средната обща цена на закупените апартаменти също е нараснала и е достигнала 97 200 евро при 90 700 евро за 2019 г. Тристайните жилища са по-търсени и имат по-голям дял от двустайните, които винаги са били половината и повече от половината от закупените жилища в София.

Това е пряко следствие от пандемията и от променения начин на живот, при който се изисква повече жилищно пространство, за да се чувстваме комфортно в пандемията.

Най-купувани са били жилищата на 5-ти етаж. Нараства интересът към къщи, партерни апартаменти с двор и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми хубаво, фирмата ми открива нов офис в Пловдив и ще назначат 80 човека там. Говори се и за офиси в Бургас и Варна до 2022. Позволяват на хора от София да се преместят до лимита от хора и със същата заплата. Не че в тези градове е евтино, но аз ще съм по-добре. А и няма да дишам 4 месеца зимния смог на София.
32
2
 
21
 
! Отговори
Бончев преди 3 години
Единственото сигурно е че пада стойността на парите
31
3
 
6
 
! Отговори
V преди 3 години
Имотите за една година загубиха 30 % от цената си в злато .Ако ги смятате в хартия значи не ви е наред ценностната система ,а не че не е паднала цената. Хартията служи единствено за тоалетни нужди ;)
30
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пари се въртят и вкарват в бизнес, по възможност печеливш, а не в тухли и бетон както в свикнал българинът. Над 30% от жилищата, включително в София, стоят празни. Егати инвестицията, пардон пране на пари, защото цените на имотите са такива точно най вече от пране на пари откраднати от бюджета, европрограмите и сивата икономика. Затова и срива на цените е неизбежен рано или късно, просто пандемията обърка сметките на перачите и набълбукалите се с кредити.
29
4
 
3
 
! Отговори
Дани до ю.кортес преди 3 години
И това важи за всички валути.Преди се спасявахме в долари,после в евро,швейцарски и други.Сега точно те печатат яко.С 5 долара купувах стек дънхел с 7 долара галон уиски,апартамент 15 до 20 000.Какво жилище ще вземеш сега с 20 000 евро
28
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма в какво да се вкарат пари в момента - на борсата е по-зле от рулетка, златото освен, че е високо, даже няма и да го видиш - или депозит на 0, за да е сигурно, или имот. Дори да не се дава под наем, и само да му се плащат данъците, което за България е нищо (по-малко от гражданската на една кошница), пак е за предпочитане. Ако някой си мисли, е ще купи във София под 1500-2000 Е/м2, нещо което си заслужава, много бърка.
27
3
 
7
 
! Отговори
Ю кортес преди 3 години
Това което ще се срине е покупателната стойност на парите.Освен че ги печатат в изобилие,напоследък даже и не харчат за тях хартия,а направо ги вписват в компютрите.Докато при жилищата трябват парцели,разрешителни проектанти,техника,работна ръка материали....това не е разход за напечатана хартия
26
0
 
26
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Да-да само дето студентите и една голяма част от работещите дистанционно се прибраха по родните места без намерение да се завърнат. Та цените ще паднат тоя път защото няма да има търсене нито на наеми нито на имоти за инвестиция. И това въпреки ниските лихви.
25
6
 
8
 
! Отговори
Кирил преди 3 години
През 2001 купихме в кв Красно село за 22000 долара.Сега по обяви е над 100 000 евро.Ползвали сме го всеки ден,кое е на загуба...нито ден не съжаляваме.
24
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените на имотите няма да спадат, те просто ще се сринат. Пазара на бизнес и търговски площи вече колабира. Пазара на наеми сериозно се срива от началото на годината. Държавата и бюджета са вече силно на червено, а светлина в тунела по отношение на пандемията за съжаление все още не се вижда. Задава се такова финансово цунами, което ще изтрие поне 40% от надутите цени на пазара на имоти за отрицателно време. Брокери те да си търсят друга работа.
23
3
 
22
 
! Отговори
MR Buch преди 3 години
Предния път като се спука балона си купих къща 240м2 в Банкя за 65 000 евро, с нужда от козметичен ремонт. Сега съм приготвил 85к и чакам да затъне някой в *** че да купя 1-2 парцела около София за инвестиция, и съвсем скоро набалбуканите с бързи крледити ще издъхнат и ще почнат да продават земитне на бабаи на дядо на принципа коити ще ме устрой. Лошото е че има много хоро с кеш и се чудят какво да го правят/а да ми стоят в банката е най-дразнещото за мен/, факт.
22
9
 
6
 
! Отговори
Дани преди 3 години
Акциите са балон,златото, къде ще криеш,лихвите по депозитите са нула,централните банки печатат,инфлацията нагоре...най добре,жилище с локация.Приемам да му плащам данъците дори и без квартиранти,а ако е за собствени ползване,още по добре.
21
2
 
18
 
! Отговори
Това преди 3 години
имоти ли са тезо коптори на снимката. *** Африката.
20
9
 
3
 
! Отговори
Ю кортес преди 3 години
Как ще спаднат като лихвите клонят към 2%,строителни петна няма,разходите по документация,работна ръка и строителни материали растат,в София има 200 000 панелни жилища и който се види с пари иска ново.
19
0
 
22
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 3 години
До моите коментатори:1. Вие предполагате че парите които имате ще запазят покупателната си стойност ? Не, това не е вярно - ще има инфлация. Ако едно жилище ще поскъпне с 10%, а един хляб - с 40% - жилището поскъпнало ли е ?2. Жилището може да носи не само приходи, но и разходи. И докато приходите са под въпрос (ами ако няма квартиранти или ако не пазят), то разходите са сигурни.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
da...skoro kato izmrat bulgarite ....ste sa oste po-visoki cenite na sofiiskite imoti...
17
0
 
23
 
! Отговори
Данъчен преди 3 години
Очаква се ударно вдигане на данъците за второ жилище и за необитаемо такова. С две думи все стимули за "инвеститорите" да осребрят "печалбите" си ;)
16
6
 
32
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
До Кръстьо КостовВсеки знае, че като се нагушиш с коптор за 200 К, при тази демографска, здравна и икономическа криза след 5 години няма да има на кого да го продадеш и за половината пари
15
0
 
36
 
! Отговори
Сделка или НЕ? преди 3 години
Вече изпадат в паника лъжливите брокери и строителни "инвеститори"
14
26
 
4
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 3 години
Всеки знае че по време на световна криза цената на имотите (а най-вече в София) остава стабилна с лека тенденция към покачване, защото са солидна инвестиция. Почти като биткойна и малко по-зле от златото.