Борисов: Разработва се програма за лекари на места, където има недостиг

В учебен комплекс в Пазарджик ще могат да настанят над 100 мед. сестри
20 дек 2020 12:31, Петя Славова
65
Борисов: Разработва се програма за лекари на места, където има недостиг
Снимка: Пресслужба

Един милион лева са осигурени за ремонт на бившия учителски институт в Пазарджик, в който след реновирането от догодина ще започне изнесено обучение на професионалисти по здравни грижи, а в общежитието към сградата ще могат да бъдат настанени за живеене около 100 медицински сестри.

Това стана ясно по време на посещението на министър-председателят Бойко Борисов в Пазарджик. Премиерът изиска бързо реализиране на проекта предвид необходимостта от медицински кадри в страната особено във времето на пандемията от COVID-19.

Още по темата

При посещението в Пазарджик с премиера Борисов министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи, че правителството разработва програма за осигуряването на лекари и сестри в регионите в цялата страна, където недостиг на кадри. За целта се работи съвместно с Националното сдружение на общините в България като се събира информация за наличието на общински жилища във всяка една община, които могат да бъдат предоставени на лекари и сестри.

"Директорите на лечебните заведения ще имат ангажимент да назначат лекарите и сестрите в съответните региони, а ние ще субсидираме общините с допълнителни средства", посочи здравният министър. Така на практика общината ще дава допълнителен стълб към заплатата на медицинските специалисти, държавата също ще осигурява допълнително средства за възнаграждението им и ще се постигне тристълбово финансиране на медицинските екипи за работа в непривлекателни региони. "По този начин ще гарантираме здравеопазването във всяка една точка на страната и бъдещето на всяко едно лечебно заведение", каза министър Ангелов.

Премиерът Борисов отбеляза, че правителството отпуска финансиране не само на големите лечебни заведения, а на нуждаещите се болници в страната, независимо къде се намират.  Министър-председателят добави, че се осигуряват и 1 милион лева за ангиограф в болницата в Пазарджик за всички пациенти, при които се налагат  спешни кардиологични интервенции. А взетото преди месец на заседание на правителството решение за обявяването на професията на професионалистите по здравни грижи за приоритетна специалност показва силната ангажираност на държавата и подкрепата й към съсловието.

"Поздравете докторите и сестрите, благодарение на тях броят на излекуваните и оздравелите е по-голям от заболелите. Това го дължим изцяло на тяхната денонощна работа и на всичките организации, които Министерството на здравеопазването в момента прави", заяви премиерът Борисов пред представителите на болницата в града.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
АИИИИ преди 3 години
КРОТКО ЧЕ КОВИДЧО ТАНЦУВА ЯКО ДО ОЦЕЛЕЕМ
50
0
 
0
 
! Отговори
ОХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ преди 3 години
ДА СЕ КОМАНДИРОВАТ МЕД СЕСТРИ ОТ УЧИЛИЩА ТАМ КЪДЕТО ИМА НУЖДА
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лятото на море кои ходи те ние другите какво сме сега зимата пак те за едни доктори ли живеем
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тях сезона е открит за друго няма ние не сме хора жалки сте
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 15 декември цялата болница лие в отпуска а да попитам доктори и зъболекари са на Банско ние другите по къщите ли бе
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекари в Ловеч къде са Киров Атанасов и цялата шаика излезли отпуска аиде бе докога тия циркове всеки месец и били с ковид тия мошенници и двамата
45
0
 
1
 
! Отговори
лъ жец омразен преди 3 години
Тоз *** много лъже!
44
0
 
2
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
И лекари ше ви напраим.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Бойко управлението му е следното - когато се появи проблем той също се появява, казва ще дам едни пари и почваме да решаваме проблема някъде в бъдещето. А проблемът е чукал на вратата някъде преди години, както сестрите чукаха на вратата на парламента и му висяха на прозорците, а ГЕРБ ги оплюха че са едва ли не някакви престъпници.
42
0
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Тоя изпостняк,Водния дух,по каква работа е с бай Чекмеджан и Здравния специалист?!
41
0
 
8
 
! Отговори
Тиквоцид преди 3 години
Докато се "разработят по места" нови лекари и сестри, пациенти няма да са останали, тиква проста.
40
1
 
11
 
! Отговори
Разработва се... преди 3 години
От догодина, нали?Цялата ви работа е такава, в прогрес(който никои жив човек неможе да покаже)... 12 години едно и също, незная дали вас, управляващите ви е срам но мен определено ме е срам от вас!
39
1
 
18
 
! Отговори
шмatka преди 3 години
Ей, кога ще спрете да показвате и публикувате простотиите на тоя шапшал?
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки да си плаща кетапа .Тия кетапи са над 100 000 лв а нокато някой си плаща за живота за него няма кетап който си плаща човека .Защо тези хора да плащат билет кетап за Германия на поредния тарикат. Всеки да си плаща ,а не тиквата да ни ограбва за да плащаме огромен рекет на по богати държави.Долу герб и тяхното кетапостроене и замяната му с капитализъм .Долу боко комуниста .
37
2
 
15
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
На Коледният пазар в Люксембург продават подаръци чекмеджета с Българският флаг!
36
1
 
9
 
! Отговори
в Бг , 30г. преди 3 години
Всичко е политирано , икономиката е подчинена на политиката , както бе по времето на СОЦА !За какви резултати ще се борим , ОТРИЦАТЕЛНИ ЯВНО !
35
1
 
11
 
! Отговори
Да ВЕ преди 3 години
Направо внос от Африка , тука опростачиха всичко , всеки 2-ри е неграмотен .Как се строи държава , с такъФ ''потенциал'' ?
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
школата на бкп-бсп си личи яко при Боко
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гошо...ТъпотоЩО ДА НЕ ВНЕСЕ, БОЙКО Е ПОЛИТИК НА НИВОТО НА ТАНЗАНИЯ И ЗАНЗИБАР КАТО ВСИЧКИ ОТ БКП
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В СТРАЖИЦА ОЩЕ ЧАКАТ ЖИЛИЩАТА СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ОБЕЩАНИ ОТ УЧИТЕЛЯ НА БОЙКО БОРИСОВ ПРЕЗ 1984 ГОДИНА ХАХАХАХА