Хижите на Витоша станаха IT офиси и класни стаи

Какво е да си в офис на 1500 метра надморска височина?
20 дек 2020 09:45, Петя Славова
106
Хижите на Витоша станаха IT офиси и класни стаи
Снимка: БГНЕС

Домашен офис на 1500 метра надморска височина - не само е възможно, но е и все по-често срещано. Хижите на Витоша се превърнаха в IT офиси и в класни стаи.

Вместо да стои затворена цял ден вкъщи и да гледа мъглата през прозореца, Мариела Балчева решава да промени всекидневието си и се качва в планината.

"Времето е фантастично, въздухът е чист, концентрацията е много по-голяма от обикновено. В София е мрачно и мъгливо, а тук е просто прекрасно", споделя пред БНТ Мариела.

А много от хижите на Витоша вече се стопанисват от млади хора и стават и все по-модерни, оборудвани и подходящи за работа - с бърз интернет, удобно бюро и вкусна храна. В една от тях, освен хора, седнали пред лаптопите си, има и ученици, които подготвят домашните си за понеделник.

Още едно предимство на офиса в планината е, че в момента, в който решите да си починете, вие вече така или иначе се намирате на перфектното място за това.

В някои от хижите има и детски кът - още едно улеснение за работещите родители, които искат да се махнат от сивото ежедневия, но да не губят връзка с шефа.

 "И със, и безCOVID хората са стигнали точно до този етап, който могат да работят отвсякъде и ковида беше един трамплин, за да се усетят, че това не е проблем, дори обратното, има теория, че сега хората като няма много какво да правят, дори работят повече.", обяснява хижарът Радослав Мирчев.

Най-често да работят от хижите в планината идват IT специалистите и програмистите.

 "Които реално могат да пишат код навсякъде по всяко време на денонощието, а като се претоварят могат да излязат, да се поразходят, да си поговорят с гората, както се казва.", уточнява Мирчев

Условията са прекрасни, стига се и с кола, за хора, които не им се ходи.

Всички хижи на Българския туристически съюз ще работят и през зимния сезон, но в условията на коронавирус.

Добре е преди посещение все пак да човек да се обади, за да разбере при какви условия се приемат туристи и предлага ли се храна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
2
 
! Отговори
До Хихи преди 3 години
"До Бай Ти Гроздето е кисело май. Успех във фирмата..." - ами изкарвам доста повече в момента от изброените от теб пари. За някой който е наистина добър, не е трудно да си намери клиенти от Австрия, Германия и Швейцария. Владея много добре немски. Да завиждам, че живееш в София, или че си на заплата?
67
1
 
3
 
! Отговори
Хихи преди 3 години
До АнонименИнтересно а тези 10 процента нужен продукт ги ползваш само ти ли? Ако продукта е ненужен няма да се продава, за това и няма да се произвежда. Щом се продава значи е нужен... а ти може би си ненужен...
66
0
 
6
 
! Отговори
Сифилисчо преди 3 години
Яко и хипарско е, докато не дойде сериозна буря.
65
1
 
3
 
! Отговори
Бай Ти преди 3 години
Тук някой спомена за данъците. Ако работите с чуждестранни фирми, при сключване на договор, хората от чужбина искат да видят кой сте и какво правите. Никой няма да тръгне да прави бизнес с вас, ако сте български тарикат. Заради това всичко се плаща, а не е от добро сърце.
64
6
 
9
 
! Отговори
Бай Ти преди 3 години
Под всяка статия за програмисти виждам коментари от разни ***, които се хвалят колко пари изкарват. Аз се занимавам с компютри (хардуер и софтуер) от времето, когато заплатите в България бяха доста ниски. Работя тази работа защото ми харесва, а не за да се правя на баровец. Просто икономиката ни тук е сбъркана. Идете извън България и ще видите много професии, с които може да изкарате добри пари - лекари, ВиК услуги, международни шофьори. Не стеб безсмъртни!
63
1
 
2
 
! Отговори
Хихи преди 3 години
До Бай ТиГроздето е кисело май. Успех във фирмата...
62
1
 
7
 
! Отговори
Чауш Мустафов преди 3 години
"Каза хижарЪт" - абре серсеми, да не завършили дистанционно горското ИТ училище в Долно нанагорнище, или пък е диалектична форма това!!!Чок селям серсеми!
61
1
 
3
 
! Отговори
Ами преди 3 години
До Ай ТояАми защото за тази сума в България се свършва десеторно повече работа.Да си готов да работиш и за 1000евро не значи, че можеш да свършиш работата, особено ако трябва и да е качествена. За някои софтуери трябва да изучиш хиляди страници информация преди да започнеш... ама явно нямаш идея
60
5
 
11
 
! Отговори
Бай Ти преди 3 години
Големите заплати в България са измислици. Имам стаж няколко години в чужбина като съм работил за големи международни банки. Реших да се прибера в България временно поради по-леките ограничения, свързани с пандемията. Пробвах на майтап да си намеря работа тук. На много места ми казаха или, че нямам опит, или че нямат позиция за мен. Накрая си направих моя фирма и работя за себе си. Тукашните ай ти та да се скрият и да престанат да лъжат.
59
2
 
8
 
! Отговори
Hm преди 3 години
До АутмисирсингЗаплатата се определя от договора между работодателя и работника... като се съгласяват да работят за 2лева да не мрънкат после.. ако никой не е съгласен да работи за ниски суми, работодателя ще е принуден или да вдигне заплатите, или да затвори...Докато има балами сугласни да работят за ситни стотинки, ще има работодатели които дават такива заплати. Нито държавата ви е виновна, нито никой. Съгласили сте се на тия пари - взимайте си ги и си трайте.
58
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво толкова мрънкате срещу ИТ тата? Пари взимали - ми станете и вие ИТ - на Славейков човек може да си купи цялата литература която му трябва по въпроса - ако иска да се задълбочи да отиде в книжарницата на ФМИ - единствения проблем е да разбереш какво пише вътре! Това е сектора който плаща най много данъци така че ако искате да се вдигнат заплатите на учителките плащайте данъци и вие...
57
1
 
7
 
! Отговори
Американски капитал преди 3 години
*** много са високи заплатите във вашите кол центрове и отдели за изнесени услуги. Ще има местене в Индия... или Северна Македония. Само да им попречите да влязат в ЕС!
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
има видеоснощи го даваха по новинитено това са глупостиедни жени отишли с децата на вилаи имитират работа и децата ученисебе си лъжаткитайците ще им вземат работата, защото са по-квалифицирани
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да ви кажа как се мисли като бизнесментези първи ще ги уволят работодателитеи ще им намерят заместници
54
1
 
12
 
! Отговори
долу аутсорсинга преди 3 години
Демокрадция: Строй където учител и медицинска сестра едвам плащат сметките си, докато бивша сервитьорка *** от Люлин е "learning specialist" (служител обучения) в кол център на и прибира 2000 хилки в Сайтел.
53
3
 
14
 
! Отговори
Аутмисирсинг преди 3 години
И като в БГ останат само ИТ-та, продавачки, телефонисти в кол центровете и политици кой ще преподава на децата им и кой ще ги лекува? Щото има страни, където мед сестра и университетски преподавател вземат повече от телефонист, при нас е обратното - в кол център взимаш над 1500, някои дори до 2500, мед сестра и професор ако вземат 1000 пак са добре. Аутсорсинг ценности.
52
9
 
2
 
! Отговори
Ай Тоя преди 3 години
Пак се почна. Не разбирам защо да се плащат заплати по 5к евра в ***, когато и на запад са готови да работят за по 1к.В ЕС безработицата сред младите е на рекордни нива. ВУЗовете бълват кадри в пъти повече от пазарните нужди. Във всяка една фирма меринджеите цепят стотинката и търсят икономии. Все пак ги стимулират като част от спестените пари им се дават бонус.Та според вас излиза, че законите на Нютон не касаят БГ.
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 8+ години работя дистанционно. Имам и сет с акумулатор от автомобил който ми захранва лаптопа 10ч. Няма място където да не мога да се скрия и да работя. Включително някоя полянка на Витоша, далеч от хора, кучета, хижи и селяни със софийско жителство. Но хватката е да не работиш за български фирми. Тогава ще си добре.
50
2
 
13
 
! Отговори
Никчо преди 3 години
Гледам, неудачниците пак прават 'джаф-джаф' срещу хората от технолъджи сектора (наричан по ямболски "ай чи"). Пословична завист, тесхногръдие и нихилизъм. Няма скоро да се измъкнете от житейското блато, в което сте затънали. Най-тъжното е, че това не се дължи на скормните ви заплатки, а на това между ушите ви.
49
1
 
4
 
! Отговори
мадрид до 50 преди 3 години
Айде де, кажи имена като знаеш. Всякакви рекруитъри ми пишат. Ако ми говориш за агенции като TechWork и HRS ме напушва смях :D