Хижите на Витоша станаха IT офиси и класни стаи

Какво е да си в офис на 1500 метра надморска височина?
20 дек 2020 09:45, Петя Славова
106
Хижите на Витоша станаха IT офиси и класни стаи
Снимка: БГНЕС

Домашен офис на 1500 метра надморска височина - не само е възможно, но е и все по-често срещано. Хижите на Витоша се превърнаха в IT офиси и в класни стаи.

Вместо да стои затворена цял ден вкъщи и да гледа мъглата през прозореца, Мариела Балчева решава да промени всекидневието си и се качва в планината.

"Времето е фантастично, въздухът е чист, концентрацията е много по-голяма от обикновено. В София е мрачно и мъгливо, а тук е просто прекрасно", споделя пред БНТ Мариела.

А много от хижите на Витоша вече се стопанисват от млади хора и стават и все по-модерни, оборудвани и подходящи за работа - с бърз интернет, удобно бюро и вкусна храна. В една от тях, освен хора, седнали пред лаптопите си, има и ученици, които подготвят домашните си за понеделник.

Още едно предимство на офиса в планината е, че в момента, в който решите да си починете, вие вече така или иначе се намирате на перфектното място за това.

В някои от хижите има и детски кът - още едно улеснение за работещите родители, които искат да се махнат от сивото ежедневия, но да не губят връзка с шефа.

 "И със, и безCOVID хората са стигнали точно до този етап, който могат да работят отвсякъде и ковида беше един трамплин, за да се усетят, че това не е проблем, дори обратното, има теория, че сега хората като няма много какво да правят, дори работят повече.", обяснява хижарът Радослав Мирчев.

Най-често да работят от хижите в планината идват IT специалистите и програмистите.

 "Които реално могат да пишат код навсякъде по всяко време на денонощието, а като се претоварят могат да излязат, да се поразходят, да си поговорят с гората, както се казва.", уточнява Мирчев

Условията са прекрасни, стига се и с кола, за хора, които не им се ходи.

Всички хижи на Българския туристически съюз ще работят и през зимния сезон, но в условията на коронавирус.

Добре е преди посещение все пак да човек да се обади, за да разбере при какви условия се приемат туристи и предлага ли се храна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Ами да, права е мацката. Аз като бях в Перу от там си работех някой частни поръчки в България и ми превеждаха парите в картата на ДСК. И понеже е VISA можех да си ги тегля и от перуанските банкомати. Само дето ми взимаха за транзакция по 7 соли (3,50лв). Така че с компютър можеш да си бачкаш навсякъде по света. То не е като да си бакшиш или охранител или продавач в магазин :))) Същото важи и за троловете. Могат да си пишат и от телефона дори
47
5
 
5
 
! Отговори
орлин преди 3 години
Господине не разбирате нещо. И смествате нещата.Мъж се изгражда до 30 г. С различни хобита, с мислене , четене с победи , с рискове. С повече жени , но качествени. С много неща които да му дигнат хормоните.Тестостерона пада след 22 г. След това само активният живот го вдига.Семейството прави мъжът възрастен. И младите го изолират.Забавленията също не те правят мъж. Но темата е дълга тук няма място. В ютюб има много клипове по темата наши и чужди.
46
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИТ произвежда на 90% нпълно БЕЗПОЛЕЗЕН продукт!!!!Който е умен го осъзнава.ITтата са кухи ***.Клоуни и инфантили.
45
3
 
7
 
! Отговори
до 48 преди 3 години
Както казахме, нищо не знаеш. LinkedIn имаш, предполагам, свържи се с 20-30 рекрутъри и си сфери часовника, че цифрите, които цитираш, са от преди 10 години. В момента заплатите са тройни.
44
10
 
5
 
! Отговори
Завиждате ли преди 3 години
Може само да завиждате, че не сте в ИТ сферата като нас бухали такива. :)))
43
6
 
6
 
! Отговори
мадрид до 38 преди 3 години
Ами айде дай ги тези фирми де, защо ги криеш. На 2.5К почват junior-и ама после циклят. Ходил съм на интервюта, събирал съм и аз оферти. Над 5К трудно. Сега вярно, само със скромните 4г опит съм, ноо ... пак ти казвам - трудна работа. Кажи я тази компания да ида там. Те skyscanner, които затвориха врати тук не ги даваха тези пари. Дори Uber не стигат до 10К. Вие тука ми говорите за масовка.
42
11
 
12
 
! Отговори
до 45 преди 3 години
Ясно, изясняват се нещата вече. Някакъв комплексар с има няма 2000лв. заплата тип ММА боец с БМВ Е60 седнал да си мисли как ИТ специалистите нямали сексуалност и нямали движения. Мале, мале... Само да вметнем, че всички спортуваме редовно и гаджетата ни са мацки от корици. Митовете и легендите за програмиста с очилца ги няма от години. Ама, айде, залъгвай се как жените те харесват какъв си мъж, а тайно си търсят успял и АМБИЦИОЗЕН развиващ се и преспективен, а не люлинчанин с БМВ Е60. Със здраве
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЛУПОСТИ !!!
40
11
 
11
 
! Отговори
орлин преди 3 години
Ако искате да видите какво е един ИТ отведете го на море. Ще видите, че първо няма походка, няма движения, няма сексуалност, няма амбиция и още...Ще се забие на бара за да разправя истории от *** билдинги и ексурзии.А ако му спрете парите.Ще се превърне в скучаещо самотно дете..
39
2
 
7
 
! Отговори
до 39 преди 3 години
Орлин, моля споделете каква е вашата дефиниция за "другите мъже да го признават, че е мъж". Мирише на конформизъм и комплексарщина. Доста неграмотно пишете. Брутално неграмотно даже. Какви са "не инфантилните забавления" за вас? Ако четене на книги, спорт, грижа за семейството не са забавления за вас, то кое е? Духовно извисяване и ритуално самоубийство, може би?!
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей, колко завист и омраза към ИТ-тата... '*** то *** мрази всичко ей така, за принципа, та не е чудно... Мразете, мразете... Лошо няма! :D
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
повечето хижи на витоша са изоставени и порутени. какви медерни хижи с интернет ви се привиждат?
36
4
 
7
 
! Отговори
Джингила преди 3 години
Добре, ама аз ако съм бъхтал 30 км. и съм се добрал до хижата с последни сили,да не ми кажете "ще спиш на масата в столовата",защото някакви прогрмаистчета пиккиливи са окупирали хижата...Ай да не правим убийство!!!!Хижите НЕ СА ЗА ТАЗИ ЦЕЛ. Има си хотели!!!
35
5
 
4
 
! Отговори
орлин преди 3 години
Господине вашите забавления са самотни и инфантилни. Един ученик ги има същите.Мъж е този който го признаят другите мъже.Проверете какво е неврони пътища и нервно моделиране. И си задайте въпроса как е форматиран мозъкът ви.В неформална група от мъже с различни професии, вие с какво ще ги впечатлите.
34
1
 
9
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
Нищо не знаеш. А конкретно в Сан Франциско живях 6 години, че даже и апартамент малък имам там (не един и два пъти съм го казвал как работодателят ми покриваше ипотеката, а сега наемът я покрива). 70к долара там за програмист? Може, ако е стажант. Мениджърите ми караха Ферари-та, а аз взимах около 150 000 долара. 5000лв. месечно в София за програмист? В нашата компания на junior даваме 2500. След година- 3200. След няколко години- със сисурност отива над 6к и стига до колосални суми.
33
7
 
8
 
! Отговори
мадрид преди 3 години
И аз съм в ИТ сектора и знам. Какви 5 цифрени заплати, та и хиляди в LinkedIn такива. Хахахах. Онзи пък 30% годишен бонус. Та те са с по-големи заплати западна Европа излиза. Средната заплата в щатите е 70К долара за година и това са хора в Сан Фран където наема на студио ти е 2К+ долара на месец. Защо мислите аутсорсват в България. Единици CEO-та и някои manager-и взимат такива заплати, но обикновенния програмист- над 5К трудно.
32
5
 
13
 
! Отговори
до 33 преди 3 години
Орлине, точно на ИТ хората (прочее в една ИТ компания само 10% са програмисти, останалото са съвсем други позиции, отново прекрасно платени, ама откъде да ти дойде на акъл?!) животът е всичко друго, но не и ядене и тоалетна. За бачкатора и то най-простия всичко е софра и ракия. Но не и за квалифицираните хора. Те се учат, развиват, квалифицират. Аз съм мениджър в ИТ сектора и инфантилните ми забавления са ски, плуване, тенис, автомобилизъм. Имам прекрасно семейство. И не, не съм програмист.
31
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе хора Светът(България)не се върти около две-три дузини IT"специалисти"
30
5
 
5
 
! Отговори
орлин преди 3 години
Много минуси, бе банда. Да не съм обидил?Извинявам се!Не ви завиждам , съжалявам ви.Живота не е само пари, харчене , ядене, тоалетна и инфантилни забавления.Оценявайте малко критиката, не де сърдете.
29
5
 
7
 
! Отговори
Графит преди 3 години
Да, подходящо е и привлекателно. Особено за асоциални инфантилни самотници без семейства, които се опитват да подтиснат чувството на самота и непълноценност с наркотици, алкохол и видео игри.