Кунчев: 100 000 ваксини идват, ще има и за цялото население

Ако останат ваксини, ще се продават и даряват, каза още той
4 яну 2021 09:17,
189
Кунчев: 100 000 ваксини идват, ще има и за цялото население
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предстои да получим още 5 ваксини. Документи са подали "Модерна" и "Астра Зенека". Дори до края на месеца може да разполагаме с 3 от очакваните 6 ваксини, което ще позволи да обхващаме все повече хора. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му до края на януари ще разполагаме със 100 000 дози, което ще позволи да се започне имунизацията по домовете за възрастни хора и работещите в системата на здравеопазването.

"Осигурили сме за цялото население. Ако останат количества ваксини, които няма да се използват, има начини да се продават и да се даряват. ЕК има план за помощ на Западните Балкани", каза още той.

Според него изборът не е толкова важен, важно е ваксината да е ефикасна и да върши работа.

"Първите дози бяха символични, те покриваха минимално количество. Нека хората да имат търпение. До края на този месец ще започнем много по-масова имунизация", обясни доц. Кунчев.

Той добави, че всички производители работят за това имунитетът да е максимално продължителен.

"За момента се счита, че той е минимум 6 месеца. Коронавирусите са по-устойчиви и не се променят толкова бързо, колкото грипните, но ако това е решението, то това значи, че трябва да бъде правена многократна имунизация", каза още доц. Кунчев.

"Имунизираният пази преди всичко себе си, но и всички останали".

Според него допълнителна трудност е това, че флаконите не са за един човек, а за пет.

"Решението беше много трудно, натиск има и от двете страни", каза той във връзка с връщането на учениците от първи до четвърти клас в училище.

"Вирусът е навсякъде около нас, той се разпространява и в училищата, но ако се спазват изискванията за организирането на т.нар. балон - неконтактуването на учениците между паралелки, мерките за дезинфекция, отдалечеността на учениците, носенето на маски, то рискът стига до приемливи нива", заяви главният държавен здравен инспектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Solar Power 118: Така де като гледам списъка кой на кой етап ще му бият ваксината то електората на Герб са на първите 3 позицийки. Едва на 4-та са възрастните хора ?!? А на 5-та позиция останалите които реално плащат заплатките на първите 3 групи. Много интересно са го избрали. Любопитен съм защо в Германия започнаха да бият ваксина първо на възрасните хора ?
116
1
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Така и не разбрах защо не ваксинирате възрастните хора и тези които са примерно на хемодиализа , а ваксинирате доктори които вече са прекарали заразата ? Това си е живо прахосване на човешки животи (ваксини). Супер супер недалновидна политика ! Май най простичко ви е по изгодно възрасните на починат за да не плащате пенсии ? Тъкмо пенс. система ще стане на плюс ?
115
2
 
17
 
! Отговори
S преди 3 години
Давай, че не издържаме! Хе-хе. То никой не иска да се ваксинира, те обясняват сякаш има опашки, че и до бой се стига. Здраве и любов на всички!
114
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялото население като преболедува, няма да има нужда от ваксина! На Кунчев и компания не им достигат мозъчни клетки, за да го проумеят!
113
1
 
13
 
! Отговори
NAPOMNIAM преди 3 години
само да ви напомня, чеКУНЧЕВ НЕ СЕ Е ВАКСИНИРАЛ!
112
2
 
9
 
! Отговори
еми грант преди 3 години
тука на Острова, в Оксфорд са направили най-добрата ваксина - без странични ефекти. Ама казаха, че на първо време ще я тестват в страни от развиващите се страни - имайте предвид от третия свят.Ей такава държава е и България - тестват в България с българските роби. Избиха добитъка, овцете, пилетата, свинете. Дойде ред и на хората. Амин
111
2
 
16
 
! Отговори
чичо Дончо преди 3 години
Хора, на които никога не им е дремело за вас и единствените помощи, които ви предлагат са кредити, с които да ви заробят и доизцоцат. Хора, които закриха болници, училища, унищожиха армията, икономиката и приложиха иконимически геноцид над населението на държавата, която управляват.Същите тези хора изведнъж се превръщат в най-големите самаряни и ви предлагат безплатни ваксини за ваше добро. А пък за тези, които откажат ще има заплахи и ограничения.Малко не ви ли светват крушките бре тапири
110
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерси, но по-голямата част от населението май ще пропусне. Желаещите могат да си сложат по няколко. Халал да са ви!
109
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Cтaр пocт oтпрeди избoритe:"Въпросът c глaвнo В е кого ще изберат американците за президент : Ако е Тръмп - коронавируса ще си отиде от информационните сайтове и ще стане като гриповете всяка година! Ако изберат Байдън - ще видите тогава кон боб яде ли или луканка на пръчка! Ще има още по напориста коронаистерия и такъв невероятен бизнес с всякакви дезинфектанти, ваксини, лекарства!"Чичко Джо зaпoчвa c мacки зa 100 дни oщe прeди дa e влязъл в Бялaтa къщичкa!CЛEДВA ПРOДЪЛЖEНИE!
108
10
 
4
 
! Отговори
До 136 преди 3 години
Трябва да ти кажа, че не е просто грип. И баба ми беше като тебе - здрава, права, не е кихнала или да се е покашляла откакто я помня, нито се е ваксинирала, но след този "грип" няма сили да говори даже. 4 антибиотика, 11 дни на кислород в 1-ва градска. Едва прескочи трапа. На 56 години е добре да се замислиш кой риск е по-голям - да ти порастне втори нос или да гушнеш букета, 'щото не се знае дали няма да изтеглиш късата клечка, шансът за това е някъде межди 1:25 и 1:33,като гледам статистиката.
107
2
 
9
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Тез верно си вярват. Много облъчен тоя щаб
106
8
 
14
 
! Отговори
Handel преди 3 години
По принцип аз вярвам на Pfizer - те са световно известна компания и правителството на САЩ вече е закуло от тях 100 милиона дози ваксина, така че независимо от фалшивите декларации, които искат да ни принудят да подписваме, на Pfizer в САЩ ще им скъсат зaдниkа ако наистина има проблеми. Но няма вяра за 5 стотинки на Тик Вун Сен и продажните му *** - като започнем от това че някъде по пътя вече изчезнаха 200 милиона лева и се стигне до пренасянето на ваксината с баничарката на нане Вуте.
105
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На вас на какъв език трябва да ви се изясни, че хората не искат ваксини ? Ще пробвам на гангстерски: "Hell No!"
104
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балонът се надува, надува, надувааа и ще стане на па.рч.е.та след 18 януари.
103
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По една ваксина с подарък кренвирш за добитъка
102
2
 
32
 
! Отговори
мак преди 3 години
Агитация - рунд пореден. Явно няма толкова желаещи, колкото би искала шайката и т.лупа, та впрегнаха знайни и незнайни да превъзнасят тази ваксина и да ни облъчват непрекъснато. И щом имунитета е само 6 мес., трябва ли да се ваксинираме веднъж на 6 месеца до края на дните си, за да имаме траен имунитет?
101
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затвориха спортните зали, а оставиха магазините за алкохол отворени. Това са гении!!!
100
3
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Да не стане така ,че хубавите ваксини да си ги биете вие а за народа парцуцата и после да имаме проблемчета ? Искам и аз пфайзер когато ми дойде реда ?
99
2
 
19
 
! Отговори
Борисов преди 3 години
Фанете го тоя и го ваксинирайте публично пред министерски съвет.Стига е клявкал като мисирка по медиите.Оня Мангърата дето искаше пенсионери да ваксинира къде се скри?Гешев ,фанете го и го ваксинирайте!Има ли още склерози от БАН за ваксиниране?!
98
2
 
24
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Абе вече не смея да отида до тоалетната... тъкмо се приготвя и отвътре изскачат я на Кунчев главата, я на Ботокса бузите.